Проф. Александър Маринов

Смятам, че нещата около НДК ще бъдат туширани заради европредседателството, казва той

Проф. Александър Маринов: Много нелепо е да се свързва "Цанков камък" с Корнелия Нинова

4480 | 18 авг. 2017 | 14:51

В България отдавна най-силно клати властта самата власт със своята некомпетентност, със своята нетактичност, с липсата на добре премислена политика, с чувството за непогрешимост, твърди политологът


Политологът проф. Александър Маринов в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“.

 

- Проф. Маринов, кой клати правителството – ДПС и БСП ли, както смята премиерът, или мафията, както твърди вицепремиерът Валери Симеонов?

- Сещам се за една прекрасна сатирична поема на Валери Петров, която беше озаглавена „Трите Н“. Появяват се едни мистериозни три Н на много места, където има неуредици, провали, аварии и всички са впрегнати да търсят този мистериозен вредител. Накрая се оказва, че всъщност не са Н, а са три N – някой некадърник наш. С това искам да кажа, че в България отдавна по различни причини и по различен начин най-силно клати властта самата власт със своята некомпетентност, със своята нетактичност, ако искате, с липсата на добре премислена политика, с чувството за непогрешимост. Сега го виждаме това нещо с някои акции, които ще се окажат с ефекта на бумеранг. Няма по-добър пример от тази разправия, която започна от „Цанков камък“. По този начин, в този момент, от тези субекти да се повдига въпросът за „Цанков камък“. Той ще се върне като бумеранг по много причини.


- Изненада ли са през последните седмици летните скандали, гарнирани са с почти всекидневни пресконференции в една или друга посока. Ето и днес БСП обвинява ГЕРБ в лошо изпълнение на инфраструктурни проекти и на Завода за отпадъци. От ГЕРБ веднага опровергаха. Това изненада ли е?

- Донякъде е изненада обстоятелството, че в иначе обичайно по-спокойните летни месеци не намалява градусът на напрежението, даже в известен смисъл се увеличава. Има едно такова противоборство. То беше заложено отдавна, една размяна на нападки. Аз не мога разбира се да твърдя, че една част от твърденията не са основателни, но по този начин според мен настъпва една девалвация на политическата полемика. Даже сега говорех с един съсед преди, всички вече имат впечатлението, че това е някаква умишлена, едва ли не договорена игра, която да отвлича вниманието от други приоритетни въпроси.


- Важните неща.

- Да. Или най-малкото, въпросите, които засягат всекидневно голяма част от хората.

 

- Тези скандали какво са? Ярко противопоставяне на опозиция и управляващи чрез взаимно очерняне или етап, който навлиза в борбата срещу корупцията, макар и чрез вадене на „кирливите ризи“?

- Би било добре да е второто, но аз се съмнявам, тъй като борбата срещу корупцията изисква обоснованост, конкретност, доказателства, работещи процедури. Виждате, че дори по един такъв въпрос, който би трябвало да поражда някаква степен на съгласие, имаме доста големи различия, които тепърва, от 1 септември нататък, ще дадат началото на нова спирала на напрежение, на взаимни обвинения и т.н. Имам предвид двата законопроекта за т.нар. антикорупционни политики. Би трябвало да се постигне съгласие по основните спорни моменти, които донякъде са обясними. Обясними са съмненията или притесненията, поне в това отношение ако наистина имаше воля точно за борба с корупцията, а не използване на това нещо като фасада, би трябвало да се постигне съгласие. В края на краищата всеки един от тези спорни проблеми е намерил някъде някакво приемливо решение.


- Защо точно сега беше повдигнат „Цанков камък“?

- Аз съм доста озадачен от този ход.


- Нещо трябва да има под повърхността.

- Да. Появиха се някакви догадки, но нито една от тези догадки не ми изглежда достатъчно разумна. Разбира се, никой не е казал, че действията в политиката винаги са разумни. Някои видяха в това нещо атака срещу Доган, но след това и самият министър-председател и в по-тесен кръг, и публично няколко пъти повтори, че няма нищо против Доган, че много го уважава и т.н. Много нелепо е да се свързва този проблем с Нинова, защото Нинова наистина не е имала нищо общо с този проект. За Нинова биха могли да бъдат повдигнати други теми, но по този проект да се търси атака срещу Нинова е направо глупаво. Признавам си, нямам обяснения. Говорихме с колеги тези дни на какво се дължи тази хиперактивност на ГЕРБ особено с тези сигнали до прокуратурата? Те се опровергават взаимно, защото преди няколко дни министърът на енергетиката на практика опроверга аргументите в сигналите на депутатите от ГЕРБ.


- Да. Изнесе и други цифри.

- Да. Днес имаше и някакво такова леко замазващо изявление, защото пък е наистина много фрапиращо министърът да опровергава парламентарната си група, но така или иначе, според мен това е един непремислен ход и не мога да си обясня на какво се дължи, освен ако не го навържем косвено с други скандали в управлението, в управляващата партия. Това може би поражда някакви различия в отделните центрове на власт в ГЕРБ, защото е ясно, че това, което се случи в Добрич и в Перник, не са изолирани случаи. Ако започне една вълна от такива разкрития и действия…


- Защо забравяте НДК?

