Индексът се изчислява след прецизен анализ по 60 обективни показателя

„Икономист“ ни постави на 47-о място в света по демокрация - пред Полша, Унгария, Хърватия и Румъния

2733 | 15 май 2018 | 14:29

Класацията е част от годишния доклад на „Economist Intelligence Unit“ (EIU) за нивото на демокрация в света и реално ни поставя много по-напред от предизвикалите скандали рейтинги на „Репортери без граници“

-1526383898.jpg-1526383925.jpg

България е на 47-о място от 167 държави в света по нивото на демокрация - пред членките на ЕС Полша, Унгария, Хърватия и Румъния. Класацията е част от годишния доклад на „Economist Intelligence Unit“ (EIU), за нивото на демокрация в света и реално ни поставя много по-напред от предизвикалите скандали дори в парламента рейтинги на „Репортери без граници“. EIU е част от „Икономист груп“. Световноизвестната британска компания освен едноименното списание поддържа и въпросното специално аналитично звено, провеждащо разнообразни проучвания и анализи, които се използват не само от правителствени и международни организации, а и служат за ориентир на големи бизнес инвеститори, пише "Монитор".

В ежегодния доклад на EIU за „индекса на демокрацията“ през 2017 г. специално внимание е обърнато на заплахите пред свободата на словото.

Иначе въпросният индекс, който се изготвя от 12 години насам, е обект на сериозно изследване и обективен анализ по 60 обективни показателя. В него България е на 47-мо място, което е устойчиво в сравнение с предходни години и е една от водещите позиции за региона Източна Европа.

Отделна глава е посветена на „свободата на словото“, тъй като според изследователите през последната година в световен план има сериозни заплахи срещу нея, а това е един от основните показатели, по които се изчислява и индексът на демокрацията. Направено е паралелно проучване, което показва, че има сериозни разминавания в класацията за индекса на демокрацията и подредбата по свобода на словото. В нашия случай там сме на 49-о място - разликата е едва 2 места, като България попада в графата „отчасти свободна“ заедно с още над 30 държави. Направени са задълбочени анализи върху речта на омразата, разпространението на фалшиви новини и най-вече намесата на властите по отношение на работата на медиите. В регион Европа специално внимание е обърнато на Турция, Унгария, Сърбия и Малта.

Особено внимание на престижното проучване обърна Емил Кошлуков.

В профила си във „Фейсбук“ програмният директор на БНТ публикува доклада, придружен с коментар. „Сега пускам тук класацията им за свобода на словото, с ясна методика и източници. Не сме цъфнали, но се вижда разликата между сериозно изследване и другото, което, меко казано, е доста субективно и непрофесионално. Това не е публикувано, защото по-лесно е да лепим етикети, вместо да четем“, гласи част от коментара на Кошлуков.

Множеството коментирали публикацията му също правят паралел с манипулативната класация на „Репортери без граници“, в която България е поставена на 111 място от 180 държави. Разликата е, че проучването на EIU е направено на база обективни показатели, тъй като целта му е да даде полезна информация на инвеститори и правителствени организации, докато класацията на НПО-то е направена на база анекти „за усещане за свобода на словото“ от журналисти в тези страни. Анкетите обаче са анонимни и не е ясно на какъв принцип се подбират хората, които ги попълват.

 


От категорията

Валерия Велева: Когато Радев срещна Путин... И какво си говориха 40 минути на 4 очи

-1448546816.jpg

Сянката на миналото, на отровните думи, на „недалновидното говорене”, на ...

23 май 2018 | 05:20

Валентин Вацев: Започва геополитическа зима в нашата част на света, нашият елит не e готов за това!

Валентин Вацев-1476192431.jpg

Ако тази нощ Израел обстреля някоя сирийска база или случайно улучи Хмеймим, на ...

23 май 2018 | 00:10

Къде точно се съхраняват мощите на Св.Кирил Философ

Къде точно се съхраняват мощите на Св.Кирил Философ-1527085899.jpg

Мощите на Първоучителя са зазидани в олтара на светците Кирил и Методий, вляво ...

23 май 2018 | 17:27

Любомир Левчев: Книжният потоп. Все повече хора пишат, все по-малко четат

-1524769461.jpg

Книгите, вторачени в миналото, отправят взор към бъдещето. И колкото са ...

23 май 2018 | 15:38

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018