Чехите искали да знаят с КОГО преговарят

„Лидове новини“: ЧЕЗ не е преговаряла с Гинка и „Инерком“ от март

11773 | 6 юни 2018 | 16:33

През април е възобновено делото за убийството, в която е заподозрян преводачът на „Инерком“ Никола Молчен


Не е имало нови преговори между ЧЕЗ и Инерком от месец март, когато Никола Молчан превеждаше на екипа на Гинка Върбакова в Прага, твърди говорител на ЧЕЗ пред чешкия вестник Lidove Novini. Софийска градска прокуратура е възобновила разследването за убийството на чешкия гражданин Либор Мировски, за което през 2009 г. е заподозрян Никола Молчан. През април тя е потърсила за съдействие Пражката прокуратура за разпит на свидетели.

 

Това става ясно от пространна статия за Молчан и интервю със сестрата на убития в България Либор Мировски, публикувани в броя на Lidove Novini от 1 юни т.г. Петра Мировска е адвокат и от години води собствено разследване за смъртта на брат си. Именно по нейна жалба е възобновено наказателното дело.

 

Изданието твърди, че се е запознало с доказателствата по делото, което през 2009 г. е смачкано от българската прокуратура, а Молчан е освободен от ареста. Сестрата на Либор обаче не се предава и продължава да събира данни за убийството на нейния брат. Тя засипва  с жалби правосъдните органи в Чехия и в България.  Благодарение на нейното упорство през 2015 г. делото в България е възобновено.

 

Молчан и Мировски са били приятели и бизнес партньори. Придобиват земя в Слънчев бряг и започват да строят курортни жилища. Но фирмата им се сблъсква с финансови проблеми и Молчан е отстранен като партньор, което влошава отношенията им. През октомври 2008 г. Мировски отлита за България, за да подпише поредния банков заем. На 17 октомври той за последно разговаря със свой близък, след което изчезва. На 30 октомври тялото му е открито в полите на Витоша. Мировски е застрелян с пет куршума.

 

Разследването бързо установява странности, като например фактът, че Мировски е регистриран в системата на Летище София за полет към Франкфурт, но авиокомпанията няма данни да е излетял. На 16 октомври бизнес партньор на убития получава SMS от неговия номер, в който той казва, че ще се върне и ще разговарят.

 

Полицията обаче открива телефона и разплита загадката. Това става след признанията на шофьора на Никола Молчан, който дава показания, че е пътувал до Чехия по негово нареждане и е носел сим-картата на убития Мировски, както и нов телефон. Там той сложил сим-картата в телефона и изпратил въпросния SMS, след което изхвърлил апарата. По неговите указания полицията открива телефона в канал в Прага. IMEI номерът на телефона съответства на регистрираното от мобилния оператор устройство, от което е изпратен SMS-а.

Въпреки тези сериозни улики срещу Молчан, българският съд го пуска от ареста без да му бъде предявено обвинение.

 

„ЧЕЗ e трябвало да провери с кого седи на масата за преговори“ – коментира Петра Мировска информацията, че Никола Молчан е бил част от преговорния екип на Гинка Върбакова и „Инерком“. Тя припомня, че компанията с държавно участие има възможности да проведе собствено разследване, още повече, че става дума за сделка за огромна сума.

 

Говорителят на ЧЕЗ Ладислав Кржиж е заявил за Lidove Novini, че от март месец, когато Молчан превежда на преговорите между „Инерком“ и ЧЕЗ, не са водени преки преговори с българската фирма.

 

Гинка Върбакова отлетя за мартенските преговори с ЧЕЗ в Прага след като се срещна с Бойко Борисов в Министерски съвет. Той й възложи да предаде за намерението на държавата да се включи в сделката, с която „Инерком“ придобива българския бизнес на чешкия енергиен гигант. Няколко седмици по-късно държавната позиция се промени на 180 градуса и финансовият министър Владислав Горанов заяви, че държавата няма да участва в сделката за българските активи на ЧЕЗ.

 

Превод: Бивол, със съкращения.


От категорията

Започна процедурата по избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ "Белене"

-1515008928.jpg

Предвижда се изграждането на централата да се реализира на пазарен принцип, без ...

22 май 2019 | 11:15

Теменужка Петкова: Догодина трябва да започне преноса на газ през интерконектора Гърция-България

-1519384338.jpg

Този проект ще даде възможност за реална диверсификация на източника за ...

22 май 2019 | 10:41

Зам.-министър Йовев откри Национален център по сеизмично инженерство в столицата

Зам.-министър Йовев откри Национален център по сеизмично инженерство в столицата. Снимки МРРБ-1558523006.jpg

Националният център по сеизмично инженерство функционира към Университета по ...

22 май 2019 | 14:02

МРРБ: Около 40% от домакинствата живеят в пренаселени домове

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев откри днес Residential Forum 2019 в столицата. Снимка МРРБ-1558433327.jpg

Броят на необитаемите жилища расте, като те са над 31% от всички жилища в ...

21 май 2019 | 13:05

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


7 юни 2018 | 17:56Само Чехия в лицето на нейните политици и банкери ,могат и тррябва да разкрият тази особено голяма корупционна сделка !Това очакват българите и българския съд,защото българската прокуратура няма смелостта за това !Тя даже не се зайнтересува за офшорната кипърска фирма създадена още през2009 г.създадена от Ц.Б която е замесена в стелката !Нека ЧЕЗ Чехия отговорят с кого са преговаряли за тази сделка?Всички знаем ,че не с Г.Върбакова ,!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.