Къде отиде прехвалената европейска солидарност, когато започнаха да не смогват да погребват мъртвите в Северна Италия?

„Независимая газета“: Светът може да стане по-добър след коронавируса

1916 | 24 март 2020 | 20:26

Невидимият COVID-19 с всичките му мутации, възникнали веднага, постави под въпрос доста видимите „постижения в глобализацията и интеграцията“, възстанови границите между страните


Светът може да стане по-добър след пандемията, пише руският вестник “Независимая газета“ в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса,

Светът няма да е същият след пандемията. Това е една от най-често използваните или публикувани фрази в наши дни. Няма да поставяме под съмнение съществуването на самия свят и бъдещата (бърза, надяваме се) победа на човечеството над вируса, въпреки че подобен сценарий не е отбелязан безусловно. Времената станаха нервни.

Невидимият COVID-19 с всичките му мутации, възникнали веднага, постави под въпрос доста видимите „постижения в глобализацията и интеграцията“, възстанови границите между страните, освежи не толкова забравените идеи за национална идентификация, върна националния егоизъм и в същото време демонстрира уязвимостта на световните икономики, недостатъчните за незабавен отговор на подобни предизвикателства нива на науката и здравеопазването. Нито междудържавните съюзи, нито отделните държави бяха готови за пандемия.

Повече от три месеца вирусът атакува човечеството. Кой се интересува от Китай, Корея или Иран? Нищо не се промени, освен дежурните думи за тревога и съжаление, както и неуместни цинични подозрения. Къде отиде прехвалената европейска солидарност, когато започнаха да не смогват да погребват мъртвите в Северна Италия?

Огромният бюрократичен апарат на междудържавните организации, изглежда, дори не направи никакви подходящи изявления, засилвайки подозренията, че освен провеждането на помпозни конференции и измислянето на банални препоръки или странни регламенти, те не са от полза.

Нека оставим ООН, чиято инертност расте от дълго време. Но Европейският съюз беше наблизо. Може би не си струваше да очакваме нещо друго, след като могъщата Великобритания напусне ЕС и се смята за свободна от задължения, включително морални, а други лидери - Германия и Франция - се обърнаха към себе си, изоставяйки останалата част от ЕС и започнаха да решават проблемите си в рамките на своите граници.

Или обратното - европейците започнаха да се спасяват поединично, защото не очакваха нищо разбираемо от междудържавното ръководство, от ЕС?

Разбира се, не трябва да се очаква, че Италия, която вече е изразила разочарование от партньорите си или е наранена от тяхното безразличие, Хърватия, земетресението в която едва бе отбелязано, ще напусне ЕС. Те няма да се откажат от НАТО, за разлика от филмите за бедствия, които не предвиждаха нищо подобно на настоящата истинска „почти катастрофа“. Но вероятно оттук нататък те ще защитават националните интереси много по-фундаментално, вместо да приемат сляпо различни насоки за действие от наднационални институции. И може да говорят за необходимостта от реформиране на тези институции с цел ефективност.

На този фон ще бъде малко странно, ако неудържимо стремящите се към тези западни съюзи страни, по-специално някои постсъветски, запазят своето благоговение след безразличието или безсилието, проявени в пандемия, или и двете едновременно. Но в същото време те няма да изтрезнеят и да се отърват от желанието за зависимост - локомотивът на този стремеж към западните съюзи.

Но въпросът не е, че Русия е алтернатива на тях, която се притече на помощ на Италия, което само по себе си със сигурност е достойно за уважение. Нещо повече, в този благороден изблик тя не беше сама, а в компания с Китай, Куба и САЩ.

За пропагандата по въпросите на посоките на развитие на държавите времето, когато цивилизацията минава сериозен, както се оказа, изпит, не е подходящо. След като оцелеем, трябва да положим още един изпит - за да сме сигурни, че светът, чиято слабост и уязвимост е разкрита по време на пандемията, няма да стане по-лош от преди. Появиха се и предпоставките за това.

 


От категорията

Веселин Данев: Можем да отделим рисковата група в хотели, а другите да се върнат на работа

Идеята е всички в рискова възраст или здравословно състояни да си „спестят“ срещата с вируса, казва Веселин Данев-1585815200.jpg

Всичко това ще излезе на държавата в най-лошия случай 40 милиона лева на ден, ...

2 апр. 2020 | 11:21

"Полет с балон над Белоградчишките скали"- едно спиращо дъха видео с иновативен поглед към природата

"Полет с балон над Белоградчишките скали"-1585909140.png

Режисьорът и идеолог на видеото арх. Пламен Мирянов умело използва ...

3 апр. 2020 | 15:43

Тихомир Димитров: Пикът ще е по Великден, когато в България ще има 1200 заразени с Ковид-19

Тихомир Димитров: Пикът ще е по Великден, когато в България ще има 1200 заразени с Ковид-19-1585938159.jpg

Ако България не беше взела мерките, които взе още когато имахме само 31 ...

3 апр. 2020 | 20:10

Георги Марков: Безсрамие по време на коронавирус

-1561186598.jpg

Вижте с какво се занимава европейският елит в разгара на кризата: с ...

3 апр. 2020 | 19:50

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.