БСП просто обещава на всекиго по нещо, ние предлагаме мерки, каквито изисква конкретната обстановка, категоричен е зам.-председателят на ВМРО

Искрен Веселинов: 9% ДДС за туризма е антикризисна мярка, спасяваме бранш с 400 000 души!

4594 | 14 май 2020 | 09:12

В управляващата коалиция спорим, но накрая стигаме до полезни за обществото решения, убедени сме, че мандатът ще бъде завършен успешно, изтъква депутатът и зам.-председател на ПГ на Обединени патриоти


- В предизборна ситуация ли сме, г-н Веселинов, след като футболът излезе на първо място в новините? Говоря за акциите на „Левски“ - джиросването на акциите на клуба от собственика Васил Божков на премиера Бойко Борисов и последвалия отказ да бъдат получени.
- По-скоро имаме ответен удар на един от хората, които не са доволни от настоящото управление и иска да хвърли горещ картоф в неговото поле.

- Какъв ще бъде политическият отзвук? Ще има ли въобще такъв?
- Ще има. Целта, с която се прави това, е да има негативен политически отзвук за Борисов.

- И пак се връщаме на темата – предизборен ли този ход?
- До изборите има девет – десет месеца и всичко, което се прави днес, ще има значение след десет месеца. Хвърлят се семената, които ще покълват и ще се развиват във времето. Очевидно една от темите ще бъде проблемите на клуб „Левски“, голяма част от които са породени от предишния му собственик – клубът продължава да има големи дългове. И затова най-удобният ход за един опозиционно настроен към властта бизнесмен, е да хвърли горещия картоф в полето на властта и тя да прави с него каквото си иска с презумпцията, че тя няма печеливш ход – или отказва да поеме ангажимент към клуба, при което я намразват привържениците на „Левски“, или решава да харчи държавни пари за „Левски“, при което я намразват привържениците на всички останали отбори. Ще дам пример от родния ми Русе – футболният клуб „Дунав“ също е в постоянна криза и постоянно е пред фалит, но държавата не е отделила пари да го спасява.

- Какви политически „цветя“ ще поникнат от семената, които вчера посяхте – Обединени патриоти и ГЕРБ, лансирайки идеята за 9% ДДС за туризма?
- Случиха се няколко неща, които са добри за туризма. Това, за което говорите, е най-видимото. Ние вчера отговорихме на потребностите на цял бранш, който осигурява заетостта на 300 – 400 хиляди души. Решението е по-скоро антикризисно, отколкото предизборно, защото помощта е цял бранш, а не за конкретни адресати, които после да бъдат мобилизирани за изборите. Убеден съм, че хвърлихме добри семена за развитие на българската икономика – това направихме вчера. Обръщам внимание, че освен въпросната ставка на ДДС, държавата предприе мерки и в подкрепа на българската авиация, заплащайки почти една трета от стойността на чартърните полети.

- Имате предвид субсидирането на седалка за турист?
- Точно така. Това е една от най-сериозните мерки в подкрепа на туризма, предприемана през последните десетилетия. Направихме реверанс и към туроператорите, удължавайки срока, в който те трябва да възстановят стойността на ваучерите. Взехме решение и за ваучери за тези, които са на първа линия в борбата с Ковид-19. Следователно, имаме система от мерки, които според нас ще доведат до рестарт на туристическия бранш, който произвежда между 12 и 15% от нашия БВП. Така той ще има възможност да се съвземе, това беше най-важното. ВМРО от един месец повтаря – туризмът, туризмът, туризмът! Този бранш е структороопределящ, с него са свързани земеделието и хранително-вкусовата промишленост. Направихме каквото трябваше, за да го направим конкурентен на фона на подобни действия, каквито предприемат нашите преки конкуренти на Балканите.

- Какво става с ваучерите за туристическа услуга? Ще има ли ваучери, за кого, на каква стойност, как ще се получават?
- В момента стигнахме до съгласие за ваучери за хората на първа линия – това са около 50 хиляди души. Мярката е полувинчата, но пък ни дава възможност да видим как ще проработи. Темата „ваучери“ ще я развиваме тепърва. Тепърва ще се оцени дълбочината на нашето предложение. То дава възможност българският турист да се насочи към българските курорти и неговите пари да се въртят в нашата икономика. Идеята е лекари, медицински сестри, полицаи да получат ваучер на стойност 200 лв., който да използват в български курорт.

