В края на седмицата той заминава за Берлин, чака подкрепата на Ангела Меркел

„Независимая газета“: Западът залага на Петро Порошенко

4439 | 9 апр. 2019 | 16:53

Според експерти украинците повече се интересуват как ще бъде постигнат мир в Донбас и какво ще се направи за унищожаване на корупцията и постигане на икономически растеж в страната


Западът залага на Петро Порошенко, пише руският вестник “Независимая газета“, цитиран от Агенция "Фокус". В края на седмицата Петро Порошенко заминава за Берлин. Според изданието украинският президент се нуждае от подкрепата на европейските играчи, водени от Ангела Меркел, в навечерието на втория тур на изборите. Съдейки по думите на специалния представител на Държавния департамент на САЩ Кърт Волкър, той може да разчита и на подкрепата на американците.

По-рано представители на официален Вашингтон, включително Волкър, твърдяха, че САЩ не разчитат на никой от украинските кандидати, че в Украйна има демокрация, в рамките на която ще бъде избран президент. В резултат на това Порошенко получи около 16% от гласовете в първия кръг, а съперникът му Владимир Зеленский, който няма политически опит, получи повече от 30%.

След това Волкър, в интервю за американския телевизионен канал PBS, каза: “Украинското общество е изправено пред избор. Има ли нужда от някой, който просто се изправя срещу стауквото, обещавайки огромна реформа? Или искат някой, който може да ги е разочаровал в някакво отношение, но е направил повече реформи, отколкото всеки друг в Украйна през последните 20 години, и се противопостави на Путин?"

В Киев, това изявление се разглежда като прозрачен намек за подкрепа на Порошенко. Блогърът Дмитрий Василец, цитиран от изданието "Страна", отбеляза, че американците могат да бъдат разбрани: в Европа има малко президенти, които се съгласяват да се борят с Русия до последния човек, като същевременно стартират "реформи, които намаляват населението".

Слуховете, че САЩ залагат на Порошенко, се засилиха след като американското издание на Daily Beast съобщи, че ФБР е започнало широкомащабно разследване на украинския бизнесмен Игор Коломойски. Той управител на региона Днепропетровск, но бе уволнен след силни конфликти с Порошенко. Според съобщения в медиите, Коломойски живее в Израел. След заминаването му, Украйна национализира най-голямата и най-важна ПриватБанк, който принадлежеше на бизнесмена.

Смята се, че Коломойски стои зад номинирането на шоумена Владимир Зеленский за президент. Следва да се отбележи, че след първия кръг на изборите Порошенко не можа да устои и нарече съперника си „кукла на Коломойски“.

Експерти смятат, че гражданите на Украйна са по-загрижени за други проблеми. Проучването, проведено след първия тур на изборите от Фондация "Демократични инициативи" показа, че 74% от украинците очакват от кандидатите убедителни аргументи, за да направят избор във втория тур. Те идентифицираха пет основни теми, които ще бъдат обсъдени в дебата на кандидатите.

42% от избирателите поставиха въпроса: „Как да постигнем мир в Донбас? Как да се освободят окупираните територии на Донбас и да се осъществи тяхната интеграция в структурата на Украйна?” Също толкова важно за обществото са въпросите за изкореняването на корупцията и за постигането на икономически растеж (40% от анкетираните са гласували за тях). Други 39% се надяват, че по време на дебата кандидатите ще разкажат на всеки за програмата си за развитие в Украйна. И 31,5% искат да чуят поне първите стъпки, които Порошенко и Зеленский ще предприемат, ако спечелят изборите.

По време на предизборната кампания Петро Порошенко многократно казваше, че Владимир Путин няма да предприеме никакви действия, защото не иска да избира Порошенко за президент. Без да се отменят предишните изявления, украинският президент ще разговаря с Ангела Меркел за засилване на работата в "Нормандския формат".

По този въпрос екипът на президента се противопоставя на Владимир Зеленский. Той, подобно на Порошенко, е за уреждане на политически и дипломатически мерки. Но той предлага да се разшири „нормандският формат“, като покани Съединените щати и Обединеното кралство да участват в преговорите (на основание, че са подписали Будапещенския меморандум).

Наскоро Зеленский обясни позицията си: „Войната е с Русия. Ето защо е необходимо да се говори с Русия. Трябва да има преговори. Дипломатически формат на преговорите в присъствието на представители на Запада."

В понеделник говорител на руския президент Дмитрий Песков, отговарящ на въпрос от журналисти, каза: "Владимир Путин е отворен за диалог, но с изключение на случаите, когато се опитват да изкривят този диалог с различни провокации".

 

Кой и в какъв формат ще разговаря с руското ръководство, ще бъде решено за резултатите от втория тур на изборите на 21 април. Във Върховната Рада (парламента на Украйна) започнаха сериозно да се страхуват, че "ситуацията ще излезе от контрол".

 


От категорията

Първан Симеонов: Ако избилото в последните часове напрежение закипи, Борисов може да направи ход

-1588574956.png

Когато един политик сгреши, хората си казват „нека идва някой друг.“ Борисов ...

9 юли 2020 | 21:23

Защо НСО охранява денонощно Ахмед Доган

Защо НСО охранява денонощно Ахмед Доган-1594280141.jpg

Комисията безспорно е установила рискови заплахи, както от територията на ...

9 юли 2020 | 10:39

Иван Палчев: Хей вожде, стани и викни!

Иван Палчев: Хей вожде, стани и викни!  -1594392740.jpg

И уж всички управляващи и присъдружни влъхви знаят върховната държавна тайна ...

10 юли 2020 | 17:47

Мирела Костадинова: Херман Шкорпил прави последното си археологическо проучване в Тревненския балкан

 Херман Шкорпил-1594377943.jpg

Когато му посочили къде се е намирал стария манастир, той категорично заявил, ...

10 юли 2020 | 13:45