„Финландски“ уикенд ще има на „София филм фест“

Най-новият филм на Мика Каурисмаки "Една спокойна нощ" ще бъде представен на 18 септември в кино "Люмиер"

„Финландски“ уикенд ще има на „София филм фест“

1063 | 14 септ. 2021 | 14:54

На 19 септември "София филм фест" посреща още един специален гост - актрисата и сценарист Ева Путро от творческия екип на "Туве", режисиран от Зайда Бергрот, посветен на художничката и писател Туве Янсон


"Финландски уикенд" ще има на 25-ия "София филм фест", съобщават от "Арт фест".

Най-новият филм на Мика Каурисмаки "Една спокойна нощ" ще бъде представен на 18 септември в кино "Люмиер", където на знаменития финландски режисьор ще бъде връчена Наградата на София на Столичната община.

Лентата е снимана през април 2020 година. "Всичките ми други проекти бяха поставени на пауза и решихме да направим този филм. Той не е точно за вируса, но действието се развива във времето на тази странна пандемия", споделя режисьорът. Снимките са в "Корона бар" - едно от заведенията, които държат двамата с брат му Аки в Хелзинки.

Каурисмаки разчита на актьорския състав от "Тримата мъдреци" и среща зрителите с трима не особено мъдри мъже, намерили убежище в култов бар. Премиерата на "Една спокойна нощ" бе в конкурсната програма на международния филмов фестивал "Черни нощи" в Талин.

На 19 септември "София филм фест" посреща още един специален гост - актрисата и сценарист Ева Путро от творческия екип на "Туве", режисиран от Зайда Бергрот, посветен на художничката и писател Туве Янсон. Краят на Втората световна война носи за нея творческо вдъхновение. Стремежът към свобода на Туве е подложен на изпитание - любовта й към театралната режисьорка Вивика Бандлер е силна и всепоглъщаща, но чувствата трябва да бъдат взаимни. Въпреки че концентрира усилията си върху живописта, един страничен проект - меланхолични и страшни приказки, които Туве разказва на децата в бомбоубежищата, заживява собствен живот. Именно това е началото на прочутите и обичани в цял свят муминтроле.

Присъствието на финландските гости и ретроспективата на Мика Каурисмаки се реализират в партньорство с Финландската филмова фондация и посолството на Финландия у нас.


От категорията

Лили Иванова омагьоса Античния театър в Пловдив (СНИМКИ)

Снимки: Агенция "Монитор"-1631714712.jpg

Тя бе посрещната с бурни аплодисменти, овации следваха и всяко нейно изпълнение

15 септ. 2021 | 17:03

Георги Господинов е номиниран за най-голямата литературна награда в Италия

-1552465845.jpg

Господинов ще се състезава с автори като румънската легенда Ана Бландиана и ...

16 септ. 2021 | 12:52

Райна Кабаиванска: Чувствам се като будител. Като Христо Ботев с факел в ръка

Райна Кабаиванска Кадър: бТВ-1631433167.jpg

„6-годишната ми внучка е родено артистче. С нея си говорим като стари ...

12 септ. 2021 | 10:52

Валентин Велчев с клип на най-празничната си песен

Валентин Велчев-1631608974.jpg

Освен на сцената на летния театър в Сандански, любимецът на Пирин Фолк ...

14 септ. 2021 | 11:40