ГОЛЯМАТА СЪБОТНА ТЕМА

Цигански барон

42390 | 28 септ. 2013 | 09:45

Принц Ангел - във „ВИП брадър“, Цар Киро - в затвора, царица Костадинка кой знае къде... При толкова короновани особи циганският барон от едн

Автор:


 


     
 

Словосъчетанието „ромска аристокрация“ е оксиморон. Като дървено желязо. Цигански благородници не съществуват, защото този етнос все още живее в пръвобитно-общинния строй - делят се на касти и клнове: кардараши, йерлии, рудари и демирджии. Най-горе в хранителната верига са кардарашите. Името им идва от calderar бакърджия на румънски. „Наследствения“ им занаят е джебчийството, но също така жените се занимават с гледачество и магии, а в последните години са се отдали на бизнес с цвети метали, просия и ДДС измами. Йерархията е строга. Шефът на клана е абсолютен самодържец. Той решава не само кой колко ще получи, а дори и кой за кого да се ожени. Някои дори нарочно държат подопечните си необразовани, за да не им държат сметка и да са зависими. Ако босовете на два клана се сдърпат, въпросът се решава от цигански съд – Мешерето. В него влизат всички местни „царе“.

По данни на полицията у нас 10 ромски клана (основно кардараши) са основните играчи на криминалната сцена. Палатите им са разпръснати из цяла България: гетата край Видин, София, русенското село Иваново, Левски, Червен бряг, Разград, Костинброд и Пазарджик. Ченгетата твърдят, че по-голямата част от имуществото на клановете е добито чрез „разходка из Наказателния кодекс“, а палатите им са фантоми,  изградени в повечето случаи без всякакви разрешителни. Бизнесът на кардарашите обхваща целия престъпен спектър - от джебчийството, през проституцията до продажбата на кръв у нас и на органи зад граница.    Най-добрите „професионалисти“ се изпращат да „работят“ в странство. Кардарашките кланове наемат специалисти, които им организират схеми за източване на ДДС. Замесени са в телефонни измами, далавери с имоти, продажба на бебета. Най-видният представител на кастата е Азис.

   
 

 

Тадж Махал от гара Левски

Там само по-бедните вдигат къщи по 400 квадрата

Ангел АТАНАСОВ

 
В гара Левски най-бедните ромски барони живеят в „прогимназии“.  

Ако не си натрупал мрамор поне на 4 ката и на 400 квадрата, хич не се опитвай да влезеш в кръга на ромските аристократи. Дори да вдигнеш такъв палат, пак си аут, ако в гаража ти няма поне два мерцедеса - друга автомобилна марка „циганските барони“ в град Левски не признават. Така говорят съгражданите на писателя Дончо Цончев и актьора Георги Парцалев, когато минават покрай прословутите дворци на местните велможи. Малцина от простосмъртните в градчето са имали привилегията да влязат в някой от тях, за да разказват после в какъв лукс живеят обитателите им. Ромската аристокрация си е почти като истинска - достъпна е само за хора със синя кръв.

За произхода на богатството на най-известните цигански родове в Левски се носят легенди. Всички те обаче стигат до несметни купища злато, спастрени преди много години и кътани дълбоко в соцвремената. Според един от митовете част от ромските кланове навремето живеели по поречието на Дунав в пределите на Австро-унгарската империя и още тогава били много богати. След разпадането на империята обаче тръгнали на изток. Стигнали в Българско и се установили на катун край гара Левски, която по-късно се разраснала до град. Друга легенда пък твърди, че златото е натрупано в смутните времена на Първата световна война от търговия с крадени животни през границата ни с Румъния.

 
   
Ромска гробница, преди да я засипят - всякакви луксове за отвъдния живот, вкл. джиесем „Верту“ и „Мерцедес“

 
 
 
Мраморно стълбище и кристални полилеи са нормалната подредба в преддверието

След демократичните промени у нас златните запаси били извадени от скривалищата и се превърнали в първоначален капитал. Вече никой не може да каже колко алкохол менте е произведен с него. Сега най-богатите ромски фамилии в градчето имат легален бизнес, който се е разпънал в много посоки - от строителство през търговия до производство на месо и месни изделия. Говори се, че е стигнал дори до приватизиране на военни заводи.

