„Княз на мира, Цар на царете”

Режисьорът Пламен Мирянов се връща към корените на християнството, за да пресъздаде истинската емоция на божията промисъл

„Княз на мира, Цар на царете” - филмът, пресъздаващ вярата по чист и неподправен начин (Видео)

4089 | 5 май 2020 | 10:34

Проектът достига до сърцата на зрителите, за да извади наяве най-чистите и светли помисли, да прероди легендата за Рождеството и да затвърди вярата у мнозината, изгубили я по пътя на живота

„Княз на мира, Цар на царете”
-1587993948.png„Княз на мира, Цар на царете” -1587993884.png

Христос е любов, Той е саможертва, Той е истина, Той е надежда. Божият син е нетленен източник на Светлина, на вяра, на себеотрицание. Иисус е живата легенда, богочовекът, слязъл на земята, за да спаси човечеството от собствените му грехове. Той е копнежът по чистота, източникът на свемирна любов, Отецът на мира.

 

Така вижда арх. Пламен Мирянов Спасителя във видеото си посветено на Рождество – „Княз на мира, Цар на царете”. Поредният проект на режисьора следва земните стъпки на Иисус, за да ги облече в картина и звук. Черпейки вдъхновение чрез цитати от светите книги, Мирянов пресъздава тленния живот на Христос в късометражно видео, започващо с пророчеството за Неговото раждане и завършващо с Великия ден на Неговото възкресение. Един наситен с енергия отрязък от време, един кръговрат на живота, една свещенна легенда за Богочовека, избавител на хората.

 

Заснет преди няколко месеца, филмът на Мирянов е посветен на Рождество Христово. Ето защо видеото започва с цитата от Исая: „Най-значимото събитие в историята на човечеството, най-великата проява на любов и саможертва, изпълненото Божествено обещание”. Едно вълнуващо тристишие, което моментално грабва вниманието и насочва към идейното ядро на целия клип. Саквалността на сбъднатото пророчество е подсилена с множество цитати от Михей, Даниел, Еремия, Лука, Св. Константин-Кирил Философ и Ефисяни.

 

„Княз на мира, Цар на царете” е едно от малкото видеа, в които виждаме Мирянов-син и то не само като глас зад кадър, а и физически – той присъства в самото начало и самия край, сякаш, за да завърши цикъла на внушението, протичащ през целия филм. Мощният глас на режисьора подсилва художествените изображения на иконични графики и пластични метафори. Чистата вяра на Мирянов прозира в изказа му, отличава се в искрата в очите му, завладява със силата на увереността в думите му. Само един истински християнин с непорочна душа и непокварено сърце може да превъзмогне суетата на днешното време, за да се гмурне в дълбините на божествената благодат. Само той може да победи злобата на съвременния човек, покварата и суетата на XXI век и да се върне към корените на християнката вяра, така чист, така праведен, че да пресъздаде истинската емоция на божията промисъл, която се съдържа в писанията на светците.

 

„Княз на мира, Цар на царете” е филм, рядък нешлифован диамант, пресъздаващ вярата по чист и неподправен начин. В него Божието дело е пресъздадено по автентичен начин, близък до писанията на първосвещенниците. Проектът достига до сърцата на зрителите, за да извади наяве най-чистите и светли помисли, да прероди легендата за Рождеството и да затвърди вярата у мнозината, изгубили я по пътя на живота.


Княз на Мира, Цар на царете from Plamen Miryanov on Vimeo.


„Княз на мира, Цар на царете” - филмът, пресъздаващ вярата по чист и неподправен начин (Видео)

Проектът достига до сърцата на зрителите, за да извади наяве най-чистите и светли помисли, да прероди легендата за Рождеството и да затвърди вярата у мнозината, изгубили я по пътя на живота

От категорията

Проф. Марко Семов: Народ с нашите качества не заслужава нашата съдба!

Проф. Марко Семов: Народ с нашите качества не заслужава нашата съдба!-1610696036.jpg

Българският народ има много силни, много красиви качества! Но днес той ...

17 ян. 2021 | 08:58

Д-р Теофан Гер­манов: Корнелия Нинова - промяната за БСП и за България

Д-р Теофан Гер­манов: Корнелия Нинова - промяната за БСП и за Бългаария-1610795189.jpg

БСП, която е стара, сис­темна пар­тия, носеща при предишни ръковод­с­тва вина ...

16 ян. 2021 | 13:05

Новият руски посланик у нас Елеонора Митрофанова - работила с Ирина Бокова в ЮНЕСКО

Новият руски посланик у нас Елеонора Митрофанова - състудентка на Ирина Бокова -1610800360.jpg

Бившият шеф на Россътрудничество Елеонора Митрофанова е назначена за посланик ...

16 ян. 2021 | 14:32

Алена за изборите на 4 април: Кармична разплата! Големите партии прескачат пропастта, малките падат

Алена за изборите на 4 април: Кармична разплата! Големите партии прескачат пропастта, малките падат-1610814824.jpg

Войната с всички средства ще се води не само срещу известния враг ГЕРБ, а и ...

16 ян. 2021 | 18:32