Граждани, ядосайте се най-накрая!

Добре дошли в Пунта мара – член на ЕС! Вход – един лев

21299 | 10 юни 2019 | 17:28

Предложението на Борисов партиите да получават един лев за глас несъмнено е мега екстравагантно. Един кризисен пиар, който може да укрепи връзките с бизнеса и олигархията. Задкулисието не купува само големите партии, то създава и сателитите


Ако сте забелязали, на граничните пунктове на България има табели със следния текст: „Добре дошли в България! Член на Европейския съюз.“ Първата част излъчва гостоприемство и  приветливост, учтивост, присъща на цивилизованите общества.
По-сложен е въпросът с втората част от приветствието към новодошлите. Че страната ни е член на Европейския съюз, е юридически факт. Но ако минавате от Гърция в България например, това се явява важно уточнение заради някои фрапиращи разлики. Влезете ли в „България – член на Европейския съюз“, лицата на хората стават навъсени, околният пайзаж – ожулен (неизмазани къщи, разхвърляни дворове), пътищата – с очевидна нужда от рехабилитация, а голяма част от „къщите за гости“ с европейски звезди са ...без гости. Но да спрем дотук. България е член на ЕС де юре, де факто – не. В уточнението личи някаква показност, присъща на комплексираните общества.

Същото може да се каже и за управление, което прави гигантски капитал от комплиментите на чужденците, без да отбележи наум, че тези хвалби, усмивки и потупвания по рамото може пък да са „пунта мара“.
Виж, когато нещата опрат до пакет „Мобилност“, върховенство на закона, Шенген, еврозоната, борбата с корупцията и така нататък, публичното ласкателство и притворство изчезват.

 

Както изчезнаха в последния доклад на Европейската комисия, огласен преди премиерът Борисов да се разсърди на партиите и гневно да произнесе един присъщ за него кратък монолог пред журналистическите микрофони (6 юни): „Много се наслушахме на популизъм. (...) Затова взехме решение на Министерски съвет, издадохме постановление, входирахме го снощи в парламента, събрахме се сутринта с групата, за да го защитят и вкарваме закон за 1 лев партийна субсидия. Да видим тогава как ще се оправят партиите на следващите избори, как ще плащат, как ще плащат на социолози и политолози. Няма да търпя повече върху ГЕРБ да се упражнява който и да било! Толкова са ми ясни тези игрички - те да са хубавите. Аз бих на изборите, помните, като кмет без 1 лев, без партия, без нищо“.

Повечето наблюдатели веднага отбелязаха, че предложението идва, за да затъмни острите критики на Европейската комисия към България (помните как ги правеше тези работи героят на Дъстин Хофман в „Да разлаем кучетата“). Че идеята била популистка. Да допълним – и мега екстравагантна.

През ноември 2016 година при провеждането на най-успешния референдум в новата история на България (който не мина на косъм), два и половина милиона българи се съгласиха с формулата „един лев за един глас“ с автор Слави Трифонов и екип. Но вотът тогава, в който участваха 3,5 милиона гласоподаватели, бе наказателен. Бе израз на протест и същевременно – на надежда, че това е първата крачка към една  радикална промяна. Над три милиона отидоха до урните, скърцайки със зъби и заканвайки се на властта. За създаването на подобни настроения допринесе и фактът, че системните партии се дистанцираха от допитването, сякаш много се страхуваха от Слави и от резултатите. Системните партии дума не казаха по предложенията в допитването, докато течеше кампанията, където всеки можеше да изрази гледната си точка за или против. Не казаха нищо и от ГЕРБ, към които основно бе насочен гражданският протест в урните. Сега, внезапно, партията и нейният лидер демонстрират огромна решителност да претворят в дела народната воля. Нима и те протестират? Срещу кого? За какво? Наказват себе си? Или може би нас?

Истината е, че сегашните партийни субсидии са безобразно високи в държава, която заема всички последни места в европейските класации – доходи, доплащане за здравеопазване (до 40 на сто!), продължителност на живота, социално неравенство. Страна, която на последните европейски избори постави антирекорд по участие, което е показател за масово отчуждение от политическия процес, апатия, вероятно дори – отвращение от политически елит, демонстриращ ненаказуемост, високомерие и тотално неразбиране за задълженията си на публични и държавни постове. Те смятат, че на тях им се полага лукс, на нас – послушание, независимо че ги финансираме с данъците си.

