Лидерът на "Пет звезди" Луиджи ди Майо.

Италия е без правителство от изборите на 4 март

„Лига” и Движение „5 звезди” сключиха принципно споразумение за коалиция

2220 | 17 май 2018 | 18:21

Двете популистки партии предвиждат намаляване на данъците, засилване на социалните разходи и пенсионна реформа


Двете популистки партии в Италия постигнаха принципно споразумение по програмата за коалиционно правителство, информира "Ройтерс", цитирана от Нюз.бг.

Движение "5 звезди" и "Лига" предвиждат намаляване на данъците, засилване на социалните разходи и пенсионна реформа.
Според агенцията развитието в Италия представлява най-голямото предизвикателство пред ЕС от референдума за Брекзит преди две години.

Лидерите на двете италиански партии, които спечелиха най-много гласове след изборите на 4 март, обсъждат общ политически дневен ред за формиране на коалиция и прекратяване на 10-седмична безизходица.

След четиричасова среща с председателя на "Лига" Матео Салвини, лидерът на Движение "5 звезди" Луиджи ди Майо заяви, че двете партии трябва да съгласуват "малки подробности". Той добави, че програмата на новото правителство трябва да бъде финализирана до края на деня.

По-рано източник от "5 звезди" каза, че реално програмата е договорена. Той добави, че не се говори за възможно напускане на еврозоната или "нещо, което може да предизвика тревога относно членството на Италия в еврозоната".

Споразумението все още не е огласено публично и все още трябва да бъде одобрено от членовете на двете партии, както и от президента на Италия. Ди Майо съобщи, че партиите са постигнали напредък по въпроса за премиерския пост, но той не съобщи потенциалния кандидат.

Чернова на споразумението, разгледана от "Ройтерс" по-рано днес, разкрива план за увеличаване на разходите, което е в нарушение на правилата на ЕС за фискална дисциплина: намаляване на данъците, увеличаване на социалните разходи за бедните и отмяна на непопулярна пенсионна реформа. Политиките ще струват милиарди евро и вероятно ще обезпокоят инвеститорите в италиански дълг. Предвижда се нов "универсален доход" за бедните, който ще е в размер на 17 милиарда евро, а промяна в пенсионната реформа ще струва допълнителни 5 милиарда евро.

В плана е заложено налагане на плосък данък от 15% за бизнеса и две ставки от 15 и 20% върху доходите на физическите лица. Тази реформа е предлагана от "Лига". Според икономисти от тази данъчна промяна Италия ще изгуби 50 милиарда евро приходи.

 


От категорията

Кремъл: Путин и Радев не са се и опитвали да договорят доставки на газ

-1527042909.jpg

Русия и България имат "много общи теми за икономическо сътрудничество, ...

23 май 2018 | 13:35

Българските ученички, изчезнали в Чикаго, се завърнаха невредими

-1526367682.png

Двете не са замесени с латиноамериокански банди, разказаха родителите

23 май 2018 | 10:22

Учени разгадаха тайната на невъзможния танц на Майкъл Джексън (Видео)

Сн. инстаграм-1527068389.jpg

Оказало се, че тайната се крие в специално разработени обувки и отличната ...

23 май 2018 | 12:39

Медиите в Москва: Русия не хлопна вратата пред България за „Южен поток“

-1526991615.jpg

В Сочи беше обсъдено възраждането на газопровода

23 май 2018 | 10:44

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018