Според експерти това може да донесе огромни вреди за икономиката на САЩ

„New York Times“: Търговската война на Тръмп обхваща и Мексико

1043 | 1 юни 2019 | 17:49

В краткосрочен вариант, повишените мита могат да означават по-ниски печалби за американските вносители и по-високи цени за американските потребители на всичко - от авокадото до автомобилите


Когато търговското напрежение с Китай се повиши през миналата година, много компании потърсиха убежище в Мексико, една държава, която има дълга и стабилна връзка със САЩ, пише изданието „New York Times“, цитирано от Агенция "Фокус".

Сега тази алтернатива за производство и суровини може също да бъде заплашена, след заплахата на президента Доналд Тръмп, да наложи повишени мита за внос от Мексико, заради нелегалната имиграция.

В краткосрочен вариант, повишените мита могат да означават по-ниски печалби за американските вносители и по-високи цени за американските потребители, на всичко - от авокадото до автомобилите.

В дългосрочен план митата биха могли да принудят компаниите да преразгледат веригите за доставки, обхващащи континента, които са направили Северна Америка една от най-взаимосвързаните икономики в света. Според експерти, това може да бъде по-вредно за икономиката на САЩ, отколкото самите тарифи.

Вносът на САЩ от Мексико през миналата година в бил на стойност над 345 милиарда долара, а износа е бил на равнище от 265 милиарда долара. Тези цифри, обаче, подценяват взаимната свързаност.

Американските рафинерии преработват суров петрол от Мексико, след което го продават, като бензин. Общо около 30% от мексиканския внос е от САЩ.

 


От категорията

Никола Димитров: Ще намерим начин чрез приятелство и уважение да решим въпроса за Гоце Делчев

Никола Димитров-1499958706.jpg

Външният министър на Република Северна Македония ще бъде в София в четвъртък, ...

26 юни 2019 | 19:25

Осем дела против Порошенко води Държавното бюро за разследвания на Украйна

-1535972374.jpg

Има наказателни производства относно възможно злоупотреби, превишаване на ...

26 юни 2019 | 19:33

Делегацията на Украйна напусна ПАСЕ в знак на протест

-1561537484.jpg

Ръководителят й Владимир Ариев заяви, че въпросът за участието на Киев в ПАСЕ ...

26 юни 2019 | 19:50

Косово заплаши Северна Македония и Албания с мита

-1558549946.jpg

Министърът на търговията и промишлеността Ендрит Шала заяви, че вече е ...

26 юни 2019 | 19:40

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.