Борислав Цеков

Кабинетът носи отговорност за съобразяване на своите политики с решението на КС

“Институтът за модерна политика” до Борисов: Оттеглете подписа от Истанбулската конвенция?

5200 | 31 юли 2018 | 14:44

След решението на Конституционния съд от миналата седмица, ратифицирането на документа от българския парламент е невъзможно


Институтът за модерна политика, като страна по конституционното дело срещу Истанбулската конвенция, изпрати писмо до министър-председателя Бойко Борисов с искане за оттегляне на подписа на България.

 

В писмото се казва:

 

„След прогласяването на Истанбулската конвенция за противоконституционна с решение на Конституционния съд по к.д. № 3/2018 г., правителството носи отговорност за прилагане и съобразяване на своите политики с това решение.

 

Оттук насетне ратификацията на противоконституционната Истанбулска конвенция в този й вид от Народното събрание е юридически невъзможна. Ненаучната джендър-идеология, която се прокарва чрез Истанбулската конвенция под маската на благородната кауза срещу насилието, е в дълбоко противоречие с българската конституционна идентичност и обществен морал. Поради това подписът на България под Истанбулската конвенция е също така обществено-политически и морално нелигитимен.

 

Без излишно отлагане следва да се предприемат необходимите правни и дипломатически действия за оттегляне на подписа на Република България от конвенцията. От това решение на КС произтича и задължение на българските власти да не подкрепят присъединяване на ЕС към Истанбулската конвенция“, се казва в писмото, подписано от основателя на Института за модерна политика и доктор по конституционно право Борислав Цеков.

 

Като министър на правосъдието през април 2016 г., настоящият вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева, постави подписа си под Истанбулската конвенция. Захариева бе и един от най-големите защитници на ратифицирането на спорния документ, който се оказа в противоречие с основния закон на страната. Правосъдният министър Цецка Цачева, която по стечение на обстоятелствата се оказа вносител на Конвенцията за приемането й от настоящето правителство на Бойко Борисов, също не е коментирала историческото решение на Конституционния съд. До него се стигна след като правителството не успя да убеди дори депутатите от управляващото мнозинство в правотата на документа. За да не изпаднат в изолация, парламентаристите от ГЕРБ бяха принудени да сезират КС, като така прехвърлиха отговорността на друга институция за крайното решение.


От категорията

Радев: Аз не колекционирам и апартаменти! „Апартаментгейт“ е вододел, трябва да има последствия!

-1554731662.png

Това са отчаяни опити на управлението да приравни имотите си с тези на ...

19 апр. 2019 | 21:09

Нинова за обвиненията на Борисов за „пълзяща диктатура“: Това е принос в световната история! Бисер!

-1555268829.jpg

Нинова е категорична, че Борисов няма да може да удържи управлението. Ад е да ...

19 апр. 2019 | 20:22

Мустафа Карадайъ повежда евролистата на ДПС

-1555671160.jpg

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ повежда евролистата на партията, следван ...

19 апр. 2019 | 13:55

Кънчо Стойчев: Скандалите и умора от управлението на ГЕРБ са причините за спада на партията

Кънчо Стойчев-1542353535.jpg

"Не говорим вече за това, което представители на ГЕРБ наричат компромати. ...

19 апр. 2019 | 19:16

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошо


31 юли 2018 | 21:02Не се учудвайте: по времето, когато Падишахът не беше председател на европредседателството на Европа, а премиер на най бедната и очукана от Бога и Боце държавица, танте Меркел и Макрон поискаха от него БГ да подпише ИК. Боце като примерен безсловесен премиер се реши да стори това , но не сам, а чрез лекомислената и незамислящата се много министърка на МП Е.Захариева. ОК, no problem , и Катето удари парафа. Да, ама в МС нещата не тръгнаха гладко и половинита министри (не министърки) отказаха да гласуват за този джендърски документ. Скочиха от ОП, БПЦ, камбаните забиха за разкол, академици и професори се обявиха срещу този противоречащ на БК парцал и Боко прехвърли нещата в НС. Неезависимо от простотията, несъобразяването с общественото мнение на Цуци Ухото, Пекинската юрдечка и юриЗДа с опулените очи, опасността от падането на кабинета накара Данаилчо и Цуци да измислят изход. Но в КС резето падна.. Двамата инати Цв. Цв. и ЮриЗДа все още мис


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.