Хората не искат връщане на сталинизма, а просто жадуват за "златния век", който всъщност никога не е съществувал

„Московский Комсомолец“: На какво се дължи нарастващата популярност на Сталин в Русия

2720 | 16 апр. 2019 | 20:21

На фона на разпадането на ориентирите и разочарованията от отказа на държавата от социални задължения, заедно с увеличаването на благополучието на чиновниците, Сталин става символ - на ред, стабилност и справедливост


Съветският лидер Йосиф Сталин, който почина през пролетта на 1953 г., все още е “по-жив от всички живи” - или поне все по-популярен. Резултатите от проучването на общественото мнение на Левада Център, публикувани във вторник, са мощен психологически шок за всички противници на сталинизма. Популярността на генералния секретар и генералисимус достигна своя връх през всички години на наблюдение, пише руското издание „Московский Комсомолец“, цитирано от Агенция "Фокус".

Например през април 2001 г. делът на хората, които третират като цяло Йосиф Висарионович положително, съставлява 38% от населението. Сега те са 51%. Преди 18 години 43% от руските граждани са се определяли като опоненти на Сталин. През годините броят на антисталинистите се топи до микроскопичните 14%. По-правилно би било да се интерпретират резултатите от анкетата, което според автора отразява не толкова отношението на руснаците към Сталин, а отношението им към случващото се в страната сега.

Нищо чудно, че казват: страхувайте се от желанията си - понякога могат да бъдат изпълнени!

Единственото, което можем да направим, е да не се поддаваме на емоциите и адекватно да възприемаме резултатите от проучването на Левада център. И това, от гледна точка на автора, изглежда като адекватно схващане: няма нужда да се мисли, че над половината от жителите на Русия искат възстановяване на сталинизма, какъвто е бил. Тези 51% жадуват за „златния век“ - идеализиран образ на миналото, който никога не е съществувал.

Известният социолог Сергей Маркедонов пише в социалните мрежи:

“На фона на разпадането на ориентирите и разочарованията от отказа на държавата от социални задължения, заедно с увеличаването на благополучието на чиновниците, Сталин става символ - символ на ред, стабилност и справедливост.

Ленин с революционната си романтика е твърде универсален за човечеството като цяло, повече, отколкото за Русия. Брежнев се помни, особено от по-късния му период, като твърде нелеп за ролята на „бащата на народа“.

Николай II запазва популярността, на фона на отрицанието на империята. Да, и отново, добър "баща", без който империята "избледня" за няколко дни."

Всички са съгласни с тези мисли. Проучването на Левада Център формално засяга миналото. Всъщност обаче става дума за настоящето, в което има остра липса на позитиви и чувство за придвижване на страната напред в правилната посока.

 


От категорията

Емил Караниколов: "Фолксваген" не е единствената възможна голяма инвестиция за нас

Емил Караниколов: Фолксваген не е единствената възможна голяма инвестиция за нас-1566213631.jpg

Инвеститори не бива да идват у нас заради евтина работна ръка, а заради ...

19 авг. 2019 | 13:54

Посланието на Тръмп към Европа: Вие сте следващите

-1540276553.jpg

Европейският съюз е по-лош от Китай, просто по-малък, избухна той

18 авг. 2019 | 16:11

"В България всичко е позволено!": германска телевизия за двете лица на българския туризъм

-1563797528.jpg

Документалният филм на Никол Конерт и Даниел Розенкранц е от поредицата на ...

20 авг. 2019 | 08:03

Д-р Калоян Методиев – консерваторът-бунтар, който се гмурна в реалната политика

-1566212206.jpg

Политологът пое щафетата от Иво Христов и ще бяга бързо. Категорична е ...

19 авг. 2019 | 20:23

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Иван Иво Иванов


17 апр. 2019 | 07:53Това са пълни глупости, никой не тъжи в Русия по Сталин, или Николай II. Ако в някакъв контекст се проявява носталгия по мустакатия чичко, т.е. в смисъл да дойде някой, и да озапти крадливите чиновници. В Русия са на власт от сума ти години псевдо либерални чиновници, които гепят наистина в огромни размери. От време на време хващат по някой с по 10 до 100млн долара под дюшека и го пращат на почивка в Сибир. Колкото до цар Николай, това им е най слабия монарх за всички времена, заради който кръволоците болшевики (реално малцинство, неподкрепяно от масите) успява да яхне вълната, да унищожи националния им елит във всички сфери, и да заложи поредица огромни световни проблеми.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.