На 26 май (неделя) в камерна зала "България" от 19 ч. Вероник Носбаум – сопран и Роман Носбаум - пиано (Люксембург) ще представят най-новия компактдиск на Албена Петрович Врачанска

Софийски музикални седмици - 50-о юбилейно издание

"The Voyager: Мелодии за глас и пиано" - в зала България

764 | 26 май 2019 | 14:35

На 26 май (неделя) от 19 ч. Вероник Носбаум – сопран и Роман Носбаум - пиано (Люксембург) представят най-новия компактдиск на Албена Петрович Врачанска


На 26 май (неделя) в камерна зала "България" от 19 ч. Вероник Носбаум – сопран и Роман Носбаум - пиано (Люксембург) ще представят най-новия компактдиск на  Албена Петрович Врачанска  "The Voyager: Мелодии за глас и пиано"

 

В програмата:

Клаудио Монтеверди, Бах-Силоти,

Джулио Качини, Тору Такемицу,

Джон Кейдж, Албена Петрович Врачанска

 

Албена Врачанска е внучка на самобитния композитор Андрей Врачански. Живее и твори в Люксембург от 25 години и заема доста специално място в културния живот на тази страна. Дълъг е списъкът с наградите, получила в последните години, сред тях най-престижна е люксембургското признание “Кавалер на ордена за заслуги на страната”.

Написала е над 600 произведения в различни жанрове, между които 4 камерни опери и 2 концерта за оркестър – единият е за туба, а другият двоен – за баритон саксофон и пиано.

 

Нейното творчество е своеобразен мост между културите на двете страни – България, където е родена и получава своето образование, и Люксембург, който ѝ дава всичко, за да се развива и реализира.

Албена Врачанска е чест гост на родна сцена:

на фестивалите Piano Extravaganza, ррIANISSIMO [в последното 22-то издание на фестивала например, специално пристигна, за да изпълни нейна творба японският пианист Котаро Фукума. Световноизвестният музикант изнесе клавирен рецитал в София и Пловдив с участието на българския вокален ансамбъл DAI MONTI VERDI (с диригент Северин Василев).

 

Музикалната програма е част от инициативата „Европейска столица на културата – Пловдив 2019” и включва световни премиери на специално написани композиции от Сомей Сато (Япония) и Албена Петрович Врачанска (Люксембург)],  а световната премиера на нейната опера „Любов и ревност“ на сцената на Държавната опера и балет Стара Загора, през май 2018 г., е една oт първите премиери на опера от български композитор през XXI век.

 

Издава CD „Crystal Dream“ –като изпълнението на творбите си е поверила на пианиста Роман Носбаум – през 2016 година с българската фирма GEGA new, което получава изключително висока оценка от пресата в чужбина и в България. Отново нейният предпочитан изпълнител – Роман Носбаум, този път със сестра си – сопраното Вероник Носбаум, са в основата на следващия мащабен проект за CD, който става реалност през 2019.

 

Новият албум THE VOYAGER излиза под престижния label Solo.musica и много бързо получава прекрасни отзиви от професионалната критика в чужбина (klassik.de, pizzicato.lu, RITMO Испания и много други).

 

Представянето му е свързано с международно турне, което включва 8 концерта в Люксембург, България, Испания, Германия, Австрия. Започна на 8 май в престижната PHILHARMONIE LUXEMBOURG – eдна от най-важните европейски зали от последните години.

 

На българската публика албумът ще бъде представен на 26 май в Камерна зала „България“ в програмата на Софийски музикални седмици `2019.

 

Вокалните произведения на Албена Врачанска Петрович са представени в диалог с исторически предшестващите произведения на Мотеверди, Качини и Дебюси, които третират вечните теми и са източник на нейното вдъхновение.

 

За Роман Носбаум (Romain Nosbaum) средмузикантските среди се знае, че е пианист със свеж, модерен допир. Камерен музикант, търсещ свободата в звуковия спектър от Бах до импресионист като Албена Петрович Врачанска, която освен модерното пиано често прибавя допълнително и различни перкусионни инструменти (гонг, камбанки).

Изпълненията му се открояват с интелигентност, фина индивидуалност и техническо съвършенство. Търси цвета на звука, нови начини за въздействие на инструмента, а не върви по утъпканите пътища на класическия музикант. Защото изкуството не е музей, а се развива. В съпровод с вокала на Вероник, адаптира пианото към гласа и се получава  очарователна спойка.

 

Люксембургското сопрано Вероник Носбаум получава солидно образование в Париж, от Кралската консерватория в Лиеж, има златен медал за бароковото си пеене от Консерваторията в Мец (фр: Metz), усъвършенствала се е и в съвременната опера, участва в оперния фестивал Tête-à-Tête в Лондон. Тя пее на сцена, но и преподава в Консерваторията в Люксембург.

Сред вокалните среди е известна със своя красив, топъл, нюансиран глас и способността да живее на сцената.

Концертът на дуо Носбаум с представяне на компактдиск на Албена Петрович Врачанска е част от програмата на 50-ото издание на Международен фестивал "Софийски музикални седмици". Фестивалът се провежда под знака на 140 години от утвърждаването на София за столица на България. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. Съорганизатори са Министерство на културата, Столична община, Софийска филхармония. Фестивалът е носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” на Европейската фестивална асоциация. Пълната програма на Фестивала на: http://sofiaweeks.com/и https://www.facebook.com/sofiamusicweeks/ 


От категорията

„България през стъклото на времето“ в Музея на Рим в Трастевере

„България през стъклото на времето“  в Музея на Рим в Трастевере-1575658673.jpg

Интерактивна изложба на фондация "Ценности" по случай 140-годишнината ...

6 дек. 2019 | 20:56

Проф. Любомир Стойков: Свободният дух на Ставри Калинов

Проф. Любомир Стойков произнася слово при откриването на юбилейната изложба на Ставри Калинов.-1575458284.png

Нека този знаменит художник все така неуморимо да изпраща своите светли и чисти ...

4 дек. 2019 | 13:14

110 години от рождението на Вапцаров: Драмата на националната съдба в безсмъртните му стихове

Вапцаров отказва да приеме живуркането в една филистерска действителност и посвещава целия си живот на социалната и нравствената промяна на обществото. -1575709132.jpg

Вапцаров отказва да приеме живуркането в една филистерска действителност и ...

7 дек. 2019 | 10:43

„Kотаракът в чизми“, преразказана от Ерих Кестнер, излиза за първи път в превод на български

„Kотаракът в чизми“, преразказана от Ерих Кестнер, излиза за първи път в превод на български-1575626083.jpg

Приключенията на умния, смел и изобретателен котарак, който надхитрява силния, ...

6 дек. 2019 | 11:54

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.