Важна е и перспективата, която това изказване открива пред страната ни

Димитър Иванов: Важно е посланието, че ние сме дали на Русия писменост и вяра

9992 | 12 март 2018 | 08:23

Владимир Путин е национален лидер, който се грижи да има силна и социална Русия. Която да е световен фактор


Проф. Димитър Иванов, директор на Института по лидерство към УниБИТ

- Скандала с руския патриарх сега ще коментираме с проф. Димитър Иванов.Директно ще ви запитам, показа ли Русия червен картон на президента Радев след визитата на Руския патриарх Кирил у нас и този остър тон, според някои назидателен към държавния ни глава.

 

-Според мен скандал няма, до момента, до който определени политици и журналисти в България от русофобски позиции го раздухаха.

 

- Руският патриарх с доста остър тон каза, че българските политици подменят историята, като правят различни интерпретации, че всъщност руските войни са освободили България , а не полски, фински и украински.

 

- Да ви припомня само, Руският патриарх каза: „Огорчен съм от това, че се принизява ролята на руската армия и на руската държава за Освобождението на България". Не е казал нищо повече. И наистина - на паметника на Цар Освободител срещу парламента пише: "С благодарност, Царю Освободителю", никъде не пише на полския крал, на литовския княз, на финландския княз, тъй като тогава не е имало такива държави и цар на всички тях е бил Александър Втори.

 

В руската империя е имало над 100 националности и етноси. Представители на всички тези етноси, включително и на етноси, които след това са се обособили като държави, каквито са Украйна, Полша, Литва, Финландия, Грузия, Армения, също са участвали в тази армия, но те са под субекта на руската държавност и с волята на руския император. Никой у нас не дели убитите на руски и неруски, чест и почит към всички паднали за свободата ни. Патриарх Кирил никога не е поставял въпроса защо почитаме паметта на тези, които не са руснаци.

 

- Добре, затова ще Ви попитам нещо друго, защото то е факт: Изказването на Патриарх Кирил стигна и до Русия по 1 канал, вечерното политическо предаване, водещ на което е Владимир Соловьов, биографът на Путин. Той заяви, цитирам : „Българските власти са забравили или се направиха, че са забравили, че сме ги спасили от османско иго”.

 

- Първо, какво е казал Соловьов, си е негова работа, за първи канал на Руската телевизия - също си е тяхна работа, и т.н. Очевидно, и в Русия има различни прочити на различни събития. Но ние се хващаме за този прочит, който е срещу Русия, и предишните ваши събеседница говориха не за освобождението ни, а колко е агресивен Путин. Путин според мен не е агресивен. Путин е националист. Национален лидер, който се грижи да има силна и стабилна Русия. Която да е световен фактор. Което е стратегическа линия на поведението на великите сили.

 

Ние от какво сме недоволни? Онзи ден ми направи впечатление бившият президент на България Петър Стоянов, който в едно телевизионно интервю каза: „Ние трябва да свикнем с мисълта, че 80% от българите са благодарни на Русия, че русофилството е трайно вкоренено в българската душевност”. А Петър Стоянов е десен политик, проамерикански политик и т.н.

 

Второ, каза той: „Нас ни управляват в ЕС и в България хора без визия, уж технократи, които говорят на английски и повтарят брюкселски клишета”. А Европейският съюз вече не във всичко може да служи за еталон, за да се развиваме добре!

 

Това го казва Петър Стоянов. Аз виждам една неспираща тенденция и в медиите и в десния политически сектор, за непрекъснато говорене срещу Русия. В даден момент, когато се натрупа в руската политическа мисъл и обществено мнение усещане за тази тенденция, не може да няма обратен ефект. Вие помните, че в началото на демокрацията външният министър Стоян Ганев искаше да съди Съветския съюз, финансовият министър в първия кабинет на ГЕРБ Симеон Дянков нанасяше „плесници” на Кремъл. Помните, че на предишни чествания на Освобождението на България, когато президентът Росен Плевнелиев не споменаваше дори думата Русия. Естествено, такова поведение на български управляващи е да има по-остра реакция от руска страна.

 

Разбира се, ако патриарх Кирил или президентът Путин, или който и да е, се бърка във вътрешния политически живот на България, обижда достойнството на българския народ и на българските държавници, ние трябва да реагираме.

 

- Въпросът тук, проф. Иванов, е, има ли политически почерк в тази визита на руския патриарх Кирил у нас. Ако има според вас какъв е този почерк? И в каква насока, защото очакванията от държавния глава Румен Радев бяха по-скоро за стабилизиране на тези българо-руски отношения.

 

- Аз съм убеден, че с поведението си президентът Радев постигна ефект!

 

- Оставяйки на страна, това което и вие споменахме за президента Плевнелиев, който се отличаваше с една антируска риторика.

 

- Това е минало. Да го оставим и да гледаме напред.

 

- И затова очакванията от Румен Радев бяха за стабилизиране на отношенията между България и Русия?

 

- Вижте какво се получава, на което и ние всички облечени в самоцелна риторика, не обърнахме внимание. Патриархът на Русия каза: „Вие сте ни духовни учители, вие ни дадохте писменост, вие ни дадохте култура, вие ни дадохте църква, вие сте нашите ментори в духовен и исторически, в хилядолетен смисъл”. Ние не обърнахме внимание на това. Това е страхотно признание от страна на Русия към България.

 

Второ, той каза на президента Радев: Вие сте стабилен държавник, Вие сте патриот, Вие сте много добър оратор, Вие говорите красиво за разлика от вашите предшественици, които сричаха, четейки от лист хартия. Ето ви признание към президента и към българския народ, към България - като „държава на духа”, както казваше академик Дмитрий Лихачов.

