Третото правителство на Борисов е решено да доведе проекта докрай - смята го за жизнено важен за икономиката ни

АЕЦ „Белене“ най-после има шанс „да светне“! Този път и Радев, и Борисов са уверени в това!

12438 | 26 авг. 2019 | 13:03

Никога за реализацията на Втора атомна не е имало толкова желаещи – цели 13 световни фирми


За пръв път, откакто съществува проектът АЕЦ „Белене“, има реален шанс той да бъде осъществен. Цели 13 компании са заявили желание да участват в конкурса за строежа на втората ни атомна централа.

При това от най-различни страни – от Далечния Изток до Западна Европа и Америка – от Корея и Китай до Франция и САЩ.

Проектът не е нов – той е наследство от социализма. На два пъти вече бе спиран. Но най-после изглежда му идва времето „да светне“.

Защо?
Най-важното нещо в такъв проект е стратегическият инвеститор. Седем са заявленията от компаниите, които желаят да участват като стратегически инвеститор. Това са регистрираната в България „ИПК и УП” ООД, руската „Атоменергопром”, немската „Бектрон лиаз”, чешко-българският консорциум „Атомна електроцентрала Белене 2019”, „Корейската хидроатомна корпорация”, китайската Си Ен Ен Си и „АЕЦ Белене България” - консорциум на „Атоменергоремонт” АД, „Гранд енерджи дистрибюшън” ЕООД и ТЕЦ „Марица 3” АД.
Френската „Фраматом” и американската „Дженерал Електрик” кандидатстват за доставка на оборудване и участие във финансирането на проекта.

Освен това четири компании са изразили желание да сключат договори за изкупуване на атомен ток, което веднага дава отговор на въпросите, които обикновено обичат да задават критиците на проекта – защо ни е, къде ще го дяваме ядреният ток?! Сред тях е и Северна Македония, което означава, че думите на премиера Бойко Борисов АЕЦ „Белене“ да стане балкански проект не са били хвърлени на вятъра.


Министър-председателят лансира тази идея през февруари 2018 г. при участието си в Инвестиционен форум за Западните Балкани в Лондон, организиран от ЕБВР. Тогава той видя възможност АЕЦ „Белене“ да стане съвместен проект на балкански държави. „Хората на Балканите ще ни повярват, когато ни видят с булдозерите, че почваме да строим. Ние сме си дали сметка, че с войни и с доказване кой е по-силен, нищо не е постигнато и сме най-бедните. Затова истински съм щастлив, че сме заедно тук”, заяви тогава Бойко Борисов.

Че правителството е решено да задвижи този обект, че го смята жизнено важен за икономиката ни, пък говори друго изказване на Борисов. В думите му, изречени съвсем неотдавна – на 23 август, се съдържа и предупреждение: „Ако до 10 години не построим АЕЦ "Белене", ще увиснем на кюмюра!“

Премиерът обърна внимание, че животът на реакторите в АЕЦ „Козлодуй“ вече е бил удължаван три пъти и че това не може да продължи вечно. Техният експлоатационен път приключва след десетина години. „След 10 години пети и шести реактор приключват своята дейност и тогава ще увиснем само на кюмюра и въглищата. Тогава ще попитам при тези скъпи емисии каква индустрия ще се прави. Затова правим тази инвестиция с най-големите инвеститори в света“, бе съвсем ясен Бойко Борисов.

Експерти са категорични, че стратегическите инвеститори са най-важни за изграждането на мащабен проект като АЕЦ „Белене“. И отделят по-специално място на двама от кандидатите – руската „Росатом“ и китайската Си Ен Ен Си.
Руската компания „Росатом“ вече заяви категоричен интерес, логично тя се смята за фаворит при избори на стратегически инвеститор. И то не само, защото първа изяви желание да участва в проекта. Нейната дъщерна фирма "Атомстройекспорт" е производител на реакторите и съответно, няма как да бъде заобиколена при реализацията на централата. Не бива да се подценява и чисто политическата страна на въпроса. За руската компания осъществяването на толкова голям проект в Европейския съюз е сериозен пробив. Тя „познава“ проекта - през 2006 г. именно „Росатом“спечели търга за изграждането на два енергоблока в АЕЦ „Белене“.


Освен това само „Росатом“ в момента има референтен реактор от поколение „3+“. Неотдавна руски медии припомниха трудностите, с които се срещат конкурентите на руската компания на световния пазар за изграждане на АЕЦ – неочаквани трудности срещат реакторите от поколение „3+“ и на американската „Уестингхаус“, и на френската „Фраматом“ (приемник на „Арева“, която също щеше да участва в реализацията на „Белене“ през 2006 г. - б.р.).

