Борис Христов, Николай Гяуров и Димитър Узунов в Ла скала

Gega New започва поредица за ценители

„Великите оперни гласове на България“ с Димитър Узунов

874 | 6 юни 2019 | 05:07

С осанка на гръцки атлет, глава на римлянин и горещият си български темперамент тенорът се превръща в природно явление в културния афиш на Русия, Германия, Франция. Италия, Австрия и САЩ

Борис Христов, Николай Гяуров и Димитър Узунов в Ла скала-1559786936.jpg„Великите оперни гласове на България“ с Димитър Узунов-1559786896.jpg

„Великите оперни гласове на България“ оживяват в ексклузивна поредица от албуми, издадени за пръв път у нас от GegaNew.С подкрепата на мецената Светомир Парапанов компанията се заема със задачата да издири, събере и възстанови  култови записи на артисти, превърнали се най-успешния ни културен експорт  от аналоговата ера на соца  – Любомир Бодуров, Юлия Винер-Ченишева, Асен Селимски и Лиляна Барева.

 

„Великите оперни гласове на България“  стартира с най-доброто от репертоара на Димитър Узунов - тенорът, чиито творчески път започва от хора на  Богословския факултет и столичния Музикален театър, за да покори най-престижните театри в Европа и САЩ.

 

Албумът събира 10 великолепно интерпетирани партии на Узунов, изпълнявани през 50-те и 60-те години на XXвек в Софийска опера и записвани от БНР. Ще чуем арията на Отело, която критиката в Ню Йорк описва с репликата  „На такъв глас не може да се устои, той побира галактика от чувства!“. В бутиковата селекция място намира и арията на Момчил от едноименното произведение на Любомир Пипков, което превръща Узунов в звезда в Москва.

 

Потенциалът си на драматичен актьор  роденият в Стара Загора тенор разгръща и в „Канио“ от Палячи, Герман от „Дама пика“ и Водемон от „Йоланта“. С  осанка на гръцки алтет, глава на римлянин и горещият си български темперамент Узунов се превръща в природно явление  в културния афиш на Русия, Германия, Франция. Италия, Виена и САЩ. В диска е включена и арията на Дон Хозе от „Кармен“, след чието изпълнение в Миланската скала в пресата четем: „Гласът на Узунов блести като слънце: искрящ във височините, разкошен, с изумителна палитра от багри… Пламък сякаш излиза изпод стъпките на певеца, когато е на сцената.“

 

 

В личния си свят Узунов минава през два брака –първият е с оперната певица Катя Георгиева, а вторият с негова почитателка от Австрия. Именно тя сбъдва мечтата му да стане баща и го дарява с усещане за семеен уют и сигурност в последните години от живота му.

Искрата между Катя Георгиева и Узунов пламва в Музикалния театър и в началото на 60-те двамата се установяват във Виена. Превръщат се в добър сценичен тандем с роли в Софийската, Виенската опера и Театър де ла Моне в Брюксел. На върха на славата си Узунов претърпява неуспешна операция на гласните връзки, в резултат на което губи диапазон и изпада в тежка депресия. Завръща се в България като режисьор и поставя с успех в оперните театри на Русе, Варна и София, където стига и до директорския пост на институцията. След 1972 г се връща в своя втори дом -  Виенската държавна опера, в която има общо 235 изяви в големи и малки роли. 

 

Поръчай „Великите оперни гласове на България: Димитър Узунов“ на CDтук.

 

Последвай GegaNew във Facebookтук.

 

 

 

 


От категорията

Дили Бозаджиева представи в Доха българските традиции с картини от вълна

Дили Бозаджиева представи в Доха  българските традиции  с картини от вълна-1568881284.jpg

Посланик Метин Казак и художничката посрещнаха видни гости в културното селище ...

19 септ. 2019 | 11:20

Започнаха XV-ите Национални културни празници „Албена 2019"

Започнаха националните културни празници "Албена 2019"
-1568816707.png

На 18 септември групата писатели, водена от издателя чл. кор Иван Гранитски ще ...

18 септ. 2019 | 15:51

Иван Гранитски: "Записки върху Записките" на Любомир Котев е едно увлекателно духовно пътешествие

-1558446330.jpg

Духовното търсачество постоянно тласка този автор към художествените и ...

20 септ. 2019 | 13:22

Иван Гранитски: Художникът воин Николай Хайтов

-1567672813.png

Ако внимателно прочетем дневниците на Хайтов, ще видим, че тяхното значение не ...

20 септ. 2019 | 13:06

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


veselin


6 юни 2019 | 08:53Искаш да спечелиш много пари бързо? Започни сега получаваш начален бонус 1200 евро!Играй сега ! https: bit.ly 2HKWzdH


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.