 

Години по-късно думите на Лихачов ги потвърди руският патриарх Кирил. Ние вместо да сме доволни, се надпреварваме да говорим срещу него.

 

- Т.е. според вас, разрив в отношенията между България и Русия няма?

 

- Няма, а напротив - аз мисля, че президентът Радев води политика на балансираност и на историческа обективност в изказванията си, в речите си. Ако проследим всички негови публични речи през последната година, ще видим малко генералския подход, малко командирския стил, но в същия момент изключително балансирано слово, с изключителен патриотичен акцент в него. И аз мисля, че това се оценява и на църковно и на държавно равнище и в съседните държави, и в Москва.

 

- Как ще коментирате вече вътрешнополитическите реакции по темата, защото такива не липсват. Да започнем първо от Обединените патриоти, разклати ли изказването на вицепремиера Валери Симеонов по отношение на Руския патриарх Кирил тази коалиция и спойка, която се очаква от управляващите. И как приемате изказването, че е „цигарен митрополит, че не е пратеник на Господ, нито на Исус Христос”?

 

- Няма изненада в поведението на патриотите, защото ние ги познаваме поединично от 20 години. И Красимир Каракачанов, и Волен Сидеров, и Валери Симеонов – ние знаем техния персонален характер, техния темперамент, тяхната култура, тяхното възпитание на всеки поотделно, те не са еднакви. Така че, поведението на Валери Симеонов в известен смисъл е последователно за него самия.

 

Той е с прост изказ, ясен в причинно-следствена връзка и в същия момент е скаран с такта, с протокола, дори с възпитанието на моменти. Така че, няма нищо изненадващо в това, което той прави. Изненадващото е, че той е вицепремиер и не може да изразява лично мнение, което е във вреда на държавата.

 

- Допускате ли, че това може да ни навлече дипломатически проблем?

 

- Не, но има нещо друго. Забелязва се, особено в сегашната коалиция, едно спадане на общокултурното ниво, на цивилизования тон в изявите и на представители на правителство и на представители на парламентарното мнозинство. Тяхното публично поведение много сваля интелектуалното равнище на българската политика в изказ, в реакция на небалансираност.

 

Мисля, че това много вреди и на Бойко Борисов. И колкото по-бързо той вземе мерки да нормализира този тон и да балансира изказванията на натегачите-кариеристи, толкова по-добре. Светът е многополюсен вече, отдавна не е само САЩ и Брюксел. Ние не можем да виждаме само бялото или само черното, трябва да се съобразяваме с интересите на т. нар. велики сили и на регионалните сили в Черноморския и Балканския регион.

 

- Понеже заговорихме за Борисов и за управляващите в момента Как виждате картината? Проф. Михаил Константинов каза, че народът е оголен нерв и вече спокойствие за властта няма да има. Предвижда дори евентуална промяна на политическата ситуация. Виждате ли вие нещо подобно в близко бъдеще?

 

- На финала съвсем накратко: Назрява конфликт на морална основа. Имаме 4 примера поне в последния месец, в който не опозицията, не БСП, а гражданите застават срещу ГЕРБ. Това е Истанбулската конвенция, това е проблемът с лифта в Банско, това е проблемът със Здравната каса, където шефът на борда и зам.-министър не знае колко са задълженията, представяте ли си!? А скандалът с ЧЕЗ?! И на този фон - острите приказки на политици и журналисти, свързани с ГЕРБ срещу руския патриарх, Путин и срещу Русия. Това не е просто липса на всякакъв такт и липса на всякакво лидерско отношение по проблемите на политиката и на бъдещето на България. Това е тежка некомпетентност на част от българския елит – държавен и духовен.

 

Интервюто е на ТВ „Bulgaria on air


От категорията

Петко Добрев: Откъде дойде залпът по апартаментите в ГЕРБ

Сн. Offnews-1553182661.jpg

Борисов няма как да замете апартаментгейт. Това не е суджукгейт и да се измъкне ...

21 март 2019 | 17:31

Най-голямата китайска строителна компания: България може да е по-силна като си сътрудничи с Китай

Лиу Дзиенфън: България може да е по-силна като си сътрудничи с Китай-1553096004.jpg

Знаем, че България има стратегия за подобряване на инфраструктурата си като ...

20 март 2019 | 17:25

Тереза Мей и европейците - отсрочка по милост

Тереза Мей-1521476126.jpg

Британската премиерка в момента се конкурира с Дейвид Камерън за титлата ...

22 март 2019 | 16:39

Le Monde: "Мечтите" за нова Студена война са на път да се сбъднат

-1552139458.jpg

Западът и неговите приятели ще влязат в глобална конфронтация с китайско-руския ...

22 март 2019 | 15:22

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Георги Александров Атанасов


17 март 2018 | 22:27Истинските комунисти са истината!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


keyem


12 март 2018 | 09:19Егати наглия тип.....той я що не се скрие някъде,долно комунистическо ченге провалил стотици човешки съдби ! Ако имаше Народен съд след 1989 г щеше отдавна да е в отвъдното ! Защо го публикувате !? Симпатизирате ли му..... и на ченгежийския "университет",който представлява !?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


zmei15


14 март 2018 | 22:46Колкото и да те боли този комунист е прав, за жалост!Прав е на 100%. Даже е крайно въздържан според мен.А ако иде реч за народен съд,мисля,че това време ще дойде, защото ако няма народен съд ще има къеваво правораздаване.Пропуснахме да се окървавим след 1989.Позабавихме се, но виждам ,че ГЕРБерастите са първи в листата за бесилото.