„Всеки друг екип, извън „Росатом“, който спечели търга за АЕЦ „Белене“ ще се сблъска с големи трудности. С такива трудности се сблъска „Росатом“ на АЕЦ „Бушер“ (атомна електроцентрала в Иран – б.р.), която дострояваха след немците, изоставили я преди повече от 30 години. Първото, което трябваше да направим тогава бе да пуснем там бригада с чукове, които започнаха да свалят бетона“, посочи в материал на руския „Взгляд“ експертът Алексей Анпилогов. Той подчертава, че ако се стигне до това в „Белене“ да бъде монтирано друго оборудване, а не руското, фирмата, която ще реализира проекта, също ще бъде принудена да пусне в действие бригадата с чуковете.

Не бива обаче да се подченява и мотивацията на китайците да участват в реализацията на „Белене“. И за китайската Си Ен Ен Си реализацията на проект с такъв реактор в страна членка на Европейския съюз е стратегическа цел. Освен това Китай има опит в експлоатацията на ядрени централи, както и в сътрудничеството с руски и американски компании в изграждането и използването на атомни централи.

Преди година представители на китайската компания посетиха площадката на АЕЦ "Белене", за да се запознаят на място с доставеното оборудване.

 

Трябва да се отчита и повишеният интерес на китайски компании към европейската икономика като цяло. 


Основните доставчици на оборудване ще са френската фирма "Фраматом" и американската "Дженеръл електрик". Двете са предложили да участват и в структурирането на финансовата рамка на проекта, но без да влагат собствени средства в него.

Три от четирите оферти за мажоритарно акционерно изкупуване на електроенергията от бъдещата централа са български - на "Атоменергоремонт", "Гранд енерджи дистрибюшън" и "Юропиан трейд оф енерджи". Още едно предложение за миноритарен дял при покупката на енергия е постъпило от македонско дружество, за което вече стана дума.

От всичко това се вижда, че проектът „Белене“ този път е цялостен – ясни са кандидатите, които ще строят и експлоатират централата, както и той ще купува произвеждания от нея ток.

 

"Наличието на толкова много инвеститори е положителен знак и показва, че от тази централа има необходимост и може да бъде рентабилна, защото, когато бизнесът кандидатства за нещо, си прави много добре сметката, " коментира интереса към строежа на АЕЦ "Белене"  Румен Радев.

 

Ще припомним, че по отношение на АЕЦ "Белене" премиерът и президентът са на една и съща позиция. Радев е уверен, че строителството на Втора атомна ще бъде завършено. В навечерието на участието си в икономическия форум в Санкт Петербург и преди срещата си с президента Путин българският държавен глава подчерта, че проектът АЕЦ "Белене" е неизбежен - в него вече са вложени 3 млрд. лева, средства на българските данъкоплатци, а развиващата се индустрия ще има нужда от сигурна енергия. Българският президент изтъкна, че процедурата за избор на стратегически инвеститор е обявена на 22 май и то в официалния вестник на Европейския съюз и трябва да приключи до една година. Така че на 22 май 2020 година трябва да е ясно кой ще изгражда АЕЦ "Белене".

Сега вече избор има.

 

Българската държава трябва да определи най-удачния вариант, съобразен с националните интереси. В света няма ядрена централа, която да е на загуба, а България трябва да мисли в перспектива за своите енергийни мощности.

И ако Борисов е решил АЕЦ "Белене" да стане емблема на третия му мандат, а Радев е сигурен, че проектът е неизбежен - този път няма как Втора атомна да не светне!

 


ОЗК

От категорията

НСИ: Ръст на производствените цени през октомври с 24,1% годишно заради все по-скъпата енергия

-1637176533.png

По-рано този месец НСИ оповести доклад, отчитащ ускоряване на потребителска ...

30 ноем. 2021 | 11:39

Камарата на строителите: Частният капитал е важна част от нужните инвестиции в зеления преход

Снимка: КСБ-1638195365.jpg

Камарата на строителите в България е съорганизатор на форум за финансиране на ...

29 ноем. 2021 | 16:15

"Топлофикация Бургас" инвестира в посока производство на чиста и зелена енергия

-1574170609.png

Всички се надяваме цената на “синьото гориво” да тръгне надолу, но използването ...

1 дек. 2021 | 13:20

Еврохолд отчита силни резултати за деветмесечието след частична консолидация на енергийния бизнес

Еврохолд -1638266906.png

Активите се удвояват до 3.2 млрд. лв. Собственият капитал се повишава 4 пъти до ...

30 ноем. 2021 | 12:07