Младеновци, Златковци, Върбановци, Янковци и Горановци - това са петте най-титулувани рода в местната ромска аристокрация. Мраморните им къщи са пръснати из целия град. Във фамилиите царува безкомпромисен патриархат - каквото каже главата на семейството, става закон за всички останали. Децата са най-много 3-4. От малки се готвят да наследят бизнеса на родителите си. Като поотраснат, се записват да учат и висше образование.

Типично по ромски бароните от Левски държат да покажат на всички, че са над тях. Те наемат като работници във фирмите си предимно хора от малцинството - хем са по-послушни, хем са по-благодарни.

През последните години са започнали да наемат и безработни българи, вероятно със същата идея. Демонстрират превъзходство дори в най-тежките моменти в живота на семейството - когато изпращат в последния му път някой свой близък. Вдигат му мраморна гробница и я пълнят с всичко, което смятат, че ще му е необходимо на оня свят - телевизор, персийски килим, маркови питиета, костюми, хавлии, любимите му предмети и т.н.

Дори и в аристокрацията момичетата стават булки в ранна възраст - тогава цената им е най-висока и може да стигне до 100 000 лв. Невъзможно е бедно момче да вземе богата наследница. Родовете си търсят снахи само сред фамилии от тяхното ниво. Случват се дори бракове между деца, които са роднини, за да останат парите за булката в същата фамилия. А сватбите са наистина като в приказките - три дни яли, пили и се веселили…

 

   
 

 

Ваня ДРАГАНОВА


„Целият род на Рашкови се издържа с кражби, те са джебчии. А Кирил Рашков е откраднал и прозвището Цар.“ Думите са на бившата кметица на Катуница София Христева и изразяват масовото мнение в селото - може би единственото място у нас, където никой не нарича Кирил Рашков Цар Киро. Местните го зоват единствено Киро.

Царската титла е спорна и между ромите, защото далеч не всички  родове в страната признават Кирил Рашков за свой водач. Всъщност царуването тръгва от бащата на Кирил Рашков, известен приживе като Цар Гого. Родът на Рашкови е от Гоцеделчевско. Фимилията се заселва в Катуница в края на 60-те години на ХХ век. Според хората в Катуница ромите идват в селото не доброволно, а са изселени от родния си край като наказание за криминалните им прояви. Първоначално в Катуница идва Кирил Рашков с най-близките си роднини, лека-полека започват да прииждат и други, а последните от клана се преместват в селото в началото на 90-те.

Цар Киро трупа богатство бавно и постепенно, но разцветът му идва в мътните първи години на демокрацията. Тогава към традиционното за фамилията джебчийство се прибавя нелегалната фабрика за алкохол и започва строителството на палат след палат без никакви разрешения  и документи, заграбването на общински имоти, върху които се вдигат летни резиденции, за да се стигне до затварянето на улицата пред дома му в Катуница с КПП, в което има денонощна охрана и никой не смее да мине. Властите си затварят очите, докато на 23 септември 2011 г. потисканият гняв на българите изригва. 

 
 
     
 

Дъщерята на Бони с корона от злато

Анелия Славейкова

Видинският ромски квартал „Нов път“, станал национално известен покрай сагата Зрънкови,  няма нищо общо с повечето ромски гета в страната. Много от къщите по инвестиции не отстъпват на скъпарските домове в  Бояна и Драгалевци. Там управлява Аликовата фамилия във Видин. Всички живеят заедно в  построена по архитектурен план на майката къща.

Именитият успешен предприемач и естествен лидер във видинския квартал „Нов път“ Александър Методиев-Алико вече не е сред живите. В махалата говорят, че двамата му синове  Михаил и Борислав се борят достойно да заместят  татко си.  
Навремето Алико бил обикновен таксиметров шофьор. Първите си пари натрупал от каналджийство - превозвал невъзвращенци до подходящите места за минаване на българо-сръбската граница през река Тимок. Като се замогнели,  щедро му се отплащали.

