Манипулация са твърденията, че се осъществява оползотворяване на всякакви отпадъци

ТЕЦ Бобов дол: Прокуратурата не установи никакви нарушения при проверка на Дружеството

2402 | 9 септ. 2019 | 09:00

ТЕЦ-ът притежава Комлексно разрешително. На база на него е издадено позволение от страна на МОСВ, позоваващо се на Закона за опазване на околна среда за извършване на пробно изгаряне на РДФ


ТЕЦ Бобов дол разпространи съобщение до медиите във връзка със скорошните проверки, проведени със заповед на Прокуратурата.

 

От Дружеството заявяват, че органът не е установил никакви нарушения при проведените действия по проверка на дейността на централата.

 

Ето я пълната позиция на ТЕЦ-а:

Във връзка с последните проверки, започнали на 03.09.2019 г. в ТЕЦ „Бобов дол” ЕАД, наредени със заповед от Прокуратурата на Република България Дружеството иска да направи уточнение, че по време на въпросните проверки не бяха установени нарушения от страна на компетентните органи.

 

ТЕЦ „Бобов дол” ЕАД е в недоумение защо беше изпратен екип на РИОСВ София да извърши проверката, имайки предвид, че ние не попадаме в обсега на този компетентен орган. За нас възникват въпроси, свързани с това какво се случва в институциите, които организират тази проверка.

 

На 04.09.2019 г. говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова оповести следното становище: „ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД е горил отпадъци в разрез с комплексното си разрешително“.

 

ТЕЦ “Бобов дол” ЕАД като отговорно Дружество винаги е съдействал на всички институции. Не смятаме, че е редно да се изнасят публично твърдения, които са невярни и подвеждащи.

 

ТЕЦ „Бобов дол” ЕАД притежава Комлексно разрешително. На база на това разрешително е издадено позволение от страна на МОСВ, позоваващо се на Закона за опазване на околна среда за извършване на пробно изгаряне на РДФ. Повтаряме, че става въпрос за отпадък, който е преработен и превърнат в гориво за оползотворяване, говорим конкретно само и единствено такъв.

 

Манипулативни са твърденията, че искаме да осъществяваме оползотворяване на всякакви отпадъци. В следствие на това ни е издаден и документ по Закона за управление на отпадъците за дейност с отпадъци и който също се въз основа на факта, че ни е издадено комплексно разрешително, т.е. ТЕЦ “Бобов дол” ЕАД не е горил РДФ в разрез с разрешителното си. Всеки един тон РДФ, който е бил оползотворен от централата, е докладван на съответните институции. Това може да бъде проверено. Дружеството е подложено на постоянен, денонощен емисионен контрол от страна на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и РИОСВ – Перник.

 

Допълнително имаме извършени измервания на емисиите, отделяни в атмосферния въздух вследствие на експлоатацията на централата на 17.06.2019 г. и на 26.08.2019 г. от акредитираната лаборатария „Централна лаборатория София – 01“ към ИАОС. За резултатите от извършените измервания са изготвени протоколи, от които е видно, че не са налице превишения на допустимите емисионни показатели. С резултатите от извършените измервания са запознати и компетентните органи. От началото на годината на територията на с. Големо село бяха извършени 3 измервания на качеството на атмосферния въздух от страна на ИАОС. Те бяха осъществени посредством мобилна автоматична станция. Контролният уред беше разположен непосредствено пред сградата, в която се помещава кметството на селото.

 

Всяко едно от измерванията продължи по 10 дни и в този период станцията отчиташе показателите на атмосферния въздух, като в нито един момент не бяха отчетени превишения на допустимите норми. Относно невярни твърдения на определени неправителствени организации за температура на изгаряне в енергийните котли на ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД, отправяме призив към тези “експерти” да се запознаят със съоръженията на централата. Проектната документация на всеки един котел е част от процедурата по издаване на нашите разрешителни и е предоставена както в Изпълнителната агенция по околна среда, така и в МОСВ. Нашите разрешителни за оползотворяване на отпадъци са издадени на база на това, че в съоръженията на оператора могат да се оползотворяват такива. Смятаме, че винаги сме оказвали съдействие на институциите и всеки път им предоставяме всички документи, които те изискват от нас.

 

Апелираме да бъде прекратено разпространяването на лъжливи твърдения по наш адрес, както и името на ТЕЦ „Бобов Дол“ ЕАД да се използва от политически сили за правене на предизборна кампания. За всяко едно неотговарящо на истината твърдение ТЕЦ „Бобов Дол“ ЕАД ще търси своите права по съдебен път.


ОЗК

От категорията

Андрей Новаков: ЕС не може да се държи като мащеха за страните от Източна Европа (ВИДЕО)

-1574431261.jpg

Наши превозвачи и в момента превозват лекарства и предпазни облекла за Италия, ...

9 апр. 2020 | 18:33

Кристалина Георгиева: Пандемията причинява невиждана досега икономическа криза

-1585981411.jpg

Управляващият директор на МВФ отбеляза, че около 100 милиарда долара инвестиции ...

9 апр. 2020 | 15:54

Страните от ОПЕК + се договориха за намаляване на добива на петрол с 23 процента

-1452165268.jpg

В четвъртък страните от ОПЕК + проведоха видеоконференция за обсъждане на мерки ...

9 апр. 2020 | 21:32

Живко Тодоров е одобрен за изпълнителен директор на Българската банка за развитие

Живко Тодоров е одобрен за изпълнителен директор на Българската банка за развитие-1586453934.jpg

Ще се запази обаче надзорният съвет на банката в състав - зам.-министърът ...

9 апр. 2020 | 20:38

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


9 септ. 2019 | 10:17Естествено, че ЦАЦАРАТУРАТА не е установила нарушения. Ицето Ковачки знае на кого и колко да плати. Всичко е цветя и рози!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.