Николай Бареков, Веселин Марешки, Христо Иванов

За тях „корупция е всяка далавера, в която не участвам аз“

Нови ГМО-партии „Борци срещу корупцията“ атакуват парламентарните избори

5023 | 4 ян. 2017 | 17:26

У нас не е имало и няма да има реална борба с далаверите с държавни блага. Шефовете на антикорупционните партии са аватари на мафиотско-икономически групировки, които целят да превземат бизнеса на конкурентите си чрез държавата

Николай Бареков, Веселин Марешки, Христо Иванов-1483542603.jpg-1432276294.jpg

Нова порция „български борци срещу корупцията“ се кани да атакува българския парламент. На предсрочните парламентарни избори през пролетта ще се явят партии, които още от сега се заканват да изкоренят политическата корупция. Веселин Марешки, Христо Иванов и Николай Бареков омайват симпатизантите си, че това може да се случи, само ако те влязат във властта.

 

През последните 25 години в България пада страшна борба с корупцията. Практиката е показала, че може и да сме корумпирани, но пък имаме най-много борци срещу това явление в цяла Европа.

 

Имаме антикорупционни отдели в прокуратурата, имаме ДАНС, чиято основна функция е уж да лови продажни чиновници по високите етажи на властта; имаме МВР, Спецпрокуратура; имаме инспекторати във всяко министерство, агенции, ведомства; имаме даже някаква служба БОРКОР. Резултатът от безразборното харчене на пари за тлъстите заплати на чиновниците обаче продължава да е много на нула за корупцията. А това е така, защото българските борци срещу корупцията стават част от статуквото в момента, в който влязат във властта и се издигнат до активни участници в аферите с обществени пари и имущество.

 

Първата ГМО-партия, която успя да влезе в парламента с обещанието да изхвърли от властта крадците и схемаджиите бе „Ред, законност и справедливост“ (РЗС) на Яне Янев. Формацията набра скорост по време на парламентарните избори през 2009 г. Яне грееше от билбордове в цялата страна и беше редовен гост сутрешните тв блокове. Разнасяше папки с документи, сипеше обвинения, подаваше сигнали в прокуратурата и ДАНС, които след ден-два започваха проверки...Депутати от БСП и НДСВ още тогава разкриха, че всъщност Яне Янев е „пощенска кутия“ и изпълнява политически и бизнес поръчки на служител на ДАНС. С право медиите нарекоха РЗС „Ред, законност и свръхинформираност“. През 2010 г., след като въпросният съветник напусна държавната агенция се оказа, че именно той финансира Янев чрез свои фирми. В момента Яне Янев е съветник на премиера Бойко Борисов и по всякакъв начин се опитва да избяга от сянката на бившия си спонсор, известен най-вече с множеството атентати срещу себе си и прословутото дело „Октопод“.

 

Втората партия „борец срещу корупцията“ бе „България без цензура“ (ББЦ). И тя, като РЗС, изчезна в небитието, в момента в който финансирането й спря. „България без цензура“ тръгна като телевизионен проект, финансиран от фалиралата медия (TV7) на избягалия в Сърбия бивш мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев. С куфарчета пари и обещания за „месечни заплати“ към ББЦ бяха привлечени множество „политически калинки“, обиколили през годините куп партии. Схемата за привличането на коалиционни партньори на ББЦ е същата – пари за шефовете на партиите или преференциални кредити от КТБ. И ако днес ВМРО има евродепутат, а лидерът на партията Красимир Каракачанов е зам.-председател на парламента, то те трябва да благодарят единствено и само на Цветан Василев, който им помогна с парите на нещастните вложители във фалиралата впоследствие КТБ.

 

Сега Николай Бареков, който също е народен представител в ЕС, прави опити да реанимира проекта ББЦ, но под ново име. Посланията отново се въртят около „борбата с корупцията“, макар самият евродепутат все още да не е дал логично обяснение как за толкова кратко време успя да се превърне в мултимилионер (според декларациите му до Сметната палата).

 

Втората днешна заявка за „мащабна борба“ идва от бизнесмена Веселин Марешки. От години той прави неуспешни опити да влезе в националната политика. Коалира се с кого ли не, но така и не успя да стане депутат. На последните президентски избори Марешки се класира четвърти с 11.18% от гласовете. Резултатът даде самочувствие на аптекарския бос, прочул се бензиностанциите, продаващи по-евтино гориво. И Марешки се кани да бори корупцията и най-вече картела при бензиностанциите. Бизнесменът често се забъркваше в корупционни скандали, а за кадруването му в здравното министерство и опитите му да сложи ръка на Изпълнителната агенция по лекарствата се носят легенди.

 

За разлика от Бареков и Марешки, бившият правосъден министър Христо Иванов и неговата бъдеща партия „Да, България“ също  са си поставили за цел да борят политическата корупция с профил "правораздаването". Иванов и хората около него, известни и повече като „протестъри“, са фиксирани в съдебната система и главния прокурор Сотир Цацаров. Новият политически проект тръгва със заклинания за прозрачност при финансирането, за морал в политиката и прочие алабализми, характерни са столичните сноби-издънки на стари комунистически фамилии. Зад „Да, България“ стои собственикът на медии Иво Прокопиев и цялото съзвездие от НПО-та, финансирани от фондация „Америка за България“ и Джордж Сорос.

 

Изводът от изложеното до тук е, че в България не е имало и няма да има реална борба с политическата корупция и масовата кражба на обществени блага от родната клептокрация. Самозваните борци с корупцията са аватари на мафиотско-икономически групировки, които искат да унищожат или превземат бизнеса на конкурентите си със съдействието или бездействието на държавните институции. В момента, когато това се случи, антикорупционния им патос спихва, а те самите стават част от статуквото. Или казано образно: за родните борци за справедливост „корупция е всяка далавера, в която не участвам аз“.


От категорията

Акад. Георги Марков: Като я видя тази г-жа Захариева, настръхвам! Тя изобщо не е в час!

-1515930250.jpg

Искат да вкарат Македония в НАТО с моркова на Европейския съюз, но политиците ...

19 юни 2018 | 08:20

Проф. Николай Радулов: МВР е във фактически разпад! Разрушенията са трагични

-1443951516.jpg

Вече и дума не може да става за промяна или за реформа. А за нулиране на ...

13 юни 2018 | 17:00

„Ню Йорк Таймс“: Упадъкът на американската империя

-1505295691.jpg

„Най-лошото човешко същество, което някога е заемало този пост“ - така описва ...

19 юни 2018 | 16:11

Валерия Велева: Едните ги убива Системата, другите танцуват върху мъката на майките!

-1448546816.jpg

У нас, в най-бедната и най-корумпирана страна на ЕС, овластените чиновници са ...

19 юни 2018 | 13:47

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.