Още в първите години след демократичните промени предприемчивият ром  започнал да изкупува старо желязо и направил още пари. За фамилията на Алико тогава работят около 300 души. По договор с общината циганският бос чисти голяма част от града и близките села. Купува видинския гастроном, автогарата, както и една от транспортните фирми, които имат линия Видин-София. Алико взема стари сгради от ТКЗС в с. Рупци и прави собствена ферма за 450 крави. Купува и маслобойна. Синовете му наемат 6000 декара земя, на която гледат ечемик. Казват, че направили  много пари  от износ на коне за Италия. Именно покрай търговията с конете фамилията на Алико си навлича неприятности с данъчните. Фирмите му са обвинени, че са източвали ДДС за стотици хиляди левове.

Като представител на знатния род Аликовите синът Михаил-Мечи е на почит сред съгражданите си. Легенди се носят за състоянието му, както и за конефермата му - неговата най-голяма гордост. Прочутият бизнесмен е баща на дъщерята на Бони - Михаела. Детето и до днес  къта от баща си 60-грамова златна коронка с брилянти и перли, както и медальон във формата на слънце с нейния образ. Бижутата малката Михаела получила в дар през 2006 г. за кръщенето си. Докато била  с видинския цигански барон, фолкдивата Бони  живеела като принцеса. За по-големия си син  - Борислав, докато беше жив, Алико подготвяше политическа кариера. Той  бе 2 мандата общински съветник. През 2005 г. стотина гласа не достигнаха на Аликовия син, за да стане депутат от ДПС.

 
     
  Бевърли ром в Костинброд   
 


Копия на Партенона, Народния театър и Бъкингамския дворец проблясват зад високите зидове в Костинброд.  „Рекламно лице“ на луксозните къщи на кардарашите в Костинброд е Азис, но той далеч не е най-богатият там, макар родът му да е личен. Огромно имение с постройка на пет етажа с 50 стаи, къща за гости, общежитие за прислугата, басейн, спа център и голф игрище с девет дупки се е захванал да строи лидерът на ромската организация ДРОМ Илия Илиев.

Като истински патриот Азис яростно отрича момичетата кардараши да се обучават за джебчийки: „Това нещо го няма в нашия род. Това са измислици на българите, за да оправдаят кражбите в градския транспорт. Не мисля, че един богат човек, какъвто е кардарашът, би учил детето си на такова нещо. Ние не крадем, ние не лъжем. Търговският ни нюх е силно развит.  При нас има традиции, които са на повече от 100 години. Аз отдавна съм се откъснал от Костинброд, но в мен е останало шестото чувство, което е много силно развито в нашата общност“, разказва певецът. Ромският бос Христо Върбанов - Ицо Папата, самообявил се за шеф на ромското мешере,  също притежава баровска къща в Костинброд.  

 
     
   
  Погребват ги като фараони  
 


Погребенията на богатите ромски барони приличат на богати сватби. Паметниците им струват десетки хиляди, гробовете им всъщност са гробници - цели стаи, натъпкани с всевъзможни предмети, които да им помогнат при адаптацията в отвъдното и да им създават удобства. Опечалени разказват, че дори са чували да звънят мобилни телефони изпод прясната пръст.
Пищните като дворци гробници на богатите роми са резервирали 42-ри парцел на столичните гробища. Там са погребани едни от най-заможните. Мутри с автомати пазят, докато процесията пренася след ковчега компютри, телевизори и златни накити и скъпи дрехи. На паметниците (предимно от скъп черен мрамор) непрежалимите покойници са изобразени с цигара и уиски в ръка, като апотеоз на опечаления кич.
Една от най-странните е надгробна плоча на 4-годишно момченце, изобразено с телефон „Верту“. Съдията на мешерето Борис Петров например е бил погребан в махагонов ковчег с оркестър, който е изсвирил специално за случая „Тежка беше нашата раздяла“. Друг паралия пък бил закопан с любимия му мерцедес. 

