Антон Гицов

Важни икономически проекти с руско участие изприщват българските русофоби

Антон Гицов срещу Огнян Минчев: АЕЦ „Белене” е важен за енергийната сигурност на страната

4610 | 12 юни 2018 | 16:46

Бойко Борисов прозря, че по АЕЦ „Белене”, и по „Южен поток” е бил използван от Вашингтон и Брюксел. Здравият разум го подтикна да отиде в Москва и да потърси решение на този главоболен проблем. За което може да бъде поздравен.


Антон Гицов е български дипломат. Работил е 6 години като международен служител в ООН, Ню Йорк, бил е културен аташе в посолството ни във Вашингтон (1989-1992). От 1998 до 2010 е председател на Българската културно-просветна асоциация „Св. Св. Кирил и Методий“ във Великобритания.

Ако не сте забелязали, щом се появи и най-малката възможност да се осъществят важни икономически проекти с руско участие, българските русофоби се изприщват и започват гласовито да протестират.
Така е и сега с възможността да бъде осъществен най-после АЕЦ „Белене”. Започват да пеят старите рефрени, районът бил сеизмичен, нямали сме нужда от нова ядрена  централа, оборудването било остаряло, токът, който ще се произвежда, ще бъде прекалено скъп и разни други. Но камъчето изплю един политолог, бивш член на БКП и асистент в катедра „Научен комунизъм“ на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, който се обърна със зов към Бойко Борисов: „Ще позволим ли да ни поробят отново тези, които унищожиха българската държава и превърнаха значителна част българския народ в стадо от безпаметно блеещи „русофили“?“

Да наречеш една значителна част от българския народ „безпаметно блеещи „русофили“ е злостна и недостойна обида към българския народ. Да заявиш, че участието на Русия в изграждането на АЕЦ „Белене” ще пороби страната ни е елементарно и е спекулация. Ако е така, излиза, че Турция и Унгария, в които се строят руски ядрени централи, при това с руско финансиране, ще бъдат поробени. Или че е поробена Финландия, която на сто процента задоволява нуждите си от газ от Русия и от ток от двете построени от Русия ядрени централи, като се предвижда строеж и на трета. Човек би могъл да отмине тези нелепи твърдения, ако политологът не минаваше за авторитетен, при това сдобил се и с професорско звание. Според този политолог и други като него, навремето Борисов е взел правилно решение да спре проекта и той изразява общото им мнение като казва „Благодарим ти за европейското развитие, Бойко”.

Но нека видим какви са били  позициите на Бойко Борисов по АЕЦ „Белене” през годините, както и тяхната еволюция.  

След като ГЕРБ дойде на власт през 2009 г., през май 2010 г. той заяви, че „АЕЦ „Белене” може да се превърне в един от най-значимите и големи проекти както на Балканите, така и в Европа”, а през октомври същата година, че „строителството на АЕЦ „Белене” e изключително важно за България”. Срещу противниците на проекта - главно политици от десницата, които го атакуваха, че проектът щял да ни направи зависими от Русия, Борисов излезе с контрааргументи. На 25 февруари 2011 г. той заяви: „Следващият премиер би трябвало да ме запита защо съм се подвел под натиска на сините и съм ликвидирал ядрената енергетика на България!” А на 24 февруари 2011 г. по време на дебати по Стратегията за национална сигурност каза: „Ако не започнем да строим АЕЦ „Белене” и се спрат двата реактора – V и VI на „Козлодуй”, с цената на скъпия ток от двете „Марици” и с цените на соларните и ветропарковете след 15 години икономиката на България ще банкрутира”.
На 19 март 2011 г. пред бТВ той отново зае твърда позиция: „Ще строим АЕЦ „Белене”, как няма да го строим”. Пак през 2011 г. Бойко Борисов заяви пред руската агенция ИТАР-ТАСС, че строителството на АЕЦ „Белене“ и на газопровода „Южен поток” са изключително важни за България, и че „от цялото си сърце подкрепям проекта АЕЦ Белене“. А на въпрос, съгласен ли е цената на централата да е 6,3 млрд. евро, както настояват от „Росатом”, Борисов отговори: „А като не даваш пари, какво те интересува каква е цената? И имаш 51%?” В отговор на друг въпрос, дали страната ще изпадне в зависимост, заявява: „Каква зависимост, когато имаш евтин ток и икономиката ти работи?” Премиерът даде за пример V и VI блок в АЕЦ „Козлодуй”, които са руски: „Имат ли влияние? Нямат. Харчим си тока – най-евтин в Европа, и ни е хубаво, и продаваме, и печелим пари”.

Следователно, преди да спре проекта АЕЦ „Белене” Бойко Борисов го е отстоявал като важен за енергийната ни сигурност и със съвсем ясни аргументи.

