Животни, заразени с опасното заболяване, трябва да бъдат унищожени

Първо в Епицентър.бг. Фермери сигнализират, че у нас влизат съмнителни камиони с храни

Билла предупреждава: "Има чума по свинете в Румъния". Веригата отказва да продава вносното месо

9044 | 8 апр. 2016 | 17:33

До този момент официалните ветеринарни власти в Румъния отричат да са регистрирали това заболяване, заяви шефът на Агенцията по храните д-р Дамян Илиев, който последно е говорил с колегите си


На север от страната ни бушува опасното заразно заболяване чума по свинете. Това научи Епицентър.бг от два независими свои източници.

Въпреки че все още няма официална информация за това, медията ни получи електронно писмо, чрез което от Билла България предупреждават партньорите си за опасността.

В съобщението се казва следното: „Поради постъпила информация за появата в Румъния на болестта чума по свинете, моля да не предвиждате никакви доставки на свинско месо с произход Румъния към Билла България“.

В същото време фермери сигнализират, че камиони, натоварени с месо влизат в страната ни през румънската граница без да са минали надлежния контрол.
Ако е вярно, тази стока може да подпали и родните ферми. Нашите производители се оплакват, че цената на вносните мръвки е много ниска и сериозно подбива пазара им. По тази причина те в момента са на ръба на фалита.

Изкупната цена на свинското месо в Румъния е 1,60 лв. без ДДС живо тегло, а средната за Европа е 1,90 лв.

Двете браншови организации от свиневъдния сектор още на 21 март са изпратили писма до земеделското министерство и до Агенция по храните, в които са подали информация и настояват държавата да осигури драконовски контрол на северната ни граница.
Наскоро дори фермери заплашиха, че ще блокират Дунав мост и сами ще спрат всички тирове с храни.

Чумата по свинете не е опасна за хората, но ферма, в която влезе, се унищожава до крак. Икономическите щети са катастрофални.

За последно преди 7 години беше открито огнище у нас. От тогава до момента страната ни е поставена под карантина от европейските власти и нашите производители нямат право да продават на външен пазар. Така те не могат да развиват бизнеса си.
Румъния също е затворена по тази причина. За местните свиневъди важи същата забрана.

Нашите фермери полагат неиморени усилия да опазят стадата от болестта. До този момент успешно.
Затова България е изпратила досие до Световната организация по здравеопазване на животните, в което се настоява страната ни да получим свободен статут за класическа чума по свинете.

В края на март по време на среща с д-р Моник Елоа, генерален директор на Световната организация по здравеопазване на животните (0.I.E.) земеделският министър Десислава Танева отново повдигна въпроса и настоя молбата да бъде разгледана по ускорена процедура.

За последно говорих с колегите в Румъния преди час и те категорично заявиха, че не са регистрирали това заболяване на тяхна територия. По тази причина не са предприели ограничителни мерки, заяви в петък след обяд пред Епицентър.бг д-р Дамян Илиев, шеф на Българската агенция по безопасност на храните.


Grand Energy

От категорията

Само за два месеца природният газ поскъпва с над 30% (ВИДЕО)

-1592556483.jpg

Считано от 05 август 2019 г., цената на природния газ вече се изчислява всеки ...

25 септ. 2020 | 18:04

КРИБ: Никога не сме искали национализация на нечий бизнес в България

-1601021310.jpg

Искането за национализация на т.нар. американски централи беше направено от ...

25 септ. 2020 | 11:07

Правят нова експертиза на състоянието на Аспаруховия мост

Снимка БГНЕС-1601116619.jpg

Тя ще бъде извършена следващата седмица с участието на независими експерти от ...

26 септ. 2020 | 13:36

КНСБ предлага промяна в данъчната система: Намаляване на ДДС на 15%

-1585418917.jpg

Ако получавате 1000 лв. работна заплата, ще разполагате с 986 лв, обясни Пламен ...

25 септ. 2020 | 11:41