„Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”: Каква точно беше целта на удара срещу Сирия?

Беше ли тя наказателна операция срещу Асад, или пък трябваше да го възпре от нови варварски действия?

„Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”: Каква точно беше целта на удара срещу Сирия?

4446 | 17 апр. 2018 | 01:28

Преди 15 години един американски президент оповести в героична поза: „Мисията е изпълнена!". През следващите години с цената на много кръв се разбра, че мисията в Ирак изобщо не е изпълнена...


Все още не знаем каква точно беше целта на удара срещу Сирия. Но е ясно, че тази акция беше символична. И така прицелена, че да не предизвика пряка конфронтация със закрилницата на Асад - Русия, пише Клаус-Дитер Франкенбергер за  „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”, цитиран от "Дойче веле".

 

Преди 15 години един американски президент оповести в героична поза: „Мисията е изпълнена!". Само дето през следващите години с цената на много кръв се разбра, че мисията в Ирак изобщо не е изпълнена - защото американците и британците дори не бяха помислили за следвоенната действителност в страната. Сега, след ударите срещу сирийски военни обекти, президентът Тръмп също се изстъпи в познатата поза и обяви: „Мисията е изпълнена!".

 

Дали прогнозата, която се съдържа в това самохвалство, наистина ще се сбъдне, зависи, естествено, от целите на американско-британско-френската акция. Беше ли тя наказателна операция срещу Асад, задето не изпълни обещанието и не унищожи запасите си от химическо оръжие, а вместо това за пореден път ги използва срещу цивилното население? Или пък трябваше да го възпре от нови варварски действия? Съобщава се, че ракетите са унищожили производствени мощности и складове за химическо оръжие. С това една от целите е осъществена. Асад вече няма да притежава ресурсите за нови нападения с химически и нервнопаралитични вещества - освен ако не успее, евентуално с помощ от чужбина, да възстанови съответната инфраструктура.

 

Ролята на Русия

 

Независимо от всичко това обаче ударите бяха символични. И така прицелени, че да не предизвикат пряка конфронтация със закрилницата на Асад - Русия. Защото едва ли някой желае подобна конфронтация. Нека обаче още веднъж да припомним уверенията на руското ръководство, че всички наличности на химическо оръжие били унищожени. Освен това в предишни случаи Русия на няколко пъти блокира в Съвета за сигурност разследвания срещу сирийския режим. Може би Москва реагира толкова превъзбудено на наказателните удари и на предшестващите ги обвинения именно защото последните случаи на употреба на химическо оръжие поставят самата Русия в крайно неблагоприятна светлина.

 

Обвинението, че САЩ и двамата им съюзници са нарушили международното право, няма как да бъде отхвърлено. Но спазването на международното право много зависи от доброто функциониране на Съвета за сигурност и от общите цели и средства, по които постигат консенсус постоянните членки - три демокрации, една авторитарно ръководена държава и една партийна диктатура.

 

Когато някоя от тях наложи вето, Съветът е недееспособен. А в рамките на сирийската война това се случваше често. И в много случаи по вина на Русия. Ако нарушенията на Конвенцията за забрана на химическото оръжие не бъдат наказани, пък макар и без мандат, ако осъдителната употреба на химически оръжия отново стане нещо „нормално", тогава вече изобщо няма какво да говорим за примата на международното право. И трябва да сме съвсем наясно, че Асад би могъл да се превърне в пример за подражание.

 

Никаква стратегия

 

Достойно за адмирации ще бъде, ако сега се отвори прозорецът на дипломацията. Да, част от даденостите на първо време не могат да бъдат променени: Русия и Иран държат Асад на власт и му разрешават да води финалната си битка с огромна бруталност. Тръмпова Америка пък вече не желае да носи бремето на световна сила, поддържаща реда, и затова предпочита да се намесва само в отделни случаи.

 

Единствено Великобритания и Франция проявяват активност, като особено френският президент не желае да бъде просто част от масовката. А Европа? Германия? Те нямат никакво влияние, но пъшкат под бремето на последствията. И никаква стратегия не се вижда на хоризонта.


От категорията

Путин пристига в Сърбия. Връчва на Вучич орден като на крал, подписват проекти за милиони евро

Путин пристига в Сърбия. Връчва на Вучич орден като на крал, носи му куче за подарък-1547709060.jpg

И сръбските, и руските власти в последните дни говорят за още два акцента в ...

17 ян. 2019 | 08:18

Тръмп представя новата американска стратегия за противоракетна отбрана

-1505295691.jpg

За да се защитят от новите оръжейни системи на Москва и Пекин, САЩ искат да ...

17 ян. 2019 | 10:18

В Скопие: Лъжите на Заев са разобличени - нотата до Атина доказва, че вече няма „македонци"

Факсимиле от нотата на МВнР в Скопие до Атина-1547721530.jpg

Министерството на външните работи на Македония в сряда вечерта изпрати вербална ...

17 ян. 2019 | 12:38

Европарламентът пак натиска за ратификация на Истанбулската конвенция и защита на гейовете

Европарламентът пак натиска за ратификация на Истанбулската конвенция и защита на гейовете-1547721136.jpg

В незаконодателна резолюция евродепутатите се обявяват против продължаващата ...

17 ян. 2019 | 12:30

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.