„Княз на мира, Цар на царете”

Режисьорът Пламен Мирянов се връща към корените на християнството, за да пресъздаде истинската емоция на божията промисъл

„Княз на мира, Цар на царете” - филмът, пресъздаващ вярата по чист и неподправен начин (Видео)

1674 | 5 май 2020 | 10:34

Проектът достига до сърцата на зрителите, за да извади наяве най-чистите и светли помисли, да прероди легендата за Рождеството и да затвърди вярата у мнозината, изгубили я по пътя на живота

„Княз на мира, Цар на царете”
-1587993948.png„Княз на мира, Цар на царете” -1587993884.png

Христос е любов, Той е саможертва, Той е истина, Той е надежда. Божият син е нетленен източник на Светлина, на вяра, на себеотрицание. Иисус е живата легенда, богочовекът, слязъл на земята, за да спаси човечеството от собствените му грехове. Той е копнежът по чистота, източникът на свемирна любов, Отецът на мира.

 

Така вижда арх. Пламен Мирянов Спасителя във видеото си посветено на Рождество – „Княз на мира, Цар на царете”. Поредният проект на режисьора следва земните стъпки на Иисус, за да ги облече в картина и звук. Черпейки вдъхновение чрез цитати от светите книги, Мирянов пресъздава тленния живот на Христос в късометражно видео, започващо с пророчеството за Неговото раждане и завършващо с Великия ден на Неговото възкресение. Един наситен с енергия отрязък от време, един кръговрат на живота, една свещенна легенда за Богочовека, избавител на хората.

 

Заснет преди няколко месеца, филмът на Мирянов е посветен на Рождество Христово. Ето защо видеото започва с цитата от Исая: „Най-значимото събитие в историята на човечеството, най-великата проява на любов и саможертва, изпълненото Божествено обещание”. Едно вълнуващо тристишие, което моментално грабва вниманието и насочва към идейното ядро на целия клип. Саквалността на сбъднатото пророчество е подсилена с множество цитати от Михей, Даниел, Еремия, Лука, Св. Константин-Кирил Философ и Ефисяни.

 

„Княз на мира, Цар на царете” е едно от малкото видеа, в които виждаме Мирянов-син и то не само като глас зад кадър, а и физически – той присъства в самото начало и самия край, сякаш, за да завърши цикъла на внушението, протичащ през целия филм. Мощният глас на режисьора подсилва художествените изображения на иконични графики и пластични метафори. Чистата вяра на Мирянов прозира в изказа му, отличава се в искрата в очите му, завладява със силата на увереността в думите му. Само един истински християнин с непорочна душа и непокварено сърце може да превъзмогне суетата на днешното време, за да се гмурне в дълбините на божествената благодат. Само той може да победи злобата на съвременния човек, покварата и суетата на XXI век и да се върне към корените на християнката вяра, така чист, така праведен, че да пресъздаде истинската емоция на божията промисъл, която се съдържа в писанията на светците.

 

„Княз на мира, Цар на царете” е филм, рядък нешлифован диамант, пресъздаващ вярата по чист и неподправен начин. В него Божието дело е пресъздадено по автентичен начин, близък до писанията на първосвещенниците. Проектът достига до сърцата на зрителите, за да извади наяве най-чистите и светли помисли, да прероди легендата за Рождеството и да затвърди вярата у мнозината, изгубили я по пътя на живота.


Княз на Мира, Цар на царете from Plamen Miryanov on Vimeo.


„Княз на мира, Цар на царете” - филмът, пресъздаващ вярата по чист и неподправен начин (Видео)

Проектът достига до сърцата на зрителите, за да извади наяве най-чистите и светли помисли, да прероди легендата за Рождеството и да затвърди вярата у мнозината, изгубили я по пътя на живота

От категорията

Може ли ГЕРБ да свали ...ГЕРБ?

-1552319015.jpg

Завръщането на Цветан Цветанов е въпрос на време и на външни фактори, а не на ...

4 юни 2020 | 16:17

Синята вълна на 7 юни 1990-а - един милион вярваха в победата на демокрацията!

Митингът на "Орлов мост", 7 юни 1990-1591442372.png

Три дни преди първите демократични избори на "Орлов мост" се проведе ...

6 юни 2020 | 13:33

Георги Марков: 30 години след Орлов мост държавата е разнебитена! Съдебната власт е в небивала криза

Георги Марков: 30 години след Орлов мост държавата е разнебитена! Съдебната власт е в небивала криза-1553181004.jpg

Смятам, че Бойко ще изравни рекорда на Орбан и Меркел и ще стане за четвърти ...

4 юни 2020 | 11:52

Мирела Костадинова: Уста Генчо първи начертава проект на сграда, но остава в сянката на Кольо Фичето

-1591451568.png

Генчо Кънев издигнал истинско архитектурно бижу – църквата „Св. Богородица“ в ...

6 юни 2020 | 15:34