За За Габор

Историята на една скандална дама

За За Габор: Никога не съм мразила толкова силно един мъж, че да му върна диамантите (Снимки)

5840 | 19 дек. 2016 | 11:34

Участва във филмите „Ние не сме женени!“ (1952), „Мулен Руж“ (1952), „Лили“ (1953), „Допир до злото“ (1958), „За първи път“ (1959), „Пепи“ (1960) и „Голо оръжие 2½“ (1991), като в последните два филма играе себе си

За За Габор-1482140111.jpgЗа За Габор-1482140152.jpgЗа За Габор-1482140141.jpgЗа За Габор-1482140131.jpgЗа За Габор-1482140120.jpgЗа За Габор-1482140103.jpgЗа За Габор-1482140093.jpg

„За За Габор е тази, която откри тайната на вечната средна възраст”, казва навремето за нея известният американски актьор и музикант Оскар Левант. Със сигурност е бил прав, защото холивудската кинолегенда напусна света на живите само месец и половина преди да навърши 100 години. Според информация на нейния съпруг – Фредерик фон Анхалт, актрисата За За Габор е починала на 18 декември в дома си след сърдечен пристъп. В сетния й част до нея са били най-близките й хора. През 2005 г. Габор преживя инсулт, а през 2011-а бе ампутиран единият й крак до коляното, а в началото на 2016-а имаше проблеми с белите дробове, припомня медията.

За За или Шари/Сара, както е истинското й име, е родена на 6 февруари 1917 г. в Будапеща в семейство с еврейски произход. Тя е средната дъщеря на Джоли и Вилмош Габор – двете й сестри Магда и Ева, също са изкушени от киното и правят кариера в Холивуд.

Шари (Сара на унгарски) е красиво име, което майката на бъдещата актриса много харесва. Малкото момиченце обаче не може да го изговаря правилно и затова близките й започват да я наричат За За. През 30-те години, вече пораснала, тя участва в един от унгарските конкурси са красота и го печели. За съжаление, е дисквалифицирана, тъй като все още не е навършила пълнолетие и няма право да участва в събития от този тип.

Няколко години по-късно Габор започва работа във Виенския театър и печели овации с превъплъщението си в оперетата „Der singende Traum”. Има потресаващ глас, който веднага привлича вниманието на специалистите, включително на големия тенор Ричард Таубер. По време на Втората световна война За За емигрира в САЩ.

Холивудският й дебют е през 1952 г. с „Lovely to Look aT” и през дългата си кариера се снима в повече от 70 филма. Най-голям успех й носи „Мулен Руж” на Джон Хюстън (1952 – година, в която получава роли в четири ленти).Участва и в „Лили”, „Обществен враг номер едно”, „Ние не сме женени”, „Допир със злото”, „За първи път”, „Пепи” „Голо оръжие 2 ½” и др. (в последните два играе себе си). През 1958 г. печели наградата „Златен глобус” в категорията „Най-очарователна актриса”.

Габор наистина нашумява с ролите си на Бродуей и в киното, но никога не зарязва личния си живот, който й носи още по-голяма популярност. Тя е истинска светска дама, а за предългия си живот актрисата певица минава под венчило точно девет пъти. Първият път е през 1937-ма, когато свързва живота си с Бурхан Белж. После, с изключително постоянство, подлага себе си на изпитание в съвместен живот с различни съпрузи, докато през август 1986 г. не се врича във вярност на аристократа Фредерик фон Анхалт, с когото наистина остават заедно „докато смъртта ги раздели”.

Габор ражда дете само на втория си съпруг Конрад Хилтън – Франческа (1947-2015) е и единствена внучка за родителите на За За. Но когато момичето пораства, майка и дъщеря трудно намират общ език. Отношенията им са толкова обтегнати, че актрисата обвинява Френческа в лъжа и мошеничество и официално се отказва от собственото си дете. Впрочем самата За За също има проблеми със закона. Неведнъж й се налага да плаща глоби, дори има краткосрочна присъда, но през цялото време се отнася с пренебрежение към органите на реда.