Партиите, особено тези с достъп до властови ресурс, трябва спешно да преосмислят поведението си според обществения договор, който се сключва в утвърдените демокрации. И да скъсат този, който задкулисно са сключили с олигархичните и бизнес кръгове. Реализирането на формулата „един лев за един глас“ не е стъпка в посока на освобождението от съществуващите зависимости, а в посока на законодателното им бетониране.

 

Не бива да има никакво съмнение – при драстично орязване на държавните субсидии рязко ще се увеличат даренията. Често пъти – от самите членове. Де юре, не де факто. Практиката е позната – сума, чиито „дарител“ трябва да остане неизвестен (освен това анонимните дарения са забранени), се разпределя в партийните финансови отчети по списък –  Марийка Стоянова – десет лева, Иван Иванов – сто лева. И така – сто пъти! Вратички винаги е имало и винаги ще се намерят. Години наред заобиколните пътища за финансовото осигуряване на партиите бяха обект на обществена дискусия, за да си стигне до сегашните 11 лева за един глас. Вярно е, че са много, защото не доведоха до нищо друго освен до партийно самозабравяне и арогантност. Те трябва да се редуцират, но не трябва целият дебат да бъде хвърлен в коша и да стартира от самото начало.

Има различни модели за справедливо и безрисково финансиране на политическите партии, така че да работят прозрачно и без ярки зависимости. На представените в Народното събрание и в Европейския парламент може да се отпуска базисна сума с разумен бонус за тези, които са спечелили повече избиратели. Може да се въведе горен таван. Може да се наложи още по-строга отчетност, да се намали субсидията поне наполовина и сумата ще бъде напълно достатъчна в глобалната ера, където добрите идеи в обществена полза бързо печелят привърженици. На европейските избори един независим кандидат без ресурс и с онлайн кампания (Минчо Христов) взе повече гласове от управляващите „Атака“ и НФСБ.

Накратко – добри решения има, но допълнени с два задължителни елемента – почтеност от страна на политиците, институционален и граждански контрол. Да, трябва пълен контрол и непримиримост към антидемократичните рефлекси.

Последните думи, съзнавам, звучат клиширано, надуто, превзето, но има прекрасен пример, който илюстрира верността им. Въвеждането на преференциите и ниският праг на валидност (както и запазването му след промяната преди два месеца) бе добро решение за ограничаване на диктата на партийните централи и внасянето на желания от гражданите мажоритарен елемент в изборите. Години наред журналисти и експерти се борихме за това и успяхме. И какво от това?! На последните избори преференциите се използваха за маркиране и отчитане на купения вот. В България очевидно практикуваме някаква перверзна форма на демокрация, улеснявана от гражданско примирение и нежелание за контрол върху процеси, които са фундамента на едно демократично общество – честните избори.

 

От предупреждението, че „купуването и продаването на гласове е престъпление“ няма никаква полза. То е като уточнението, че България е член на Европейския съюз.

Най-вероятно драстичното намаляване на субсидиите няма да се приеме във варианта, защитаван чак сега от ГЕРБ. Сигурно ще се намери компромис, тъй като останалите партии в Народното събрание не са склонни да подкрепят внезапни хрумвания.
Но с подобен акт темата за почтеността в българската политика, черните каси, корупцията, липсата на върховенство на закона, личното облагодетелстване от властта, непрозрачността на обществените поръчки и схемите, по които се реализират, не бива да приключва.

 

Парите, които търговците на гласове раздават, са от сивата икономика, те имат престъпен произход и занапред могат да генерират само престъпност.

Не мислете, че олигархията и закулисието финансират и купуват само големите партии. Те създават и техните сателити. Финансират и нововъзникващи партии.

Граждани, ядосайте се най-накрая!
От имитациите, от начина на живот, от популизма и лесните решения, с които ви (ни) залъгват.  
В противен случай на граничните пунктове спокойно можем да сменим табелите и поне честно да обявим: „Добре дошли в Пунта мара – член на Европейския съюз“.
Вход – един лев.


