Политиците трябва да преодолеят партийния интерес, когато става въпрос за държавните

„Нова Македония“: С умерен оптимизъм и доза песимизъм Скопие очаква срещата на върха на ЕС

2972 | 19 юни 2021 | 14:49

Така, както стоят нещата засега, София остава категорична, че не може да одобри преговорната рамка в сегашния ѝ вид (каквото и да означава това), пише изданието


С умерен оптимизъм и доза песимизъм Република Северна Македония чака срещата на върха на Европейския съюз, където отново, кой знае по какъв начин, ще бъде обсъждано нейното европейско бъдеще, пише скопският вестник “Нова Македония“ в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

Така, както стоят нещата засега, София остава категорична, че не може да одобри преговорната рамка в сегашния ѝ вид (каквото и да означава това).

Но въпреки ретроградните позиции и съобщенията, които постоянно идват от София, че тяхната позиция по отношение на Македония е непроменена, премиерът Заев, вицепремиерът Димитров и външният министър Османи все пак отидоха в София в последния момент, за да се опитат да убедят българските власти да не блокират началото на преговорите за присъединяване, тъй като това, както казва самият Борисов, ще причини непоправими вреди и вместо да се сближат между двата народа, те ще се раздалечат още повече.

Мисията на македонското трио е правилна, но вероятно липсваше по-голяма мобилизация на всички сили, за да се лобира за началото на преговорите. Това се отнася за всички политици в страната, както правителството, така и опозицията, които вместо да търсят начини за насърчаване на позицията на Македония в Европа, те агитираха за местни избори, защото очевидно местната власт им изглежда по-достъпна от започването на преговори с ЕС.

Опозицията също трябва да играе конструктивна роля по отношение на държавните интереси, така че вместо протести, в този момент тя може да бъде по-активно ангажирана в лобирането сред сестринските партии, за да помогне за деблокирането на процеса на европейска интеграция. Безполезно е постоянно да се обръщат към Османи и Димитров, за да им кажат какво са говорили с България, когато дори и да казват истината, няма да им повярват отново, защото недоверието в обществото е достигнало най-високото ниво.

Хората от същите сестрински партии знаят много добре кой пречи на европейската ни интеграция, така че истината за Македония и позициите на страната също трябва да се разпространяват в тази посока. С други думи, всеки, както правителството, така и опозицията, трябва да използва всички възможни дипломатически и политически партийни канали, чрез които ще се търси подкрепа за европейската интеграция на страната.

Това би било величието на политиците - да преодолеят партийния интерес, когато става въпрос за държавни интереси. Но, за съжаление те мислят по различен начин, по-точно, независимо кой е на власт или в опозиция, ще се опита да възпрепятства политическия опонент, доколкото е възможно. И това е така от 30 години, така че е крайно време за пълно рестартиране на подхода и поведението.

Най-добрият пример е македонският национален отбор по футбол, който в реалния смисъл представя страната и който след три десетилетия секласира и играе на европейското първенство.

Но през годините той беше насърчаван от всички македонски граждани, независимо от партийната принадлежност, които обичат страната и които искат тя да постигне успех, така че трибуните винаги експлодират от искрена любов, емоции и скандирания за Македония по целия стадион. Тогава вероятно няма човек, който да остане безразличен към цялата тази енергия, която даде на играчите сили най-накрая да стигнат там, за където мечтаят от много години.

Страната има нужда от такова единство сега, за да използва всички способности в страната и дали чрез тайна, публична или каквато и да е дипломация да изпратим посланието, че Македония зачита всички европейски ценности и отговаря на всички необходими критерии, но в замяна иска да й се позволи нещо, което е характерно за всяка европейска държава, т.е. правото на собствена национална идентичност, езикова уникалност, собствена история, култура и т.н.

Дипломацията може да намери начини и канали за решаване на проблеми, но без да застрашава или поставя под въпрос характеристиките на идентичността и уникалността на македонския език, хората и държавата.

В момента не е възможно да се предскаже със сигурност какви новини ще получи страната следващата седмица от Съвета на ЕС и в крайна сметка това не е от решаващо значение, защото нацията е уморена от разочарованията, които Европа й подготвя в продължение на три десетилетия. Каквото и да се случи, слънцето ще продължи да грее отново, в продължение на два или три дни партиите ще критикуват кой е бил по-способен, кой се е провалил и т.н. След това ще дойдат отпуските и разговорът ще се насочи към тази тема и т.н. Но това, което е важно като послание и урок за всички, е здравословният подход към работата във всички сегменти.

Необходими са реформи във всички области, особено в съдебната система, защото върховенството на закона ще бъде една от основните глави. Това трябва да се направи незабавно, за да се извади политиката от съдебната система и да се даде възможност на експертите да направят истинска реформа, която ще предложи европейска, неполитическа и независима съдебна система в полза на гражданите. Необходима е реформа в образованието, но също така и професионална и устойчива, което в бъдеще ще даде способни и образовани кадри, които ще могат да отговорят на всички предизвикателства.

Вероятно една от ключовите реформи ще бъде как да бъде извадена политиката от сферите, където няма място за нея и да остане в Парламента и в правителството, което чрез качествени закони трябва да създаде европейското бъдеще на страната. Ако прави всичко това междувременно и без преговори с ЕС, тогава, когато един слънчев ден най-накрая започне преговорите, страната ще бъде готова за всички глави и може би по-бързо ще станем пълноправен член за разлика от годините, прекарани като страна кандидатка.

Затова, независимо какво послание ще пристигне от Брюксел следващата седмица, без обезсърчение и толкова енергично, колкото на стадиона, нека „Напред Македония“ отеква от всички страни. И веднага след това да започне работа и реформи в интерес на гражданите и държавата.

 


От категорията

Знак! Вигенин: Проектът Петков/Василев може да разколебае подкрепата на левите за Радев

Вигенин за Петков/Василев: Проектът им може да разколебае подкрепата на левите за президента-1631893228.jpg

Опитът пък да откъснеш партия от "БСП за България" си е вероломно ...

17 септ. 2021 | 18:39

Проблемът пред Радев не е дали ще спечели изборите, а дали ще встъпи в длъжност като президент

-1594312463.jpg

След подобно шоково увеличение на цените един месец е повече от достатъчен, за ...

17 септ. 2021 | 10:48

Георги Лозанов: Президентската жажда за власт

Георги Лозанов: Президентската жажда за власт-1632044218.jpg

На президента не му е работа да прави собствена политика, а да играе символна ...

19 септ. 2021 | 12:36

Кеворк Кеворкян: Въртоглавщини с паметници

-1568320806.jpg

Действащите политици ги нямаше при откриване на паметника на Удроу Уилсън, но ...

18 септ. 2021 | 13:05