Тома Биков

Христо Иванов и хората около него очевидно не искат коалиция с партията на Радан Кънев

„Да, България” - разцеплението на ДСБ и създаването на либерална левица

2545 | 9 ян. 2017 | 16:23

Ще се повтори ситуацията от 2013 година, когато поотделно ДСБ, ДБГ и СДС останаха извън парламента и след това се премина към процес на окрупняване


Създаването на „Да, България” е събитие най-вече за избирателния корпус на бившия Реформаторски блок. Това не е малко, защото този избирателен корпус представлява около 300 000 избиратели, които в следващите 3 месеца ще трябва да решат на кого да се доверят. Със сигурност изборът им няма да е лесен, защото бившата десница, която те наричат „автентична”, е в процес на фрагментиране и поредно трансформиране. Именно това е първият извод, който можем да направим от създаването на нова партия в това политическо пространство.

 

Учредяването на „Да, България” е симптом за процес на фрагментация и практически представлява разцепление на избирателите, които до момента гравитираха най-вече в периферията около ДСБ. Разцеплението не е съпроводено с дежурните скандали и обиди, които се случват при подобен тип разделения, но това не значи, че то не съществува. Напротив, именно липсата на междуличностни нападки и наличието на общо говорене по отношение на съдебната реформа го прави още по-дълбоко. Защото разцеплението е на идеолгическа основа и се случва отдолу нагоре. По отношение на съдебната реформа, ДСБ изповядва същите принципи като „Да, България”.

 

Защо тогава се създава нова партия, а не се работи върху основата създадена от Радан Кънев? Основната причина е, че ръководството на ДСБ все още упорито афишира партията като дясна, а основното послание на „Да, България” е, че не е дясна. Желанието на Радан Кънев и повечето представители на елита на ДСБ да участват на изборите заедно с „Да, България” е опит да не се допусне разпиляването на собствения им вот. В същото време, по-знаковите представители на новата партия дават вид на хора, на които не им се говори на тема предизборна коалиция с ДСБ. Това би могло да се окаже сериозен проблем за влизането в парламента на следващите избори, както на ДСБ, така и на „Да България”.


Новото при „Да, България” е, че при учредяването си партията демонстрира, че не желае да мимикрира под формата на „дясна” формация. Огромната част от хората, които ще подкрепят този политически субект са активни градски избиратели с ляво-либерални възгледи, които през последните години се измъчваха от факта, че трябва да се етикират като „десни”. През последните седмици, знакови представители на новата партията и най-вече нейният лидер Христо Иванов, ясно заявиха, че не са десни, което е достойно за уважение. Те трябва да продължат в тази посока и да назоват автентичните си виждания, а именно да се самоопределят като леви либерали.

 

Подобна искреност ще има позитивен ефект и върху представянето им на изборите. Казвам го от позицията на човек, който изповядва дясно-консервативни убеждения – те са обратното на това, което изповядва „Да, България”. Въпреки това, бих уважавал всеки, който се нарича с истинското си име и не се опитва да мимикрира под една или друга опаковка само, за да получи няколко гласа повече.


Залагането на реформата на съдебната власт и защитата на правовата държава, като основен и засега единствен приоритет пред новата формация, само по себе си е либерално послание. Консерватинвните послания са свързани най-вече със защита на националния интерес и приоритет за традиционните ценности, които са формирани от християнската религия и култура в продължение на векове. В този контекст е въпрос на време, представителите на „Да, България” да започнат да защитават от идеологически позиции „права”, като разрешаване на хомосексуалните бракове и легализирането на леките наркотици.

 

Перспективите за предизборна коалиция с крайнолява формация като „Зелените” и крайнолиберална партия, каквато е ДЕОС, допълнително ще позиционира „Да, България” в лявото политическо пространство. Коалиция с тези две формации ще проблематизира евентуална коалиция с ДСБ и ще официализира разцеплението между центъра и периферията на тъмносините.

Революционните послания от типа на „да счупим системата” и „да започнем отначало”, тепърва ще бъдат развивани и говорени на висок тон.


Основният проблем пред избирателите на бившата десница, който засяга пряко и „Да, България” е, че в момента тече тенденция на фрагментиране на вота. Практически се оформят три основни политически субекта – „Да, България”, ДСБ и остатъчният Реформаторски блок. Между първите две формации има потенциал за възникване на тежки идеологически разминавания, а третата ще става все по-немощна в електорално отношение и шансовете й да влезе в следващия парламент към този момент са само теоретични.

 

По този начин може да се окаже, че предсрочните парламентарни избори ще оставят зад борда и трите формации. Така ще се повтори ситуацията от 2013 година, когато поотделно ДСБ, ДБГ и СДС останаха извън парламента и след това се премина към процес на окрупняване.

 

Ако този сценарий се осъществи, истинското възникване на нова либерална левица в българския политически живот ще се случи след изборите, а не преди тях. Ако все пак една от трите формации прескочи 4-процентовата бариера, то тя ще се превърне в притегателен център за по-голямата част от избирателите на останалите извън парламента два политически центъра. Ако това е „Да, България”, то бившата десница ще се превърне в левица. Ако това е ДСБ, бившата десница ще се опита още веднъж да се преформатира в консервативна формация. Дали този опит отново ще бъде неуспешен все още е рано да се прогнозира.

 

Анализът е публикуван на страницата на Тома Биков във „Фейсбук“


От категорията

Макаров: Активират се усилията за подкопаване на многовековните връзки на Русия с балканските страни

Макаров-1526586297.jpg

Очакваме ЕК да приеме окончателно решение за хъба „Балкан“ и за потенциалното ...

18 май 2018 | 09:44

Кеворк Кеврокян: Ентусиазъм - за сметка на прозорците

-1460718675.jpg

Личната биографка на Бойко направи равносметка на първата година на третия му ...

19 май 2018 | 11:34

Акад. Антон Дончев: Народът ни не заслужава сегашната си съдба

Акад. Антон Дончев-1516201396.jpg

"Професията на учителите, професията на лекарите във всички общества е ...

21 май 2018 | 21:05

Дарина Григорова: Политизирането на църковните въпроси е неразумно варварство! Не ни отива.

Доц. д-р Дарина Григорова
Снимка Ваня Филипова-1526895677.jpg

Представителната функция на президента у нас не позволява ефективно решение на ...

21 май 2018 | 12:39

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Вова Стойчев


11 ян. 2017 | 15:49Този младеж, който се изживява като голям анализатор, е изключително некомпетентен. Говори някакви заучени фрази, не търпи чуждо мнение и си вярва. Появата му на телевизионния екран предизвиква отвращение.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


9 ян. 2017 | 16:47Тоя биков доколкото знам е настанен на държавна хранилка някъде в дебрите на герб администрацията. Като такъв е по добре за се задълбочи в изучаването на евроатлантическите ценности като цяло и на педерастията в частност.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018