Протестиращите заедно с инж. Емил Георгиев, председател на Екогласност, внесоха обръщение до посланика на Швейцария

Шест села внесоха обръщение към швейцарския посланик, заради екокатастрофа

4534 | 28 ноем. 2018 | 08:30

Представители на Белащица, Гълъбово, Марково, Брани поле, Гълъбово и Цар Калоян бранят природата си от каменна кариера, превърнала пловдивското поле в лунен пейзаж

Протестиращите заедно с инж. Емил Георгиев, председател на Екогласност, внесоха обръщение до посланика на Швейцария-1543349487.jpgТри масови протеста на хора от шестте села принудиха Министерството на енергетиката да започне проверка-1543349694.jpgПраховото замърсяване е видно и отдалеч-1543349640.jpgКариерата е нанесла непоправими разрушения на природата-1543349610.jpgПротестиращите заедно с инж. Емил Георгиев, председател на Екогласност, внесоха обръщение до посланика на Швейцария-1543349557.jpgПротестиращите заедно с инж. Емил Георгиев, председател на Екогласност, внесоха обръщение до посланика на Швейцария-1543349537.jpgПротестиращите заедно с инж. Емил Георгиев, председател на Екогласност, внесоха обръщение до посланика на Швейцария-1543349507.jpgПротестиращите заедно с инж. Емил Георгиев, председател на Екогласност, внесоха обръщение до посланика на Швейцария-1543349466.jpgОбръщението до посланика на Швейцария от протестиращите от шест пловдивски села-1543349198.jpg

Протестиращи от шест пловдивски села -  Белащица,  Гълъбово,  Марково,  Брани поле, Гълъбово и  Цар Калоян, предвождани от председателя на Екогласност инж. Емил Георгиев внесоха писмено обръщение към посланика на Швейцария Мюриел Берсе Коен. 

 

Представители на инициативни комитети и кметове уведомиха с писмено обръщение дипломата за назряващата екокатастрофа, заради  каменна кариера,  чиито концесионер е швейцарската фирма „Холсим“.

 

Служител на посолството, представил се като Герасимов, учтиво посрещна хората, надошли с плакати да бранят бъдещето на децата си и обеща до Нова година посланикът да се види лично с техни представители.  Чиновникът изслуша обясненията на инж. Георгиев, който със снимки и карти  речовито изложи казуса.

 

Пред Епицентър.бг председателят на Екогласност заяви: В Белащица, Марково, Гълъбово и още две-три села близо до Пловдив се разиграва една сага, за която Министерството на екологията е информирано. Те протестират срещу дъщерната фирма на швейцарската „Холсим“, която стопанисва кариерата в района. В резултат на взривните работи местните хора сякаш живеят сред лунен пейзаж или на Марс. 

 

Има доказателства за респираторни заболявания, заради праховите частици, в следствие от взривните дейности къщите са напукани, има поражения върху флората и фауната.  За първи път виждаме концесия, която се експлоатира, без да се прилага рекултивация.

 

Освен това в района се движат тежки коли.  Има доклад на БАН, че се развиват и свлачища.  Писахме три писма до министъра на енергетиката. В интерес на истината Теменужка Петкова реагира много позитивно. Назначиха се две проверки. Но държа да подчертая, че служителите на Министерството на енергетиката прикриха нарушенията.

 

Организирахме заедно с хората три масови протеста и решихме, че е редно да запознаем Нейно превъзходителство посланика на Швейцария. Смятаме, че това е най-цивилизованият подход. Но проблемът е сериозен.

 

В района концесията на „Холсим“ приключва догодина, но те имат претенции за нова концесия за още 50 декара. Вече са подкопали близкия връх Калоян и има опасност просто да го „отрежат“. Убедени сме, че подобно нещо в Швейцария, където изключително много държат на екологията и опазването на природата, подобно нещо не може да се случи.

