Хората не искат връщане на сталинизма, а просто жадуват за "златния век", който всъщност никога не е съществувал

„Московский Комсомолец“: На какво се дължи нарастващата популярност на Сталин в Русия

5626 | 16 апр. 2019 | 20:21

На фона на разпадането на ориентирите и разочарованията от отказа на държавата от социални задължения, заедно с увеличаването на благополучието на чиновниците, Сталин става символ - на ред, стабилност и справедливост


Съветският лидер Йосиф Сталин, който почина през пролетта на 1953 г., все още е “по-жив от всички живи” - или поне все по-популярен. Резултатите от проучването на общественото мнение на Левада Център, публикувани във вторник, са мощен психологически шок за всички противници на сталинизма. Популярността на генералния секретар и генералисимус достигна своя връх през всички години на наблюдение, пише руското издание „Московский Комсомолец“, цитирано от Агенция "Фокус".

Например през април 2001 г. делът на хората, които третират като цяло Йосиф Висарионович положително, съставлява 38% от населението. Сега те са 51%. Преди 18 години 43% от руските граждани са се определяли като опоненти на Сталин. През годините броят на антисталинистите се топи до микроскопичните 14%. По-правилно би било да се интерпретират резултатите от анкетата, което според автора отразява не толкова отношението на руснаците към Сталин, а отношението им към случващото се в страната сега.

Нищо чудно, че казват: страхувайте се от желанията си - понякога могат да бъдат изпълнени!

Единственото, което можем да направим, е да не се поддаваме на емоциите и адекватно да възприемаме резултатите от проучването на Левада център. И това, от гледна точка на автора, изглежда като адекватно схващане: няма нужда да се мисли, че над половината от жителите на Русия искат възстановяване на сталинизма, какъвто е бил. Тези 51% жадуват за „златния век“ - идеализиран образ на миналото, който никога не е съществувал.

Известният социолог Сергей Маркедонов пише в социалните мрежи:

“На фона на разпадането на ориентирите и разочарованията от отказа на държавата от социални задължения, заедно с увеличаването на благополучието на чиновниците, Сталин става символ - символ на ред, стабилност и справедливост.

Ленин с революционната си романтика е твърде универсален за човечеството като цяло, повече, отколкото за Русия. Брежнев се помни, особено от по-късния му период, като твърде нелеп за ролята на „бащата на народа“.

Николай II запазва популярността, на фона на отрицанието на империята. Да, и отново, добър "баща", без който империята "избледня" за няколко дни."

Всички са съгласни с тези мисли. Проучването на Левада Център формално засяга миналото. Всъщност обаче става дума за настоящето, в което има остра липса на позитиви и чувство за придвижване на страната напред в правилната посока.

 


От категорията

Първан Симеонов: Ако избилото в последните часове напрежение закипи, Борисов може да направи ход

-1588574956.png

Когато един политик сгреши, хората си казват „нека идва някой друг.“ Борисов ...

9 юли 2020 | 21:23

Защо НСО охранява денонощно Ахмед Доган

Защо НСО охранява денонощно Ахмед Доган-1594280141.jpg

Комисията безспорно е установила рискови заплахи, както от територията на ...

9 юли 2020 | 10:39

Иван Палчев: Хей вожде, стани и викни!

Иван Палчев: Хей вожде, стани и викни!  -1594392740.jpg

И уж всички управляващи и присъдружни влъхви знаят върховната държавна тайна ...

10 юли 2020 | 17:47

Мирела Костадинова: Херман Шкорпил прави последното си археологическо проучване в Тревненския балкан

 Херман Шкорпил-1594377943.jpg

Когато му посочили къде се е намирал стария манастир, той категорично заявил, ...

10 юли 2020 | 13:45