Сашо Миялков

Според някои съобщения той имал чешки и хърватски документи за самоличност

„Независен“ (РСМ): На Миялков му е отнет македонския паспорт, няма информация дали има други

1518 | 23 февр. 2021 | 13:52

Според официалната информация за последно Миялков е бил забелязан визуално в 15:00 часа в неделя да влиза в хотел в центъра на Скопие със съпругата си


Бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване (УКБ) Сашо Миялков не може да премине границата, тъй като паспортът му е отнет. Това заяви ръководителят на Основната прокуратура за преследване на организираната престъпност Вилма Русковска, съобщават електронното издание на македонския вестник „Независен“ и Агенция "Фокус".

Запитана за някои съобщения, че Миялков има чешки и хърватски паспорт, Русковска отговори, че не разполага с такава информация.

„Не съм информирана за други паспорти, защото всички дела, които са срещу него, са от бившата Специализирана прокуратура. Ако той има други паспорти, трябва да попитате СП. Знам, че когато Йордан (Орце) Камчев беше задържан и след това пуснат под домашен арест, от него бяха конфискувани два македонски и български паспорт, но не знам дали Сашо Миялков има друг паспорт", увери Русковска.

„Дори формално на Миялков не може да бъде позволено да напусне страната законно. Ако го е направил, а аз нямам информация, че това се е случило, значи го е направил незаконно“.

Русковска посочи, че няма информация дали Миялков да е напуснал страната и последното нещо, което се знае от разговорите с полицията е, че са конфискувани телефони и персонални компютри, които ще бъдат дадени за експертиза.

Според информацията, която тя има от полицията, за последно Миялков е бил забелязан визуално в 15:00 часа в неделя да влиза в хотел в центъра на Скопие със съпругата си.

По-рано НетПресс съобщи, че бившият директор УКБ вероятно е избягал в Гърция, като се позова на източници от македонските разузнавателни и охранителни структури. Медията подчерта, че все още не е известно дали той е напуснал Северна Македония законно през някой от граничните пунктове с Гърция, което е малко вероятно поради ситуацията с COVID-19, или го е направил незаконно.

Друг вариант е, че Миялков е избягал в Гърция през България, с предварително взет тест за COVID-19. Според източници на медията Миялков е взел решението с оглед на това, че Гърция отказа да екстрадира в Северна Македония Никола Бошковски и Горан Груйовски. Двамата са бивши служители на УБК, също обвиняеми по делото „Таргет-Твърдина“.

 


Намери своята история

Още по темата

Скандал! Скопско издание: Миялков вероятно е в Гърция, може да е избягал през България

Сашо Миялков-1614072080.jpg

Според източници на медията бившият шеф на контраразузнаването е взел решението ...

23 февр. 2021 | 11:20

Синът на избягалия бивш шеф на македонското контраразузнаване бе разпитван над седем часа

Сашо Миялков Снимка: Агенция "Фокус"-1614070673.jpg

Бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване е един от ...

23 февр. 2021 | 10:57

Прокуратурата в Скопие за бягството на Миялков: Това е катастрофа, службите не работят

Македония в тежка институционална война след като шефът на контраразузнаването втори ден е в неизвестност-1614062513.jpg

Премиерът Зоран Заев изрази разочарованието си, че бившият контраразузнавач №1 ...

23 февр. 2021 | 08:39