От категорията

ДЕСЕТИ ноември 1989. Пленумът, който свали Тодор Живков от власт. Заверата и предателствата...

-1509709225.jpg

Академик Николай Ирибаджаков заяви, че поради голямата значимост на длъжността ...

10 ноем. 2019 | 01:11

ДЕВЕТИ ноември 1989. Пленумът, който подготви оттеглянето на Тодор Живков

ДЕВЕТИ ноември 1989. Пленумът, който подготви оттеглянет на Тодор Живков-1573225999.jpg

Аз не бягам от труд­ностите, но нямам сили да работя в такава обстановка поради ...

9 ноем. 2019 | 06:24

Ген. Милушев: За 12 часа след пленума на Десети ноември Петър Младенов прочисти кабинета на Живков

-1497886597.jpg

Джуров сигурно е допускал, че Живков може да изправи срещу тях военни ...

11 ноем. 2019 | 12:16

Проф. Боян Дуранкев: 30 години преход. Откъде тръгнахме, докъде стигнахме

-1485368932.jpg

В онези години можеше да се тръгне в две посоки - или „повече социализъм“ и ...

11 ноем. 2019 | 13:18

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Muto


16 юни 2019 | 17:05Мегапопулистът се бил наслушал на популизъм. Каква наглост.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


11 юни 2019 | 17:40Докато народа е Мара Пунтата и държавата ни ще бъде Пунта Мара. Тези турски мутри да ги бяха сложели за вождове на някакво африканско племе, до сега маймуните да се слезли от палмите и убили с камъни, но народа е хепи, че изповядвал западни ценности. Скоро ще го потурчат с неговите пари, ще му изнасилват жената и децата, ще му режат главата, а който оцелее ще продължи да гледа сънено и тъпо. Най много да псува турците в кръчмата или интернет.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Борко Димитров


11 юни 2019 | 15:44Данъкоплатец е прав. Партията трябва да се издържа от членския внос на членовете си. Това важи за всяко едно сдружение. Не е редно ние да ги издържаме, още повече, че те не работят за, а против нашите интереси. И един лев им е много.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


11 юни 2019 | 09:43Моето лично мнение по отношение на субсидиите е следното:_____Партиите обслужват интересите на определен кръг хора. Партия идва от думата "парт" парче. След като обслужват определен интерес на определени хора, справедливо е тези, чиито интереси се обслужват да си плащат масрафа, а не всички ние да ги дондуркаме.___Никакви субсидии за партиите. Да си се самоиздържат и да видим тогава ____КОЙ, КОЙ е в политиката и КАКВО защитава.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Георги Пещерлиев


11 юни 2019 | 09:19E, нема такава държава!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Владимир Калицин


11 юни 2019 | 08:59Сега предаването продължава вече и по НОВА. На зрителите ,честито.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Лулчев


10 юни 2019 | 21:48Няма борци за справедливост в България, а само платени актьори и нескопосани самодейци.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


FuckEU


10 юни 2019 | 21:01КОГА някой борец за справедливост, ще скочи срещу субсидиите за НПО тата? Ако за партиите се харчат 40 млн., то към турскоциганските джендър НПО та текат реки от почти 900 млн. от нашите пари. Плащаме на българоубиците да затриват БЪЛГАРИЯ и българите, а всеки се прави на ни чул ни видял. До кога така?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


11 юни 2019 | 09:45Всичко НПО_та с каквото и да е чуждо финансиране трябва ДА БЪДАТ ЗАБРАНЕНИ !!!___Който си прави НПО, да си го финансира. Ние не сме длъжни да плащаме чуждата софра !!!!


Българина


11 юни 2019 | 09:02Това парадокса, който данс и съдебната система позволяват. Как е възможно бюджета на всички нпо да е по голям от бюджета на съд прокуратура мвр или образование! Чуждия нпо сектор е държава в държавата, а герб искат да унищожат бг партиите напълно! Що не ограничат финансирането от дианета цру и мосад? Герб са българоубиици


Любимчо


10 юни 2019 | 19:38За това не може да се ядосат деградиралите българЕ! Само при силно оскъпяване на бензина тук таме може да пропсуват,защото са забравили да ходят...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.