Хотел Балкан, София.

Гледна точка

„Антична Сердика“ измъчва пешеходците

7838 | 3 юли 2015 | 12:03

Извинението не е оправдание


Край ЦУМ се води истинска строителна битка. Бучат тежки машини, булдозери и хидравлични чукове. Атмо­сферата е достойна за финал на национален обект. Няма лошо - сега в района се реализира последният етап от проекта „Античен културно-комуникационен комплекс Сердика“. Той е на културното ведомство и предвижда благоустрояване и реставрация на двете зони, в които попадат руините на древния град - пространството на площад „Независимост“ и територията между ЦУМ и бул. „Мария Луиза“. Накратко казано, след няколко месеца центърът на столицата ще блесне още по-красив. Всички чакаме с нетърпение мига, когато ще бъде прерязана лентата. Защото е прекрасно градът, в който живеем, да покаже в пълен блясък античното си лице, каквото имат малко европейски мегаполиси.


Добрите чувства обаче свършват дотук. Истина е, че проектът „Антична София“ изтормози столичани. Причината е, че подлезът между хотел „Балкан“ (бивш „Шератон“ - б.а.) и ЦУМ е затворен за пешеходци в двете посоки. А няма как да преминеш отсреща, особено когато бързаш за работа. Може да се види как десетки софиянци пресичат на прибежки от тротоар до тротоар жълтите павета, провирайки се в автомобилния трафик. С риск да стане сакатлък и под акомпанимента на шофьорски ругатни. Онзи ден луксозен джип едва не смачка жена. Само бързата реакция на шофьора избегна фаталното. А виновна ли е тази женица? Защо трябва да заобикаля и препуска като препотен кон чак до Партийния дом, за да отиде на пазар в Халите? Защото родният чиновник му е намерил колая - плеснал е забранителните табели и въпросът е приключен. Сложил е надпис до входа на Министерския съвет, с който се извинява за неудобствата. И с това си е свършил работата. Нека министър Вежди Рашидов и кметът Йорданка Фандъкова да отидат и да видят за какво иде реч. Да поумуват и да намерят решение, докато не се е проляла кръв. А не е сложно. Достатъчно е точно зад светофара до хотел „Балкан“ да се монтира временен лек метален мост със стълбички, по който да преминават пешеходците, а под него - автомобилите. За да не притичват хората по улицата като подплашен добитък. После съоръжението лесно ще се демонтира. Виждал съм зад граница такива удобства. В редица европейски столици, когато има колизия между пешеход­ци и автомобили, се отклоняват колите. А у нас е наопаки - гражданинът се наритва в миша дупка, за да не пречи.


Наскоро колежка пресече отсечката между Министерския съвет и Партийния дом в нарушение на правилата. И бе глобена от полицай. Като разбрал, че е журналистка, откъснал квитанцията с усмивка: „И пишете как добре си вършим работата.“ Прав е униформеният. Но и аз искам държавата и общината също да мислят добре за мен. Защото голямата политика се пречупва през малките всекидневни неудобства.


От категорията

Валерия Велева: Счупената държава

-1448546816.jpg

Борисов можеше да се измъкне. Преди девет месеца. Тогава имаше път назад със ...

13 юли 2020 | 13:21

Първан Симеонов: Ако избилото в последните часове напрежение закипи, Борисов може да направи ход

-1588574956.png

Когато един политик сгреши, хората си казват „нека идва някой друг.“ Борисов ...

9 юли 2020 | 21:23

Доц. Валентин Вацев: Не бих приветствал предсрочни избори сега

-1578672194.png

Началото на края на ГЕРБ като политически и управленски субект започна в ...

13 юли 2020 | 17:41

”Политико”: Корупционната криза в България “сложи въжето” на премиера Борисов

”Политико”: Корупционната криза в България “сложи въжето” на премиера Борисов -1594649057.png

Протестите идват на фона на нарастващото недоволство от практиките на партия ...

13 юли 2020 | 17:03