- Кой беше аргументът, с който успяхте да убедите премиера Борисов, че предложенията ви са добри? Съгласете се, че съобщението вчера дойде изненадващо.
- Аз съм участвал в няколко заседания на коалиционния съвет, на които темата е присъствала. Още преди три седмици ВМРО предложи пакет от антикризисни мерки. Но истината е, че ние не можем да си припишем цялата заслуга. Имаше и външен натиск – от икономисти, от представители на бизнеса, които постепенно убедиха премиера в тази посока.

- Каква роля имаха заплахите от протести на ресторантьорите в това да бъде убеден Борисов?
- Това е част от разговора, протести има не за първи път, но досега те не са имали силата да променят данъчната политика. Заплахата от протести може би имаше някакво значение, но това нямаше да се случи, ако нямаше необходимост, ако самата обстановка не го предполагаше. Просто щяха да бъдат една поредна изява за организаторите си.

- С какво вашите предложения – на ВМРО, се отличават от тези на партньорите ви в Обединени патриоти – НФСБ?
- Ние имаме цялостна система от мерки. Някои от нещата са повтарят – в сферата на туризма. Не бих искал да има състезание между коалиционни партньори. Важното е, че на финалната права се борехме заедно и постигнахме победа.

- Не се ли опасявате, че може да се стигне до лавинообразно искане за намаляване на ставката на ДДС? Ще ви припомня – БСП казват – ние четири пъти сме предлагали намаляване на ДДС, винаги са ни отказвали. Те държат и за намаляване на ДДС върху храните. Вчера първоначално бе обявено, че такова ще има, после съобщението от правителствения пресцентър бе редактирано – без храните.
- Много е лесно, когато си в опозиция да предлагаш всичко, което искат всички. Това е неразумната битката на БСП в целия настоящ мандат – през цялото време се плъзгат в един широк спектър от обещания. За първата година на мандата само бях сметнал, че техните предложения възлизат на 9 милиарда (минус за хазната – б.р.). Това е разликата. Ние предлагаме мярка, каквато изисква конкретната обстановка в името на това да рестартираме един голям, структуроопределящ сектор на икономиката, те просто предлагат на всекиго по нещо.

- Вие предлагате тази мярка да бъде временна, нали така?
- Тя има потенциала да бъде постоянна. Засега ще бъде гласувано да важи до края на 2021 г., но с опцията, ако няма злоупотреби, да остане. Мисля че браншът е достатъчно дисциплиниран, може да очакваме и изсветляване на бизнеса. Но ако се окаже, че в бюджета зейне дупка,ще се върнем към старото положение. Но така или иначе мярката ще е изиграла своята антикризисна роля – да позволи на туризма да си стъпи на краката през тази година и половина.

- Откога ще действа?
- Колкото по-бързо гласуваме промените в законите, толкова по-бързо ще влезе в сила. Може би от 1 юни.

- Няма ли логика да се иска и намаляване на ДДС за храните, произведени в България? Изхождам от това, което казвате – че туризмът е структороопределящ и земеделието е свързано с него.
- Ако имаше начин да се фокусираме върху храните, произведени в България, бихме го направили. Но в ЕС не може за едни храни ДДС да е едно, за други – друго. Това, което правим – спомнете си поредицата от срещи на вицепремиера Красимир Каракачанов, с министъра на земеделието Десислава Танева, е да насочим финансови субсидии към земеделието. Това е работещото решение, защото няма възможност за различни ДДС ставки в подсектори.

- Един от аргументите, с които предложихме мерките в подкрепа на туризма и ресторантьоството бе, че браншът беше под забрана да работи два месеца. Но под забрана остават фитнесцентровете, както и магазините в моловете с изключение на хранителните, аптеките и банките. И в тези бизнеси работят доста хора, вложени са много средства, какво им предлагате?
- Трябва да се помисли да постепенното им отваряне. Но ще обърна внимание, че мащабът е различен.

