Според експерти това може да донесе огромни вреди за икономиката на САЩ

„New York Times“: Търговската война на Тръмп обхваща и Мексико

1180 | 1 юни 2019 | 17:49

В краткосрочен вариант, повишените мита могат да означават по-ниски печалби за американските вносители и по-високи цени за американските потребители на всичко - от авокадото до автомобилите


Когато търговското напрежение с Китай се повиши през миналата година, много компании потърсиха убежище в Мексико, една държава, която има дълга и стабилна връзка със САЩ, пише изданието „New York Times“, цитирано от Агенция "Фокус".

Сега тази алтернатива за производство и суровини може също да бъде заплашена, след заплахата на президента Доналд Тръмп, да наложи повишени мита за внос от Мексико, заради нелегалната имиграция.

В краткосрочен вариант, повишените мита могат да означават по-ниски печалби за американските вносители и по-високи цени за американските потребители, на всичко - от авокадото до автомобилите.

В дългосрочен план митата биха могли да принудят компаниите да преразгледат веригите за доставки, обхващащи континента, които са направили Северна Америка една от най-взаимосвързаните икономики в света. Според експерти, това може да бъде по-вредно за икономиката на САЩ, отколкото самите тарифи.

Вносът на САЩ от Мексико през миналата година в бил на стойност над 345 милиарда долара, а износа е бил на равнище от 265 милиарда долара. Тези цифри, обаче, подценяват взаимната свързаност.

Американските рафинерии преработват суров петрол от Мексико, след което го продават, като бензин. Общо около 30% от мексиканския внос е от САЩ.

 


От категорията

Върховният съд в Лондон обявява решението си за затварянето на парламента следващата седмица

-1568716346.jpg

Критиците на правителството го обвиниха в това, че се опитва да заглуши ...

19 септ. 2019 | 18:03

Арестуваха шаман, тръгнал към Москва, за да прави екзорсизъм на Путин

-1565279416.jpg

Габичев започвал пътуването си през март и планирал да стигне в Москва през ...

19 септ. 2019 | 15:49

САЩ ще прехвърлят допълнителни войски и системи за въздушна отбрана в Близкия изток

-1554701168.jpg

Причината е изострянето на ситуацията около Иран и нападението върху петролни ...

21 септ. 2019 | 09:02

Доналд Тръмп ще се срещне с членовете от Съвета за национална сигурност, за да обсъди удари в Иран

-1540276553.jpg

Mинистърът на отбраната и ръководителят на главното командване ще представят на ...

20 септ. 2019 | 18:01

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.