Поели сме „зелен“ курс и прилагаме най-ефективните екологични практики в цял свят, каза инж. Костов

“Топлофикация - Сливен” инвестира в нови екологични проекти

1854 | 15 юли 2020 | 15:09

Бъдещето на ТЕЦ-евете, работещи на въглища, каквато е и сливенската, е преминаването им на газ - природен газ, биомаса и други екологични алтернативи, казва изпълнителният директор на компанията


Във връзка с приключването на отоплителния сезон и бъдещето на топлофикационните дружества се свързахме с изпълнителния директор на ТЕЦ-Сливен инж. Павлин Костов.

 

- Инж. Костов, „Зелената сделка“ е неизбежна. Какво е бъдещето на топлофикациите, работещи на въглища?
- Смятам, че бъдещето на топлофикациите, работещи на въглища, каквато е и сливенската, е преминаването им на газ - природен газ, биомаса и други екологични алтернативи. Ние вече сме поели този курс и имаме намерение да работим именно и на „синьо гориво“ в близките години.

Стартирали сме този процес като планираме да закупим газови когенерации. Ние насочваме усилията си към това да бъдем гъвкави към промените, които започнаха с началото, което постави Европейския съюс с Европейската Зелена сделка. В “Топлофикация - Сливен” предстои пълна промяна към създаване на по-екологично и „зелено“ производство.


- С какво ще допринесе за града тази промяна?
- Постепенната замяна на въглищата с природен газ води до намаляване на вредните емисии и до подобряване състоянието на околната среда. За разлика от други изкопаеми горива, при изгарянето на природен газ се отделят значително по-малко парникови газове. За това газът е приет за много по-екологичен и чист източник на енергия. Използването му не води до отделяне на сажди, миризми и прах във въздуха. Природният газ се изгаря без да създава отпадъчни продукти.
Предвид намаляването на цената на природния газ, ще има и редуциране в цените за крайния потребител. Така той ще получава екологична услуга на достъпна цена.


- Процесът към преминаване към производство на нисковъглеродна енергия е сложен, както казахте самият вие. Проблемът е, че България няма много време. Ще успеем ли преходът у нас да се случи плавно, като същевременно ще спазим сроковете, поставени от Европа?
- Смятам, че ще успеем, с общи усилия на националната и местна власт, Европа и самите предприятия. Преходът към екологично производство трябва да се случи постепенно и плавно, за да не пострада нашата икономика. Не трябва да позволяваме тези промени да засегнат работещите в тази сфера. Само при осъществяване на достатъчно справедлив преход няма да пострада енергийната сигурност на страната ни. Трансформацията е започнала и е важно да намерим правилните решения, чрез които тя да се реализира.


- През последните години какви промени направихте в енергийния си микс, за да отговорите на изискванията на ЕС?
- Започнахме замяна на част от въглищата с алтернативни горива. Както знаете, ние имаме разрешение използваме RDF гориво в енергийния си микс. Другото гориво, което внедряваме е биомасата. С намаляване разхода на въглища, подобряваме екологичните показатели на Дружеството и свеждаме до минимум вредните емисии.
Редица статистики показват, че около 38 % от потребената биомаса през 2020 г. се очаква да бъде използвана за производство на електрическа и топлинна енергия, което възлиза на около 837 хил. тона. От това количество за производството на топлинна енергия ще бъде използвана около 70 % от биомасата и съответно за производство на електрическа енергия – около 30 %. Делът на биомасата в крайното енергийно потребление ще достигне 10,7 %. Най-голям относителен дял ще имат домакинствата – 55,8 %, следвани от транспортния сектор – 25,4 %, селското стопанство и др

“Топлофикация - Сливен” сме поели „зелен“ курс и прилагаме най-ефективните екологични практики в цял свят.


От категорията

Марияна Николова на спешна среща с представителите на германските туроператори у нас

Снимка: Министерство на туризма-1596970097.jpg

След като немските власти издадоха предупреждение да се избягва пътуване за ...

9 авг. 2020 | 13:47

Берлин предупреждава да не се посещават "Златни пясъци" и Варна

Снимка: БГНЕС-1596966074.jpg

“Златни пясъци” отдавна се опитва да застигне и замести легендарния „Балерман” ...

9 авг. 2020 | 12:40

Над 43 млн.лв. са изплатени на микро- и малки предприятия за икономическите щети от COVID-19 по ОПИK

-1496744942.jpg

Увеличеният състав на оценителната комисия ще позволи от следващата седмица да ...

7 авг. 2020 | 17:14

БТПП: До края на годината ръстът на икономиката ще се свие с около 7%

-1435080835.jpg

Всичко ще зависи от това как ще се развият нещата в ЕС, от което сме най-много ...

7 авг. 2020 | 16:22