 

Всичко това става на 8 км от центъра на Пловдив. На срещата след последния протест присъстваше и зам.-кметът г-н Тютюков. Кметът на Пловдив първоначално се съгласи да подкрепи писмото ни до швейцарския посланик, после написаха свое писмо. Но те също са против действието на кариерата.  Дълбоко съм убеден, че среща с Нейно Превъзходителство ще има“. 

 

На въпроса на Епицентър.бг как един дипломат би могъл да повлияе върху дейността на частна фирма, инж. Георгиев отвърна: „Един посланик няма власт, но би трябвало да дойде на място, да се запознае с обстановката и няма как да не посъветва швейцарската фирма за действията й от тук нататък.

 

Нашето искане е да се спре дейността на кариерата. Повече да не се отдава на концесия. След нашата намеса Министерството на околната среда е разпоредило при искането  за още 50 декара да има доклад по оценка на въздействието върху околната среда. Странно е, че при положение че концесионната площ е много по-голяма, по-рано не са разпоредили подобно нещо.

 

Ние сме написали доклад и до ДАНС. Защо до ДАНС? Понеже се засушават водоизточниците на село Марково, а знаете, че водата е от национално значение. Възхитени сме от нагласата на хората в района и ако навсякъде в България реагират така адекватно както в тези села, мисля, че много неща у нас ще се развиват по друг начин при опазването на околната среда“.

 

Членът на инициативния комитет от Белащица Юлия Бачева добави: „Ние все пропускаме нещо много важно. От другата страна на кариерата има манастир на 1000 години. „Свети Георги“ е вторият по големина и значение манастир на територията на пловдивска област след  Бачковския.  Стените му са започнали да се пропукват. Вероятно от взривните работи и трусовете.

 

В Белащица имаме защитена зона - Чинарова гора. Вписана е с решение на министър Нона Караджова в регистрите на Министерството на околната среда. Това са уникални чинари. Там е най-дебелото дърво на България – 12 метра! Вековен чинар! Ако този каменен прах с частици от 0,2 до 0,8 мм продължава да се стеле върху дърветата от трите кариери (с обща площ над 50 хектара), те ще загинат!

 

Там е вододайна зона още от римско време. Вода, която слиза в Пловдив по акведукта.

 

Продължаваме с протестите, защото нямаме нищо конкретно на масата. РИОСВ наложи глоба на единия от концесионерите за чистотата на въздуха и казусът спря!

Но ние няма да спрем, защото става дума за здравето на децата ни и бъдещето на нашите домове!“, завърши Юлия Бачева.

 Протестиращите заедно с инж. Емил Георгиев, председател на Екогласност, внесоха обръщение до посланика на Швейцария

Представители на Белащица, Гълъбово, Марково, Брани поле, Гълъбово и Цар Калоян бранят природата си от каменна кариера, превърнала пловдивското поле в лунен пейзаж

От категорията

Ангелкова предупреди концесионерите на плажове: Ще късаме договори!

Снимка: Дарик-Бургас-1558187782.jpg

30 договора със стопани на плажни ивици са прекратени през последните 2 години, ...

18 май 2019 | 16:55

Публикуват поканата за инвеститор в АЕЦ "Белене" в официалния вестник на ЕС до края на май

-1515008928.jpg

Индикативният срок за приключване на процедурата е 12 месеца, считано от датата ...

17 май 2019 | 13:09

Петкова: Удължаването на живота на V и VI блок на ще гарантира чиста енергия на достъпни цени

-1543045268.jpg

Централата е в отлично финансово състояние - печалбата ѝ за миналата година е ...

20 май 2019 | 14:23

Президентът Вучич откри най-сложния участък по Коридор №10 в Гърделичката клисура

Трейс Груп Холд“ изгради ЛОТ2 от Гърделица - Царична долина.. Проф. Михайлов и Вучич-1558273080.jpg

Участъкът беше разделен на 5 ЛОТА, построени са 36 моста и два от най-дългите ...

19 май 2019 | 11:59

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.