Нина Дюлгерова

В момента за министър-председателя няма друг вариант

Проф. Нина Дюлгерова: Борисов говори това, което Анкара иска да чуе от него

7834 | 26 авг. 2016 | 17:08

От двете страни продължава политическата риторика. Германия , Франция и Италия не са готови да влязат в директен сблъсък с Турция. От своя страна Анкара в момента започва решително настъпление на юг - турските войски влязоха в Сирия.


„Бойко Борисов говори това, което Анкара иска да чуе от него. Причината е проста – ние имаме обща граница“.

 

Това каза проф. Нина Дюлгерова пред „Епицентър“ след изявленията на Борисов в Истанбул, че ЕС трябва да спазва ангажиментите, поети в споразумението с Турция и че България не може да бъде буфер между Брюксел и Анкара.

 

Ето коментарът на проф. Дюлгерова:

 

„Не бива да забравяме, че Борисов в момента е в много сложна ситуация – получава разнопосочни сигнали от три страни – Турция, САЩ и Русия.

 

В момента за министър-председателя няма друг вариант. Това, че ще предаде ултиматум от страна на Анкара на объркания европейски елит в Берлин, не означава, че той ще бъде изпълнен. Дали ще има европейски визи за Турция е въпрос, който не се решава от Бойко Борисов.

 

От двете страни продължава политическата риторика.  Германия , Франция и Италия не са готови да влязат в директен сблъсък с Турция. От своя страна Анкара в момента започва решително настъпление на юг - турските войски влязоха в Сирия.

 

Основният  принцип на войната е да не се играе на два фронта. Затова наземната операция в Сирия  неутрализира турските закани към ЕС, поне на този етап.

 

Продължавам да мисля, че Турция няма да освободи мигрантския поток към Европа, тъй като така ще загуби основния си инструмент за рекет.

 

И накрая - отново наблюдаваме позната за нас ситуация. Преди близо година  Бойко Борисов пак беше единствен от европейските лидери, който отстояваше турската позиция за изграждане на зона за сигурност на сирийска територия.

 

Днес се засилва възможността да се изгради такава зона, с което се осъществява турската идея за неутрализиране на амбициите за кюрдска автономия. Официално Анкара обяви, че на тази територия  - в зоната за сигурност, ще се създадат лагери за мигранти. Ако се реализира тази идея, какъв бежански поток към Европа ще можем да коментираме?“

 


От категорията

Валерия Велева: Счупената държава

-1448546816.jpg

Борисов можеше да се измъкне. Преди девет месеца. Тогава имаше път назад със ...

13 юли 2020 | 13:21

Първан Симеонов: Ако избилото в последните часове напрежение закипи, Борисов може да направи ход

-1588574956.png

Когато един политик сгреши, хората си казват „нека идва някой друг.“ Борисов ...

9 юли 2020 | 21:23

Васил Стоянов: БСП ще продължи по пътя на промяната, Корнелия Нинова е без алтернатива

Васил Стоянов-1594729847.jpg

Лидер на БСП трябва да е този, който има визия и политическа воля да реши ...

14 юли 2020 | 15:28

Кънчо Стойчев: Ахмед Доган спира мощно влияние от Турция и трябва да разполага с държавна охрана!

-1592287679.png

„Да пазим нашия парламент! Изборите са неизбежни и колкото по-разумно се ...

14 юли 2020 | 13:32