В средата на септември 2010 г. обаче след посещение на енергийния министър Трайчо Трайков в САЩ се появиха съобщения, че американската „Уестингхаус” е изразила готовност да участва във всеки ядрен проект в България. С това започна изключителен натиск от страна на САЩ да изместят Русия от българския ядрен пазар. На 21 октомври 2010 г. американският посланик Джеймс Уорлик заяви, имайки предвид „Уестингхаус”, че е по-изгодно за България да построи нови VII и VIII реактори на „Козлодуй”, отколкото да строи централата „Белене”. На 1 март 2011 г. на среща с Бойко Борисов в България помощник държавният секретар на САЩ Филип Гордън развива тезата за необходимостта България да диверсифицира енергийните източници и да намали зависимостта си от Русия. А на 5 февруари 2012 г. на четиричасово посещение в София долетя държавният секретар Хилъри Клинтън, която постави пред Борисов въпроса за необходимостта от „енергийна независимост” на България. Три дни след г-жа Клинтън в София пристига нейният специален пратеник по енергийните въпроси за Европа Ричард Морнингстар, който проведе срещи с премиера Бойко Борисов и с президента Росен Плевнелиев, по време на които призова България да намали енергийната си зависимост от Русия и да диверсифицира ядрената енергетика.

 

Как се устоява на такъв натиск? Още повече, че освен външен има и силен вътрешен натиск от традиционно русофобската десница, че и от собствения ти енергиен  министър (Трайко Трайков), който се обявяваше против проекта и изразяваше мнение за това Уестингхаус да построи ядрен реактор в България, както и от неговия вицепремиер и министър на финансите (Симеон Дянков), който по онова време заяви, че няма да даде и стотинка от държавния бюджет за проекта. От тези и други хора, Борисов беше подведен, че Уестингхаус (която обяви фалит миналата година) може да ни реши проблема с ядрените ни реактори и че може да не платим на „Атомремонтстрой” поръчаното оборудване и да спечелим арбитражното дело в Париж  („Ние сме показали, че не се плашим от руснаците, нито от енергийни гиганти. Ако трябва пак ще ги пляскаме”- Симеон Дянков).

 

Борисов нямаше дори подкрепата на издигнатия от него президент Росен Плевнелиев, който беше също против проекта, и от външния си министър Николай Младенов (син на бивш служител на Държавна сигурност). Ричард Морнингстар пише в грама до Хилари Клинтън на 28 март 2012 г., един ден преди официалното спиране на проекта: „Бих искал да ви известя, че преди малко получих обаждане от външния министър на България Младенов, който ме извести за решението на България да спре ядрения проект АЕЦ “Белене”, изграждан съвместно с Русия. Това бе основна тема на обсъждане по време на вашето посещение в София. България ще добие един напълно изграден реактор, който ще бъде прехвърлен в АЕЦ “Козлодуй”. Уестингхаус разговаря с българите за действия около проекта “Козлодуй”, използвайки руския реактор”.

Какво угодническо престараване!

Бойко Борисов понякога може и да е наивен, но не е и глупав. След като му пробутваха и го обработваха за Уестингхаус с обещания за финансиране на някаква уж заинтересована голяма американска финансова институция - Ексимбанк , той най-накрая разбра, че са го пращали за зелен хайвер. Българският премиер прозря, че по АЕЦ „Белене”, и по „Южен поток” е бил използван от Вашингтон и Брюксел и че послушанието му не е било възнаградено с нищо по отношение на осигуряване на енергийната сигурност на страната. Че е безразсъдно да не се използват сертифицирана площадка и доставените реактори и да се инкасира по този начин загуба от над 3 млрд. лв. И че строежът на втората ядрена централа не може да стане без участието на руската страна като производител на реакторите и съпътстващото оборудване. Именно здравият разум го подтикна да отиде в Москва и да потърси съвместно изгодно решение на този главоболен  проблем. За това, макар и закъсняло решение, може действително да бъде поздравен.

Вижда се, че той вече не се притеснява от външен натиск, както и от мнението на русофобите от десницата. Сърбал им е попарата, не иска да ги чува и даже им отне правото да се наричат десница. „Ние сме  десницата - ГЕРБ, ясна, призната, така че отломки, които не успяха да влезнат в парламента, биейки се кой да е вожд там, не бих искал да коментирам...”. Така той коментира хилавия протест срещу АЕЦ “Белене”, организиран от “Демократична България”.


От категорията

Кеворк Кеворкян: Най-напред пчелите...

-1462343945.jpg

Всъщност, никой не си направи труда да уведоми Народа, че една част от него ...

21 май 2019 | 10:28

Владимир Шейтанов: Очаквания за нередности и машинации на кампанията и в деня на вота

-1552918447.jpg

Голяма част от фирмите са с изчерпани кредитни ресурси и са в подчинено ...

21 май 2019 | 10:58

Георги Лозанов: Предизборната ни кампания - пълна скука!

Георги Лозанов: Предизборната ни кампания - пълна скука! -1558538378.jpg

И про-ГЕРБ говоренето не е по-успешно. В тази предизборна кампания то се ...

22 май 2019 | 18:18

Светлана Шаренкова: По плодовете ще ги познаем!?

-1532442676.jpg

В България неолибералният преход, освен тази ценностна подмяна, донесе и тежка ...

22 май 2019 | 17:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ефект 13


13 юни 2018 | 16:56Ами бате Бойко много бързо схванал? цели 6 години?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.