Говоренето за мажоритарна система е мечтата на хора, които гледат с паднала долна челюст Ердоган и Путин, смята политологът

Доц. Димитър Димитров: ГЕРБ реагира на седящия Слави! Затова внася закон за мажоритарни избори

11359 | 9 май 2017 | 15:04

Въпросът е политически. Всеки път, когато шоуменът повдигне въпроса, ще му се казва – ето, има законопроект. Но се съмнявам, че този текст ще събере и 107 гласа, колкото са депутатите от ГЕРБ и "Воля", твърди той


- Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов изрази твърдата воля на партията да внесе промени в Изборния кодекс, с които да се въведе мажоритарна система в два тура. До какво ще доведе това, доц. Димитров?

- Това същият законопроект, който ГЕРБ вече внесе в предишното Народно събрание ли е?

 

- Да, така каза Цветан Цветанов в предаване по БТВ.

- Значи, ще доведе до продължаване на политическите спорове. До нищо друго! Преди да се прави това, би трябвало да има качествена експертиза за последствията. Аз не харесвам този законопроект по една проста причина – той предвижда, когато имате настоящ адрес в България да се регистрирате и вашият глас, подаден по интернет, да бъде отчетен в едномандатния избирателен район, в който е постоянният ви адрес в страната. Става дума за около 15 хиляди гласа. Това отваря изключително големи технически проблеми, включително такива, които да доведат до пренаписване на резултатите в България. Говоря това, защото няма сигурност за гласуването по интернет, не може да има. Това е моят коментар, той е бил същият и през декември м.г.

 

- Може ли да се стигне до обръщане на резултата?

- Това имам предвид. Ако имам на разположение 15 000 гласа, аз ще мога да напиша протоколи за 50 едномандатни райони, които да мога да манипулирам. Никой няма да може да ги контролира. И затова никъде този вот не се упражнява, освен в Естония. Но там нещата са други. Гласуването е тайно, но никой не крие своето гласуване.

 

- Да се върнем у нас. Данаил Кирилов от ГЕРБ съобщи в интервю по БНТ, че страната ще бъде разделена на 240 едномандатни района. Тази промяна в политическата география до какви изменения ще доведе?

- Изслушах го внимателно. Той самият подчерта, че това райониране е спорно и затова политически са го прехвърлили като отговорност на президентството.

 

- Как би могъл да се справи президента, неговият екип е съвсем малък?

- Както и всички останали. Всички работят с базата данни на ГРАО, която на 30% не съответства на реалността, защото не отчита настоящия адрес. Затова, докато не се изработи регистър на избирателите по личните документи от базата данни на МВР всичко ще си стои така, както си стои. Обръщам внимание, че никой не може да гласува без да си покаже личния документ за самоличност. Личните карти са сигурни, не може да напечатате ей така безотчетно количество лични карти. Затова трябва да се изработи регистър на избирателите по тази база данни. Тогава всичко ще е ясно – кой къде е и къде може да гласува.

 

- Защо тогава партия ГЕРБ упорства да внесе този законопроект? В парламента те могат да разчитат само на „Воля“, което прави 107 гласа.

- ГЕРБ не упорства, а просто реагира на лежащия, седящия или какъвто и да е, Слави. Заради това. Причината е политическа.

 

- Какъв ще бъде ефектът?

- Ще има някакъв законопроект. На него, на Слави, ще му бъде даден повод да бъде по-малко шумен. И всеки път, когато повдигне въпроса, ще му се казва – ето, има законопроект. Но знаете как стои въпросът със законопроектите. Пътят им до пленарната зала е дълъг. А що се отнася до гласовете в подкрепа на законопроекта, съмнявам се, че ще се съберат и 107. Това е политически процес, който няма отношение към администрирането на едни избори. Докато не се направи експертиза какво може, какво не може, къде са рисковете, подводните камъни, заложени в един законопроект за промяна в изборните правила, ей така ще си приказваме. През 1990 г. бе единственият път, когато бе направен читав контрол кой как е гласувал. Тогавашният ЕСГРАОН, който съответства на сегашното ГРАО, отчете, че 67 000 са гласували повече от веднъж. 67 000! Така е тръгнала демокрацията и очевидно всички мечтаят за онзи момент, в който ще могат да проконтролират тези 67 000 гласа. И друг път съм казвал – в България има проблем. Проблемът е, че най-голямата партия трудно достига 120 мандата в парламента. Този проблем се заменя с това как да дадем на най-голямата партия 160 места в парламента!

 

- Това изчерпва всичко?

- Да. Проблемът в България е, че трудно функционират коалициите и че най-голямата партия често става зависима от своите коалиционни партньори. Затова е добре да се направи някакъв вид промяна, която ще позволи най-голямата партия да получава около 120 мандата в Народното събрание.

 

- Гръцкият вариант, при който първата партия получава бонус под формата на допълнителни мандати. За него ли говорите?

- Това е един пример, има и други. Ако големите партии – ГЕРБ и БСП, наистина желаят да постигат самостоятелно мнозинство в Народното събрание, трябва да се създаде такъв вариант на избирателната система, който да им го позволява. Но това не означава, че тъй като имаме такъв проблем, дайте да дадем на най-голямата партия 160 мандата! Аз въобще не знам коя българска партия се нуждае от 160 мандата! Първото нещо, което ще се случи след това е, че всички останали вкупом ще се втурнат да дискредитират тази партия. И тя няма как да издържи, освен, ако не наложи режим подобен на унгарския, на руския, на турския.

Въобще, говоренето за мажоритарна система е... мечтата на хора, които гледат с паднала долна челюст Ердоган и Путин! Това е емоционално реагиране на нещо, което не може да се рационализира, но от което се възхищават!


От категорията

Макаров: Активират се усилията за подкопаване на многовековните връзки на Русия с балканските страни

Макаров-1526586297.jpg

Очакваме ЕК да приеме окончателно решение за хъба „Балкан“ и за потенциалното ...

18 май 2018 | 09:44

Кеворк Кеврокян: Ентусиазъм - за сметка на прозорците

-1460718675.jpg

Личната биографка на Бойко направи равносметка на първата година на третия му ...

19 май 2018 | 11:34

Държавата харчи 22 млн. лв. годишно за телефони на чиновниците

Снимката е илюстративна.-1465243340.jpg

Населението на България намалява, но служителите в държавната администрация се ...

20 май 2018 | 15:26

"Дойче веле": Започна ли сближаване между Европа и Русия?

-1526648140.png

Руският президент е склонен да не спира транзита на руски природен газ през ...

20 май 2018 | 15:18

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


sokrat41


9 май 2017 | 20:55Така ли? А къде беше номенклатурата на ГЕРБ през 2009 година, когато партията получи най много гласове и най много мандати в сравнение с всички следващи избори? Човек може да не е умен, но пак би могъл да не изглежда съвсем тъпанар...


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


9 май 2017 | 16:06герб разчита най вече на номенклатурата си, която, заедно със семействата и другарите по чашка наброява 200 300 хил. души.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018