Опера на стадиона – четвърто издание, с различен „Трубадур“

7 юли, 21 часа, стадион „Берое“ в Стара Загора

Опера на стадиона – четвърто издание, с различен „Трубадур“

1193 | 7 юли 2019 | 13:29

За любителите на мистиката и трилъра, както и на любовните страсти и рицарски битки, "Трубадур“ ще възкреси тази вълшебна легенда и ще пренесе зрителя в света на приказките, най-страшните, но и най-въздействащите

 Опера на стадиона – четвърто издание, с различен „Трубадур“-1562502716.jpg Опера на стадиона – четвърто издание, с различен „Трубадур“-1562502738.jpg

Августа Манолева

 

            Часове ни делят от преживяването Опера на стадиона – 7 юли, 21 часа, стадион „Берое“ – която поредица вече за четвърти път осъществява Старозагорската опера. Сега е ред на „Трубадур“ безсмъртното Вердиево произведение.

 

            Творческият екип е обединен около идеята да представи познатата класика чрез нестандартна постановка: извън конкретното време, тайнствена и населена с призраци и привидения, но с багрите на любовта. И няма какво да се чудим, след като режисьор е Огнян Драганов, който винаги има мащабна мисъл, умее да ни изненадва, колкото и да сме подготвени, майстор е на големите открити оперни платна. 

 

            Другият специалист по трудни и мащабни терени е художникът на Операта Тодор Демеров, чиято сценография ще преобрази сцената, специално построена на стадион „Берое“.

 

            Третият е костюмографът Денис Иванов. Вплитайки се в концепцеята, той успява (ще го установим съвсем точно на премиерата довечера) да реализира и своите фантазии, заедно с майсторите от ателиетата.

 

            Зрителите вече имат преценка за творческите му възможности на открит терен. Миналата година на него беше възложено да проектира и направи костюмите на солистите в „Набуко“. А си спомняме, че в ролята на Абигайл за първи път в България пя оперната знаменитост Мария Гулегина. Тогава, при първото си гостуване, тя допусна Денис в артистичното си ежедневие, оценявайки неговия такт и професионализъм, като той си спечели уважението на приятел, а тя с възхищение говореше за него и работната атмосфера по време на цялото ѝ гостуване.  

 

            Затова тази година, директорът на Старозагорската опера и режисьор на постановката – Огнян Драганов, без колебания предостави възможността Денис Иванов отново да вложи виждането си за костюмите, сега в новата постановка на операта „Трубадур“.

 

            Ето какво споделя и младият художник:

„В художествените си търсения по костюмографското решение на постановката "Трубадур", изследвах късната готика – актуален стил за произведението и за епохата на действието, конкретно Бургундската мода. Кратък, не толкова експлоатиран стил, но добре познат на всички от средновековните гравюри и фрески на приказни легенди и митове.

 

Изненадах се приятно от концепцията и посоката на режисьора Огнян Драганов в разговорите ни, които ми дадоха възможност за експерименти и по-смел кръгозор от изразни средства. Неговата идея за "Граф ди Луна - Граф Дракула" е дръзка, обективна, но изцяло се съдържа в драматургията на операта. Тази конкретна посока за страшната „приказка на ужасите“ събуди у мен интерес към задълбочаване в естетиката на късната готика. Конкретната режисьорска линия на Драганов за Леонора като единственото човешко същество в спектакъла – всички останали са демони и бесове, чиято жертва тя става, рефлектира върху цялостното ми костюмографско решение.

 

Лишен от традиционната цветност, в силно ахроматизирани тонове, силуетът на костюмите е крайно семпъл, лаконичен откъм фини детайли и ненужни украси и пряко кореспондира с индивидуалността на образите. Извел съм като лайтмотив готическия витраж, който присъства във всички солистични костюми. Ще въздейства на аудиторията така, сякаш артистите са излезли от чудните стъклописи, актуални за епохата. Костюмографията е силно повлияна и от архитектурата, с нейните геометрични и кубистични форми, акцентиращи линията на времето и създаващи едно модерно и актуално внушение и излъчване.

 

Единствената буквална препратка към историческия период е островърхата дамска шапка, позната от чудните гравюри със средновековна тематика. Все пак, това е период на изключителен романтизъм и лиризъм, както и на голяма агресия и примитивност. Време, в което хората са вярвали в дракони и вещици, време на идеята за "дамата на сърцето" и рицарството, с войници поети и певци-трубадури, възпяващи своята дама на сърцето, очакваща любимия във високата кула...

 

            Като свое постижение смятам интерпретацията на образа на Азучена. Образ любим на публиката, но и страдащ от определена шаблонност, насложена през годините в различните постановки. Аз видях в образа на циганката призрака на нейната майка – изгорената вещица, като обладана от демони, магьосница, гадателка. Азучена е измъчвана от ужаса, който е преживяла и манията ѝ за отмъщение, както и обсебването от духа на майка ѝ я превръщат в изпепелено от огъня на омразата призрачно видение, чудовище. Тя е самата кукумявка, явяваща се в пълнолуние.

 

            За любителите на мистиката и трилъра, както и на любовните страсти и рицарски битки, "Трубадур“ ще възкреси тази вълшебна легенда и ще пренесе зрителя в света на приказките, най-страшните, но и най-въздействащите...“

            Довечера ще се насладим на световни имена в главните роли: немския оперен певец със сръбски произход, лиричния тенор Зоран Тодорович; Кирил Манолов, баритонът с впечатляваща световна кариера, когото Рикардо Мути определя като „най-добрият Фалстаф в света“; както и мецосопраното Даниела Дякова с богат оперен и кантатно-ораториален репертоар; сопраното Елена Баръмова (на Международния оперен конкурс „Rijeka Belcanto 2006“ критиката пише: Сопраното Елена Баръмова се представи с ария на Абигаил от „Набуко“ на Верди, като предложи една интензивна и изразителна интерпретация. Надарена с великолепен, мощен глас и с драматичен тембър.); и още – Александър Марулев, Ивайло Йовчев, Емилия Джурова, Игнат Желев. Хорът на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“, деца от сдружение „Свят без граници“.

            Спектакълът ще дирижира главният диригент на Старозагорската опера Ивайло Кринчев – оркестърът за първи път е без попълнения отвън, защото вече има капацитета за такива големи заглавия.


От категорията

Дили Бозаджиева представи в Доха българските традиции с картини от вълна

Дили Бозаджиева представи в Доха  българските традиции  с картини от вълна-1568881284.jpg

Посланик Метин Казак и художничката посрещнаха видни гости в културното селище ...

19 септ. 2019 | 11:20

Започнаха XV-ите Национални културни празници „Албена 2019"

Започнаха националните културни празници "Албена 2019"
-1568816707.png

На 18 септември групата писатели, водена от издателя чл. кор Иван Гранитски ще ...

18 септ. 2019 | 15:51

Иван Гранитски: "Записки върху Записките" на Любомир Котев е едно увлекателно духовно пътешествие

-1558446330.jpg

Духовното търсачество постоянно тласка този автор към художествените и ...

20 септ. 2019 | 13:22

Иван Гранитски: Художникът воин Николай Хайтов

-1567672813.png

Ако внимателно прочетем дневниците на Хайтов, ще видим, че тяхното значение не ...

20 септ. 2019 | 13:06

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.