 
     
   
 

Дико Бойчев:

Баба ми Божана е кърмила проф. Чирков


Стефка БУРМОВА


Първите роми, заселили се в Габрово, били Божана и Дико. Дошли в града на Рачо Ковача през 20-те години на миналия век. Това разказа за „Преса“ един от многобройните им внуци - Дико Бойчев. Внукът се гордее, че неговите предшественици са живели скромно и прилично. „И най-важното, не са крали, затова са ги и уважавали. Уважението се предава по наследство“, с гордост говори за личния ромски род Дико. И когато чуем, че в нашия град се е крало, ние го имаме като лична обида“, обяснява Дико.

Той и жена му Кина имат три момчета и мечтата им е те да получат образование. „Да ги изучим висше, ама много го поскъпиха тези хора това учене, а никой не пита как се отглеждат три момчета“, казва ромският аристократ. Въпреки това големият син вече е завършил училището по автотранспорт в с. Градница, вторият сега учи в Професионалната търговска гимназия „Д-р Никола Василиади“, а третият е  четвъртокласник. И за да не се занимават с глупости, батков­ците тренират бокс, а малкият - футбол.

Наследникът на емблематичния ромски род сега купува и продава земеделски земи из страната. Преди е събарял къщи, занимавал се е и с реставрация.  „Ние сме хора от сой. Баба ми Божана намерила д-р Чирков като малко плачещо вързопче, захвърлено на Лъвовия мост. И ей го на - стана лъв в медицината. Макар да имала 16 деца, отгледала и него. Кърмила го, хранила го и като поотраснал, заедно с две от нейните го дала на пансион в севлиевско село. По-късно директорът рекъл на баба ми: „Божанке, детето е много умно, трябва да се изучи и да върви напред.“ Този директор е причината той да стане лекар. Вуйчо ми Симеон се е виждал с д-р Чирков. Професорът го е посрещнал сърдечно. За нас той е голяма гордост.“

 

 

Царят на ромите живее в Румъния

Дорин се възкачи на трона след смъртта на баща си

 
 
Флорин Чоаба през август

 

Меглена РОГАЧЕВА

Кичозно дълго палто, островърхи обувки и няколко кила злато, окичени по ръцете и врата, това са отличителните белези на всеки цигански барон, властващ в Източна Европа и някои страни от бившия СССР. Ромските елити не се свенят натрапчиво да демонстрират пред широката общественост и свръхразкоша, в който живеят - скъпите коли, дворци и стотиците милиони евро, които печелят на година от контрабанда, търговия с дрога или проституция.

Един от тях беше и румънският цигански барон Флорин Чоаба, който през 1997 г. наследява титлата цар на ромите в Румъния след смъртта на баща си и сам се провъзгласява за цар на ромите по целия свят. Флорин почина на 18 август тази година на 58-годишна възраст от инфаркт, докато бил на почивка в турския курорт Анталия. Няколко дни по-късно по време на погребението на Флорин на международния ромски трон се възкачи големият му син Дорин (43 г.), а малкият, Даниел (33 г.), бе обявен за цар на ромите в Румъния. Официалната церемония по коронясването бе извършена пред ковчега на стария Чоаба от майка им Марита. Тялото на Флорин бе поставено в бял ковчег с голям стъклен прозорец отгоре, изкуствено осветление и капак с климатик. Гробът на барона бе изработен от цветен мрамор.

Фамилия Чоаба е една от най-влиятелните сред ромите по цял свят. Тя ръководи и наставлява етноса в северната ни съседка от XIX в. По официални данни ромите в Румъния са 619 000 души, но според представители на малцинството те са между 1,5 и 2 млн. души. Покойният крал на румънските роми Флорин можеше да се похвали с годишен доход от 50-80 млн. евро. Но тъй като към неговия клан принадлежат още около 300 семейства и половината от тях имат доход от поне 3 млн. евро, кралският род се радваше на богатство от 300-400 млн. евро годишно. Чоаба натрупа състоянието си от отчисленията на обикновените цигани, които са между 5 и 10% от криминалните доходи на етноса. Ромите в Румъния се занимават предимно с контрабанда на цигари от Румъния за Западна Европа, ресторантьорски бизнес и търговия.

