Опитът на демократите да припишат на президента интрига с Москва нанася удари на републиканците

“Главред" (Украйна): „Заговорът с Русия“ е като капан за Тръмп

4462 | 4 юли 2020 | 16:47

Налагането на санкции за историята с талибаните ще означава косвено признаване от страна на републиканците, че тя все пак съществува. От друга страна, ако не бъдат наложени санкции, това ще означава, че администрацията си сътрудничи с Русия и прикрива Пут


Опитът на демократите да припишат на Тръмп интрига с Москва ще нанесе няколко удара на републиканците, пише украинското издание “Главред“, цитирано от "Фокус".

The New York Times съобщи за заговор на Доналд Тръмп с Русия - уж руското военно разузнаване е предложило на талибанските бойци пари за убийствата на американски войници в Афганистан.

Засега обаче няма доказателства, че тази история е вярна. Самият Тръмп и Белият дом, разбира се, опровергават тази информация, позовавайки се на разузнавателни агенции - те казват, че няма такива данни и тази история е обичайната измислица на вестниците.

Във всеки случай тази публикация не е случайна. Предстоят избори за президент на САЩ и Тръмп няма много победи, с които може да се похвали. А неотдавнашното мирно споразумение между САЩ и талибаните в Афганистан, което всъщност не даде резултат, изглежда като победа и личен успех за Доналд Тръмп. Не може да се спори, че той беше първият президент, който направи такава стъпка. Може би с наближаване на изборите, този успех ще бъде повтарян по-интензивно.

Предполага се, че всички тези доказателства за конспирацията са били публикувани, за да се неутрализира дискурсът за Афганистан и да бъде ударен Тръмп: "Вижте, няма успех, това е цялата конспирация! И всъщност американският президент покрива убийствата на американски войници."

Не е тайна, че Тръмп е много горд, че е развил добри отношения с военните: военните го уважават, той често посещава американски военни бази в Афганистан, Ирак и Германия. Всеки път, тръгвайки на посещение в някоя от тези страни, Тръмп се опитва да се сближи с военните. Трябва да се признае, че той наистина е популярен сред американските военни.
Следователно тази история може да нанесе няколко удара.

Първият се основава на връзката на Тръмп с военните.

Вторият е за предполагаемия успех на Тръмп в Афганистан.

Третият е, че тази история е успешен опит за преместване на вниманието. Наскоро републиканците (докато това не беше толкова забележимо, но може би това ще стане по-активно с наближаването на изборите) започнаха да популяризират сюжета за демократите инициираха конфликта в Афганистан: именно с тяхната подкрепа започна инвазията и войната, те активно подкрепиха тази операция, инвестираха трилиони долари в тази война, но в крайна сметка САЩ загубиха тази война.

Тази публикация ясно демонстрира желанието на демократите да оправдаят ролята си в историята на Афганистан и да се опитат да насочат вниманието си към „лошия Тръмп“, който уж е в „заговор с врага“. По принцип това е част от общия дискурс, че Тръмп е агент на Кремъл. Това вече е „стар рефрен“, който не е много популярен дори в Щатите, съдейки по реакцията на медиите към същите публикации... Може би, сега демократите са решили да минат от другата страна.

Никой не може да каже, че цялата тази история е фалшива, просто нищо не е ясно. Обаче ясно се вижда конкретната политическа цел на тази публикация на New York Times. Тя не се появи просто така и се популяризира неслучайно. Освен това реакцията на лидерите на Демократическата партия към нея беше много бърза: веднага започнаха да говорят за санкции срещу Руската федерация, че Тръмп е лош ...

 

По-специално, веднага заявиха, че ако тази история бъде някак потвърдена, Щатите могат да наложат санкции на руския разузнавателен и отбранителен сектор. Какво точно има предвид под това не е ясно, защото разликата между изявленията и законопроекта, който наистина може да бъде приет, може да бъде значителна. Освен това не е сигурно, че администрацията на Тръмп ще иска да наложи тези санкции.

Мисля, че демократите ще действат класически: най-вероятно ще представят своя законопроект за санкциите, който ще хване в капан администрацията на Тръмп. Всъщност, от една страна, налагането на санкции ще означава косвено признаване от страна на републиканците, че все пак съществува някаква проблемна история, което означава, че те ще се ударят сами. От друга страна, ако не бъдат наложени санкции, това ще означава, че администрацията на Тръмп си сътрудничи с Русия и прикрива Путин.

Най-вероятно именно в такъв политически капан демократите искат да вкарат Тръмп. И, разбира се, цялата тази история е свързана с изборите, не може да има никакво съмнение за това.

 


От категорията

Валерия Велева: Мандатът на Радев в бездната на разделението

-1448546816.jpg

Политиката е бягане на дълги разстояния. Понякога дори дребните предателства ...

21 ян. 2021 | 12:41

Проф. Боян Дуранкев: Американската система не иска рестарт, а промяна, това е големият проблем

-1586171714.jpg

34% от американците продължават да гледат на Тръмп и на тръмпизма като на ...

21 ян. 2021 | 10:24

Станимир Стоянов: Какво ни каза Джо Байдън с първите си укази

Станимир Стоянов: Какво ни каза Джо Байдън с първите си укази -1609685021.jpg

Мигрантите са демографски инструмент за политическа доминация на демократите

22 ян. 2021 | 08:54

Андрей Иларионов: Подпалването на Райхстага – 2021

Андрей Иларионов-1611221436.jpg

Ставащото в САЩ през последните месеци с всеки следващ ден все повече напомня ...

21 ян. 2021 | 11:29