Красимира Стоянова, вицепрезидент на Сааб

Красимира Стоянова, вицепрезидент на шведската Сааб, пред epicenter.bg

"Грипен": Обвиненията в лобизъм и „потупване по рамото“ са абсолютно неверни

9123 | 6 окт. 2017 | 18:14

Внушенията на Антон Тодоров са неверни. Здравата бизнес етика е задължителна за нашия бизнес. След доклада, приет от българския парламент, е важно процесът да продължи да бъде прозрачен, казва представителят на фирмата, производител на „Грипен“.


Красимира Стоянова е вицепрезидент на Saab  - щведската корпорация, производител на изтребителите „Грипен“, и директор на фирмата за Централна и Източна Европа. Епицентър.бг се обърна към нея с въпроси след като Народното събрание върна процесът за закупуване на нови изтребители за ВВС на изходната точка. И след като депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров отправи поредните обвинения към президента. Този път – с ироничното подмятане, че като командващ ВВС е получил „потупване по рамото“, а не 5 милиона...

- Госпожо Стоянова, българският парламент прие доклад на временната комисия за проверка на процедурата за избор на нов изтребител. Решението е цялата процедура да стартира отначало. Първият въпрос по този повод е ще участва ли отново шведската Сааб в подаването на оферти?

- Преди да вземе това решение Сааб ще провери какви са изискванията в следващите етапи на процедурата. Уверени сме, че шведската оферта за чисто нови изтребители Gripen напълно отговаря на изискванията на българската държава. Много е важно процесът да продължи да бъде прозрачен и в съответствие с международното законодателство.

- Вторият въпрос, който веднага трябва да поставим след дебата, е свързан с ироничното изявление, че като шеф на ВВС Румен Радев е получил потупване по рамото, а не 5 милиона... Как ще коментирате намеците и обвиненията в лобизъм към Румен Радев?


- Като абсолютно неверни. Сааб има много стриктна политика по отношения на сключването на сделки и в бизнес отношенията си. Нашият бизнес се развива в условия на ожесточена конкуренция и винаги трябва да се отличава с високо качество и коректност. Всичко, което е встрани от нашите високи стандарти, е напълно абсолютно неприемливо. Във военната индустрия сключването на една сделка може да отнеме 10, 20 или дори 30 години. Ето защо е важно всеки договор да бъде подплатен от солидна основа. Това е жизненоважно при установяването на дълготрайни отношения между нашата компания и държавите, които купуват военна техника от нас. Убедени сме, че здравата бизнес етика е задължителна за нашия бизнес.

- Вие имали ли сте срещи с Румен Радев?

 

- Срещала съм се с Румен Радев само в качеството му на командир на ВВС в рамките на официални срещи и в рамките на събития от публичен характер.

- Имате ли информация как шведското правителство приема българския дебат, в която бяха намесени обвиненията за комисионни, корупция? В крайна сметка те биха могли да се тълкуват като обвинение за корупция на самото шведско правителство.

- Не мога да правя коментари от името на шведското правителство. Тези обвинения не са верни. Както подчертах, Сааб има много стриктна политика по отношения на сключването на сделки и бизнес отношенията си и всичко встрани от нашите високи стандарти е напълно абсолютно неприемливо.

- Военният министър заяви, че „бързата сделка комисионни поражда“ Бърза ли беше незавършилата в крайна сметка сделка между България и Швеция?

- Не, не е била. Сааб присъства в България от 2004 година и то по един изключително прозрачен и професионален начин. Със сигурност мога да кажа, че всички стъпки от процеса досега бяха изпълнени в рамките на зададените срокове.
 
- По информация, с която разполагаме, Швеция и СААБ са били готови да изпълнят и условието за 10-годишно разсрочено плащане, поставено публично от премиера. Така ли е? Кога бяхте готови да доставите изтребители за ВВС, която отдавна изпитва трудности с покриването на нормата на летателните часове, с еърполисинга?

- Подробностите за схемите на изплащане са конфиденциална информация и не мога да ги споделя пред Вас. Все пак ще кажа, че Сааб е изпълнил всички изисквания на българското правителство. Ние сме известни с това, че можем да предоставим гъвкави финансови решения, включително лизингови договори, каквито са сключени в Чехия и Унгария.

- В официална позиция преди време от Сааб заявихте, че са направени „много грешни и заблуждаващи твърдения, критики и обвинения, разпространени публично“. Кои имате предвид?

 

- Те са няколко, като едно от тях е това за оперативната съвместимост на Gripen с НАТО. Веднага ще Ви дам пример за нея – страни членки на НАТО, които са си купили Gripen и които участват в натовски операции с тях.

- Служебното правителство бе обвинено, че бързо е взело решението. Имаше ли някакви срокове, които трябваше да се спазват?

 

- Като представител на Сааб не мога да коментирам действия на българското служебно правителство. Сроковете на процедурата са заложени в инвестиционния проект, одобрен от парламента. Процесът по избор на нов боен самолет за българските ВВС до момента е много професионален и прозрачен.

- Изтребителите „Грипен“ са с ниска цена за един летателен час. Обяснете какво означава това и какво още включват офертите на Сааб, когато предлагат новите изтребители?


- Цената на летателен час е много важен критерий при оценката на разходите на даден изтребител. Според доклад на независимата консултантска компания IHS Jane’s defence, цената на летателен час с Gripen e 4,700 щатски долара, което е най-ниското ниво в сравнение с нашите конкуренти.

- Защо специално за България трябваше да се поднови производството на Gripen C/D?

 

- Това не е вярно. Сааб никога не е спирала да произвежда версията C/D, към която напоследък има нарастващ интерес от страни в Европа и по целия свят.От категорията

Защо Нинова отказа снимка с Аяла?

Корнелия Нинова и Луис Аяла на конгреса на Социнтерна през март 2017 г.
Снимка Архив-1537272449.png

Единственият начин европейските ни съюзници да възприемат социалистите като ...

18 септ. 2018 | 14:29

Премиерът Борисов на тазгодишното „дефиле“ в ООН

-1505224555.jpg

Някои държавници приличат на артисти-аматьори - държат се неловко, препъват се ...

15 септ. 2018 | 20:54

Жельо Бойчев: Единствената съдържателна цел на правителството е оцеляването му!

-1525784628.jpg

При война президент - изпълнителна власт, печели държавният глава. Така показва ...

19 септ. 2018 | 15:53

Die Welt: Кому беше необходимо да се налива масло в сирийския огън?

-1521621410.jpg

Инцидентът с руския Ил-20 е сложен, многозначен и опасен. Нито една от ...

19 септ. 2018 | 15:40

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.