Когато Флорин Чоаба се възкачи на трона, той обеща да се бори срещу женитбите на роми тийнейджъри и да насърчава ромските семейства да излязат от омагьосания кръг на бедността, като изпращат децата си на училище. Въпреки даденото обещание обаче през 2000 г. циганският барон се опита да омъжи 12-годишната си дъщеря
за 15-годишно момче. Това предизвика голям европейски скандал. Чоаба написа гневни искания до съда в Страсбург, който постанови, че момичето не може да се омъжи преди навършването на 16 години. През 2010 г. обаче Букурещ разреши на Флорин да основе местен цигански съд, където по неговите закони ще се разглеждат административни дела на поданиците му. Флорин се кандидатира и за сенатор в румънския парламент през 2004 г., но не бе избран. Фамилията Чоаба живее в един от най-богатите градове в света, наричан румънския Бевърли Хилс. На 80 километра югозападно от Букурещ се намира ромската столица Бузеску. Там се издигат около 800 луксозни имения, всяко от които на стойност между 1,5 и 22 млн. евро

Цялото недвижимо имущество в града се оценява на близо 3 млрд. евро и се обитава само от ромски семейства. Въпреки богатствата и светския живот, на който се радват ромите там, те остават верни на традициите си. Почти всички фамилии отглеждат прасета, кокошки и коне в задния двор на луксозните дворци, които отвът­ре целите са обзаведени в злато. Жените в богатите семейства пък шият парцалени одеяла, а възрастните мъже се занимават с медникарство.

     
 

Ромският елит се развива и в Молдова, Косово и Украйна

 

Ромският елит се развива с пълна сила и в бедна страна като Молдова. Там властва циганският барон Артур Черар. Той наследява поста през 1998 г. след смъртта на баща си, който управлява етноса в продължение на 30 години. Доходите на Артур са между 20 и 40 млн. евро годишно. Молдовският цигански барон води истински светски живот, подхождащ на царска особа. Той говори седем езика, обича да ходи на стрелба, свири на пиано и събира порцелан. Някои от експонатите в колекцията му са на стойност 30 000 евро. Артур се радва още на три деца и четирима внуци, с които живее в луксозно имение в ромската молдовска столица Сороки.

В Косово властва циганският барон Неджимедин Незири. Той печели до 100 млн. евро годишно, като се занимава с пласиране на косовските цигани най-вече на трудовия пазар в Германия и Австрия.

Циганският барон в Украйна пък е Аладар Адам. Той управлява етноса в страната от 1990 г., когато създал една от първите ромски организации в страните от СССР. От 1994 до 1998 г. се изявява и като депутат в градския съвет в Ужгород. А в последните години е единственият украински депутат ром при Съвета на Европа в Страсбург. За своите 64 години Аладар може да се похвали с четири деца, петима внуци и една правнучка. 

 
     

 

(в. Преса, печатно издание, брой 264 (615 от 28 септември 2013)


 

 


От категорията

"Свободните" гласове свършиха. Няма да има нито за Мая, нито за Слави...

-1505743367.jpg

Никакви нови политически формации не могат да поникнат, камо ли да разцъфтят в ...

26 май 2020 | 13:05

Валерия Велева: БСП била в разцепление! А ГЕРБ?

-1495463781.jpg

Други пък си казват – Нинова трябва да е толкова силна, че за да я смажат, ...

25 май 2020 | 15:04

Washington Examiner: САЩ трябва да разположат "Пейтриът" в Триполи срещу руските самолети в Либия

-1590573068.jpg

Ако Русия завземе базите по бреговете на Либия, тя ще разгърне възможностите си ...

27 май 2020 | 12:50

Кеворк Кеворкян: Велика чест

-1460633929.jpg

През годините на Прехода са затворени хиляди училища – само през последните 15 ...

25 май 2020 | 10:01

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.