Марка с детето-чудо Васко Абаджиев

Българският бизнес в подкрепа на изкуството

Цигулка за събуждане

2254 | 2 ноем. 2019 | 20:55

Особен интерес предизвика необичайна книга - лимитирано издание с оригинален сертификат и подпис на маестро Йордан Камджалов

Марка с детето-чудо Васко Абаджиев-1572721162.jpgГрафика на Евгений Босяцки-1572721194.jpgЦигулка за събуждане-1572721134.jpgЛимитираната книга с автограф от Камджалов-1572721058.jpgМомент от търга-1572721026.jpgМомент от търга-1572721006.jpgД-р Райна Дамяни и Вирджиния Калчева-1572720983.jpg

В навечерието на деня на българските будители, една безкористна, вдъхновяваща и значима за културата ни кауза, събра представители на бизнеса и изкуството на благотворителен търг за събиране на средства. Поводът е предстоящото 5-то издание на международен цигулков конкурс, на името на гениалния цигулар Васко Абаджиев, обявен от световната музикална критика за Паганини на 20 век.

 

            Основният създател и организатор на международния музикален конкурс е клуб „ЮНЕСКО - Леонардо Да Винчи“ - София. Събитието откри председателят на клуба Жанет Бурлакова - педагог, преводач и будител. Тя „събуди“ гостите в компанията на Станислав Почекански - председател на Съюза на музикалните и танцови дейци. Приветствие поднесе големият цигулар и педагог - проф. Ангел Станков, верен поддръжник и духовен приятел на международния конкурс.

 

Част от екипа на клуба, негови съмишленици работят и живеят в Италия. На всеки две години се провежда международния цигулков конкурс с жури от авторитетни личности от цял свят. И на всеки две години този форум дава възможност за изява на млади дарования от различни страни и възрасти.

 

Инициативата реално опазва и съживява паметта на легендарния цигулар Васко Абаджиев, напуснал този свят по особено тъжен и трагичен начин, оставил духовните знаци на самотната и чувствителна същност на големите музиканти и творци.

 

Благотворителният търг в елитен столичен клуб, събра почитатели на музиката, творци, колекционери, бизнес имена, ценители на изкуството, приятели на клуба и на организаторите. Бяха предложени повече о 19 основни експонати, сред които картини - живопис и графика, авторска фотография, антикварни предмети.

 

Интерес в наддаванията предизвикаха  гръцка домашна икона със сребърен обков, картини от семейни колекции, „Голо тяло“ и „Дамски портрет“ от семейната колекция на художника Евгений Босяцки, „Лято в Южна Италия“ на Ани Трингова, голямо форматни арт фотоси, с екзотични птици и пейзажи - авторски фотографии на Павел Николов.

 

Особен интерес предизвика  необичайна книга - лимитирано издание с оригинален сертификат и подпис на маестро Йордан Камджалов, който веднага откликна в подкрепа на благотворителното събитие. Жестът на именития диригент беше оценен по достойнство и книгата стана притежание на столичен юрист и колекционер.

 

Под дискретната светлина на сепарирани лампи бяха аранжирани авторски бижута на Данира, изработени от естествени природни елементи, цветя, скъпоценни и полускъпоценни камъни - накити, колекционирани от знатни личности с аристократично потекло в Италия, Франция, Австрия и др. Сред тях изпъкна перлено колие с истинска орхидея в червено, особено подходящо за винаги актуалната „Little black dress“.

 

Водещ на продължилото повече от три часа събитие, беше д-р Райна Дамяни, арт експерт, която разбуди публиката на търга с думите на Коко Шанел:  „Има хора, които са с пари, но има и хора, които са богати“. Дамяни запозна участниците в търга с особеностите на избраните от тях ценни предмети и произведения на изкуството.

 

Средства за провеждането на 5-то издание на международния форум се събраха и от томболата с чаровната водеща Вирджиния Калчева, автор на бутиковата рубрика „Дуенде.“

 

Гостите на стилната благотворителна вечер, спечелиха награди за тялото и духа, висок клас козметични и спа процедури, ваучери за тренировки по фехтовка, вечеря за двама в елитен ресторант, книги и др. Сред попадналите в кошницата на късмета имаше и книги.

 

С билети от благотворителната томбола, гостите на събитието закупиха стихосбирки с личните автографи и пожелания на авторите им: „Моите различни Аз“ – двуезично издание на български и италиански, на лабораторията за поезия, под творческото ръководство на Жанет Бурлакова и „Пясъчна роза“ на Катя Кремзер, която подпомага културни и благотворителни инициативи у нас и в Австрия.

 

Събитието на столичния клуб „ЮНЕСКО – Леонардо Да Винчи,“ опроверга донякъде това, че българският бизнес няма отношение към изкуството и не би подпомагал финансово подобни инициативи. Но държавната, законодателна политика, по отношение на благотворителността, на колекционерството и сходните на тях дейности, все още не е направила необходимото, за да може изкуството у нас да бъде подкрепяно от бизнеса.

 

Международният цигулков конкурс тази година ще бъде от 28 ноември. Победителите ще бъдат обявени на 1 декември, след месец, в зала „България“, с подкрепата на Софийската филхармония. Те ще имат възможност да продължат по своя творчески и състезателен път, да се запознаят с големи имена в музикалната общност и да сбъднат своя мечта.

 


От категорията

”Златен век” за Васил Найденов и Александрина Пендачанска за 24 май

Снимка: Министерство на културата-1590154005.png

С почетното отличие „Златен век“, както и грамоти за принос в развитието и ...

22 май 2020 | 16:24

Васко Василев отменя напълно лятното си турне

Васко Василев -1590080552.jpg

Концертите в Пловдив, Плевен, Варна, Разград, Силистра и Севлиево няма да се ...

21 май 2020 | 20:01

Диригентът Йордан Камджалов: Този народ е готов за новото си Възраждане

Диригентът Йордан Камджалов: Този народ е готов за новото си Възраждане-1521143625.jpg

"Мобилизация на колективната интелигентност и колективната чувствителност ...

24 май 2020 | 23:33

Васил Найденов: Делим се политически, сексуално, материално. Доказваме неща, като че ще живеем 200 в

Кадър Нова телевизия-1590344964.png

Имам чувството, че през цялото време трябва да скачаме висок скок. Прецених, че ...

24 май 2020 | 21:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.