Става въпрос за конфискувани 22 тона злато и 50 тона сребро, собственост на Симеон II, твърди изданието

„Аргументи и факти“: Какво злато иска България от Русия?

9987 | 5 окт. 2021 | 20:27

През 1960 г. Държавната банка на СССР удовлетворява искането на Българската народна банка и погасява западните заеми на тази страна, като купува злато и сребро от нея. Всичко е платено в конвертируема валута


България няма да получи исканото злато и сребро от Русия, защото срещу тях е получила стойността им в международна валута, пише руското списание „Аргументи и факти“. Агенция „Фокус“ представя отговора на изданието на въпроса „Какво злато иска България от Русия?“ без редакторска намеса.

Правото на България да иска от Русия 22 тона злато и 50 тона сребро беше признато от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Той постанови, че Москва трябва да върне бившите български активи, които СССР изкупи за сметка на външния дълг, принадлежали на бившия български цар Симеон II (Симеон Борисов Сакскобургготски), който заведе дело.

През 1960 г. Държавната банка на СССР удовлетворява искането на Българската народна банка и погасява западните заеми на тази страна, като купува злато и сребро от нея. Те са платили за тях в конвертируема валута по пазарния курс.

През 90-те години на миналия век българите отменят решението за продажба на златните резерви на Съветския съюз, а ЕСПЧ разпорежда българското правителство да приеме закон за реституция на царското имущество, според който благородните метали трябва да бъдат върнати на бившия монарх, който между другото е гражданин на САЩ (всъщност Симеон не е бил гражданин на САЩ, до 1956 г. е имал т.нар. "Нансенов паспорт", който се дава на бежанци. След това, до завръщането му в България, е имал испански и италиански лични документи, които се издават на чужденци, бел. ред.).

"Сделката между България и СССР беше в съответствие с международното право“, казва Валери Абрамов, главен изследовател в Института за изследване на международните икономически отношения на Финансовия университет при правителството на Руската федерация.

„Не нашата страна конфискува златото и среброто от царя, а България, и тя ги предава на СССР не просто така, а получавайки стойността им в чуждестранна валута. Искът на бившия цар е легитимен само по отношение на собствеността, която се намира на територията на България, но не и в Русия. Освен това ЕСПЧ няма право да разглежда такива спорове, това не е икономически арбитраж. И накрая, Руската федерация има приоритет на националното законодателство пред международното. Така че България няма да получи злато от нас,“ заключава експертът.

 


От категорията

Марко Семов: Нашето "Дано"

-1625947504.jpg

Има хора, родени за хаоса и безредието – за тях това е най-добрият ред. Време ...

6 дек. 2021 | 14:25

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"

Валерия Велева: Управляващата коалиция ще е петорна. Радев има своя квота в кабинета "Петков"-1638786584.jpg

Недоумение буди и решението всяка партия сама да отговаря за министрествата, ...

6 дек. 2021 | 12:10

The Times: Путин е готов да нападне Украйна след Нова година

-1636746878.jpg

Служители на американското разузнаване смятат, че Москва е разработила планове ...

6 дек. 2021 | 20:36

Десет са спорните въпроси, които ще обсъдят във вторник Байдън и Путин

-1616091713.jpg

Сред тях са евентуалната руска "агресия" в Украйна и западните ...

6 дек. 2021 | 17:36