През есента на 2002 г. Габор претърпява автомобилна катастрофа. Актрисата прекарва около година в болница, а след това минава още дълго време, докато се възстанови напълно. През 2005 г. я сполита ново нещастие, получава мозъчен инсулт, за пореден път е хоспитализирана и е подложена на операция. Две години по-късно, вече на 90, Жа Жа пак е в ръцете на хирурзите – след лошо падане вкъщи се стига до ампутация на единия крак на актрисата, която на младини печели слава и зрителска любов със своите танци и песни.

Часове след кончината на За За Габор припомняме част от крилатите фрази на екстравагантната актриса и нейните героини:

Ако една жена подари себе си на един мъж, накрая той винаги получава сметката.”

„Бракът е кратък отдих между два романа.”

„Мъжът е като огън – никога не бива да остава без надзор.”

„Меденият месец завършва тогава, когато кучето започне да носи домашните пантофи на съпруга, а съпругата започне да лае.”

„Мъже оценяват дълбочината на една жена само по нейното деколте.”

„Никога не мразете толкова силно един мъж, че да му върнете диамантите.”

„Нежененият мъж е несъвършен човек, а жененият мъж е свършен човек.”

„Трябва ми просто мъж, който да бъде мил и разбиращ. Толкова много ли искам от един мултимилионер?”

„Да се разведеш само, защото не обичаш един мъж, е почти толкова глупаво, колкото да се ожениш само защото го обичаш.”

„Трябва да приемаме мъжа такъв, какъвто е, но да го оставяме в този му вид е недопустимо.”

„Аз съм родена домошарка. Всеки път, когато зарязвам някой мъж, за мен остава къщата му.”

„За умната жена мъжете не са проблем; за умните жени мъжете са решение.”

„Няма смисъл да се спори с мъж, той, така или иначе, никога не е прав.”

„Сексът е добър примерно година-две, след това вече ви е нужна любов.”

„Не знам нищо за секса, защото винаги съм била омъжена.”

„Хората казват, че времето минава. Времето казва, че хората си отиват.”

„Имам само два недостатъка. Лоша памет и… още нещо!”

„Когато признаваш реалността, не се опитвай да я оправдаваш.”

„Красотата спасява света, ако е добра. Но добра ли е тя? Не красотата ще спаси света, а светлите помисли. Има ли по-голям порок от надменната и безбожна красота?”

„Слабият винаги прави път на силния и само най-силният прави път на всички.”

„Животът е толкова пълен е щедър, че човек винаги ще намери къде да се нахрани до насита.”

„Хората са животни от животинското царство, затова и не искат да бъдат хора.”

„Не търси повод, има толкова много причини...”

Източник: AFISH.BG


       


От категорията

Приказни гледки и опасни завои в Италия, хапване, здрав турбофолк и винени турове в Сърбия
(Видео)

В Позитано всичко е цвят и аромат.-1529166682.jpg

ТВ водещият от България он еър Златимир Йочев разказва за приключенията си в ...

22 юни 2018 | 15:19

Графа, Любо Киров, Криско и 100 кила ще пеят на морския бряг
(Галерия)

Hacienda Beach даде старт на лятото-1529441945.jpg

Арт инсталация на крила кацва на малкия плаж в Лозенец

19 юни 2018 | 23:56

Ива Дойчинова се присъединява към екипа на БНР
(Галерия)

Ива Дойчинова се присъединява към екипа на БНР-1529761932.jpg

Известната журналистка ще бъде зам.-главен редактор на сутрешните предавания на ...

23 юни 2018 | 16:51

Експлозия от цветове с лятната колекция на Antony Langountin
(Галерия)

Експлозия от цветове с лятната колекция на Antony Langountin-1529694267.jpg

Екзотичната градина на столичния хотел Маринела се превърна в моден подиум по ...

22 юни 2018 | 22:03

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.