- Има ли разнобой между ГЕРБ и Обединени патриоти и вътре в Обединени патриоти – между ВМРО и НФСБ? Изглеждате като „италианско семейство“, в което се говори на висок тон и непрекъснато има някакви скандали.
- Имаме различни мнения, но това не е разнобой. Всички сме убедени, че мерките, които предприемаме ще дадат възможност да се съхранят работни места. Не виждам драма, виждам обща воля да завършим мандата.

- По-здрава ли става спойката в управляващата коалиция?
- Важното е, че нещата се случват. Мерките, които ще позволят икономиката да върви и които отговарят на потребностите на българските граждани, са факт. Въпросът колко голям е дебатът до вземането на решението, е чисто емоционален. Важен е крайният резултат, а той е удовлетворителен – всяка от партиите защитава своите идеи, но накрая успяхме да сглобим един добър за обществото продукт. Това е добре това е нещо, което легитимира коалицията.

 


От категорията

Анализът ИСА за май: Всички - и власт, и опоненти, вече играят ва банк

Анализът на ИСА за май 2020-1591089308.jpg

За вътрешната опозиция в БСП идващите месеци са „бой последен.“ Хвърлят ресурс, ...

2 юни 2020 | 12:25

Даниел Смилов: Какво се крие зад "истинската история" на Васил Божков

-1515601699.jpg

В интерес на г-н Божков е да представи цялата информация, с която разполага. ...

2 юни 2020 | 16:47

Защо конспиративните теории са толкова успешни - науката обяснява

-1591103509.jpg

От идеите, че ваксините са вредни за здравето, до 5G технологиите и разказите ...

2 юни 2020 | 16:11

Момчил Дойчев: Истински расизъм сега проявяват не белите, а чернокожите. Целта е революция

Момчил Дойчев: Истински расизъм сега проявяват не белите, а чернокожите. Целта е революция-1591110130.jpg

Чернокожите американци са най-много губещи от "протестите" – те ...

2 юни 2020 | 18:00

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Дедо Готе


25 май 2020 | 18:41Как ги "спасявате" бе, специалист. Ще плащат 9% ДДС по получените доставки и услуги или ще начисляват този процент по изпълените от тях на потребителите доставки? Ба си и "експертите" от Боко, Валето и леля Менда до Айшето и Манго. Или ще прибират разликата от 11% от потребителите?! В този случай, а познайте КОЙ ПЛАЩА? Естествено, тоя който пил и ял в ресторанта и спал в хотела Ха, ха, ха. Много "давате", но май с чужда пита майчин помен правите Вие управляващите "експерти"!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Петър Петров


23 май 2020 | 06:40А с какво ще спасите "браншовете" на останалите 5 милиона, бе, многоумник?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


17 май 2020 | 23:53Нищо не спасяваме! Пълним гушките на хотелиери и ресторантьори за сметка на държавния бюджет!Тарикатите се уредиха и използват положението за обогатяване!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


14 май 2020 | 21:35Струва ми се, че със заниженото ДДС нищо не спасявате: то "върви" с клиента, понеже той плаща услугата от хотелиера и ДДС е включено в цената. Големите хотели по Черноморието още не отварят врати, защото при по малко от 400 клиенти те работят на загуба. Западните туристи ще се появят едва през юли. При над 170 хил. безработни собствениците на хотели да не чакат много летовници. Отделно ако Гърция и БГ сключат договори за облекчени мерки за почиващите, тези от Западната половина на България ги пиши в Гърция, но и там няма да отидат много хора поради страх от заразяване с КВ. С други думи, тежка ситуация...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Христо Ботьов


14 май 2020 | 11:43Малоумник.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


венелин урумов


14 май 2020 | 10:56Дянков го каза ""това е в интерес на богатите""


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


17 май 2020 | 23:52Е, прав е!


Българина


14 май 2020 | 09:59Това ще реши проблема на държава с високи доходи и разходи. С най ниските заплати, няма да промени нищо. Дали бирата ще е 1лв или 90 ст няма да ме стимулира да ида на море. Дали нощувката ще е 100 лв или 90 също..... Крайната цена ще остане съшата, разликата ще е за собственика


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.