- О, НДК е нещо от национален мащаб естествено, не го забравям, но там нивото е друго. Аз смятам, че там всячески ще бъдат, поне временно, успокоени нещата заради европредседателството, защото представяте си точно навръх европредседателството ако този скандал се развихри по-нататък, ако се разкрият нови, предполагам още по-неприятни факти. Така че смятам, че НДК временно ще бъде туширан, но аз говоря за тази феодална мрежа от безчинства по места, които със сигурност не са едно или две. Вероятно една част от ГЕРБ, това са мои хипотези обаче, за които аз нямам преки доказателства, една част от ГЕРБ са решили, че нападението е най-добрата защита и в този смисъл трябва да се връща топката, да се действа с контраобвинения. Виждате, че доста изявления бяха точно по този начин построени – от типа на стария виц „а вие защо биете негрите“? Това не означава разбира се, че БСП и хора от БСП не могат да бъдат упреквани за свои грехове в предишни управления, но в този момент по този начин звучи именно „вие защо биете негрите“?


- Да. Още повече, че ако се анализира дейността на всяка една партия, ами да се започне из основи, като си казал „а“, да кажеш и „я“.

- Да, разбира се, така трябва. И не за отделни периоди, не за отделни лица, не за отделни партии.


- Да, изцяло през годините, че има реална воля за борба, а не за единични случаи.

- Да. И то естествено всички тези случаи, които биха били повдигнати, са важни най-вече с оглед на това да задейства една превенция за бъдещи случаи, освен разбира се там, където е възможно да бъдат наложени наказания, защото невинаги е възможно. Има неща, които са станали доста отдавна и дори по чисто формални причини не могат да бъдат повдигнати…

 

- Да, но ще остане усещане за справедливост. Докато сега остава привкус на имитация.

- Да, разбира се. Избирателност, двоен аршин.


- Разчистване на сметки някъде и си задаваш въпроса кой срещу кого?

- Да, така е, абсолютно сте права. От това няма полза никой, най-вече обществото.


- „Опитват се да ми пришият Пеевски“, се оплака преди ден премиерът. И като имаме предвид, че името на господин Пеевски отдавна се е превърнало в метафора, кой пришива тази метафора на премиера?

- Знаете ли, има достатъчно публично известни факти, че не е точно пришиване, но не е и като да нямат нищо общо. Сега той може и за него да каже, че не се е чувал с него отдавна, но имат допирни точки, имат общи интереси. Медиите, контролирани от Пеевски, са най-ревностните защитници на премиера лично. Много е възможно да се лансират неща, за които наистина няма връзка между двамата, но вероятно има неща и за това също има доста индикации в публичното пространство, че има неща, за които съвсем не са независими един от друг. Освен това, вижте, аз имам усещането, че една от причините за тези резки движения, включително на премиера, който започна много енергично да говори в последните дни, ние пропускаме едно събитие, което може би се подценява и това е демаршът на Цветан Василев във връзка със закона „Магнитски“. Там са споменати само две имена, но може би това е един намек или да го наречем дори изнудване към други имена, свързани със събитията около КТБ. Някои побързаха да кажат, че нищо не може там да се случи. Вероятно, аз не се наемам да твърдя в какво точно Василев е виновен, но фактът, че с него са се ангажирали сериозни лобисти от САЩ, означава, че най-малкото този случай ще привлече внимание към България, към определени хора от България, което също не е добре за нас, защото знаете много добре, че тази работа се замаза, разводни се и не е ясно кой за какво точно е отговорен в различните фази на събитията.


- Тези процеси, за които говорим, имат ли логика или са изолирани на парче? Имат ли вътрешна логика и накъде ще продължи тази логика?

- Това е труден въпрос. Както ви казах, тези дни коментираме с колеги, аз обикновено се пазя от изкушението да навържа нещата в една много стройна логика, защото може да се окаже, че сме я съчинили. На пръв поглед изглежда, че има някаква дълбока обща връзка между събитията и процесите, но преди да имаме доказателства или поне сериозни индикации в тази връзка, трябва да бъдем по-предпазливи. Може би наистина е някакъв хаос, породен от общата висока степен на неопределеност и на ниска управляемост на процесите в нашата страна. Не знам. Задавате труден въпрос, интересен въпрос. Предполагам, че с течение на времето ще стане ясно дали наистина има такава дълбока връзка или просто е набор от случайни съвпадения.

 


От категорията

Акад. Георги Марков: Като я видя тази г-жа Захариева, настръхвам! Тя изобщо не е в час!

-1515930250.jpg

Искат да вкарат Македония в НАТО с моркова на Европейския съюз, но политиците ...

19 юни 2018 | 08:20

Проф. Николай Радулов: МВР е във фактически разпад! Разрушенията са трагични

-1443951516.jpg

Вече и дума не може да става за промяна или за реформа. А за нулиране на ...

13 юни 2018 | 17:00

„Ню Йорк Таймс“: Упадъкът на американската империя

-1505295691.jpg

„Най-лошото човешко същество, което някога е заемало този пост“ - така описва ...

19 юни 2018 | 16:11

Валерия Велева: Едните ги убива Системата, другите танцуват върху мъката на майките!

-1448546816.jpg

У нас, в най-бедната и най-корумпирана страна на ЕС, овластените чиновници са ...

19 юни 2018 | 13:47

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Елисавета Мартинска


20 авг. 2017 | 21:20Ти сашко , арабия сашко , кога почна да ревеш на чужди гробища ? Айде недей да я защитаваш корни нинова , защото може утре и ти да й паднеш в устата.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.