Американската империя се отказва от своите базови ценности - семейството, религията

„Взгляд“: В САЩ се появиха проблемите, довели до разпада на СССР

3500 | 30 юли 2019 | 13:27

Америка губи своята „мека сила“, а след нея и част от предишните си геополитически позиции, не само заради предизвикателствата, хвърлени към нейното могъщество от Русия и Китай, но и заради вътрешните си проблеми


Социолозите и политическите анализатори фиксират все повече тревожни тенденции, свързани с бъдещето на САЩ. Цяла серия признаци както вътре в американското общество, така и във външната политика на Вашингтон свидетелстват за началото на залеза на най-могъщата империя на Земята. Някои от процесите напомнят силно на причините, довели до разпада на СССР, пише авторитетното руско издание „Взгляд“ в материал, представен от Агенция "Фокус" без редакторска намеса.

Едно от водещите американски списания Foreign Policy публикува статия под заглавието „Пътят на Америка към репутационен крах“. В текста се прави извод, че залезът на „меката сила“ на САЩ от миналото е започнал не от президента Доналд Тръмп, но той всячески способства този процес със своята неполиткоректност и несдържаност.

За повод послужи поредният скандал във Вашингтон, провокиран от американския президент. Припомняме, че в своя акаунт в „Туитър“ Доналд Тръмп успя да оскърби едновременно четири дами от Конгреса, като отбеляза, че всички те „произлизат от страни, чиито правителства са пълна и тотална катастрофа“, а освен това им предложи да се върнат в родините си и да помогнат на своите държави.

Авторът на статията стига до извода, че в случай, че Тръмп бъде преизбран през 2020 година, много съюзници на Америка, привикнали да я гледат със затаен дъх, повече няма да правят това. Да, според анкета от май сред повече от 10 хиляди жители на САЩ, проведена от Pew Research Center, 55% от американците считат, че Тръмп е променил характера и тона на политическите дебати в страната към по-лошо, а според 76% от респондентите коментарите на Тръмп редовно предизвикват безпокойство.

Въпреки това, проблемът не е само в президента, способен с няколко туита да предизвика ожесточени дебати в Конгреса, но и в цялата днешна политическа обстановка в САЩ, която буквално е пронизана от духа на взаимни упреци и недоверие. В същата анкета 85% от американците смятат, че политическите дебати в страната стават все по-негативни и неуважителни към чуждата гледна точка. Общественото мнение в страната рязко се поляризира.

Външната политика е производна на вътрешната. Америка губи своята „мека сила“, а след нея и част от предишните си геополитически позиции, не само заради предизвикателствата, хвърлени към нейното могъщество от Русия и Китай, но и заради вътрешните си проблеми. Американската империя се отказва от своите базови ценности (семейството, религията), а традиционните институции (армията) влизат в постоянна турбулентност. Въоръжените сили на САЩ (като полицията и пожарната) се ползват с голям авторитет в обществото и практически всеки политик счита за свой дълг да ги нарича „най-великите в света“, но проблемът е в това, че американската армия сякаш спира да разбира за какво се сражава в десетки конфликти по целия свят.

Има очевидна пропаст между двупартийния милитаризъм във Вашингтон и скептицизма сред американските военни ветерани, които днес в болшинството си считат последните войни на страната за „загуба на време“. Започналата на 11 септември 2001 година т.нар. дълга война доведе до това, че 64% от ветераните (съгласно анкетата на същия Pew Research Center) описват иракската война като такава, която не е възстановила понесените от САЩ загуби. 58% от тях оценяват по същия начин и кампанията в Афганистан.

„И докато не се върнем към външната политика, завещана от бащите-основатели – да се въздържаме от участие в разприте на други държави – не ни е предопределено да се чувстваме в безопасност дори в собствения си дом“, отбелязва в своята книга „Смъртта на Запада“ известният американски палеоконсерватор Патрик Бюканън. Кой, ако не човекът, служил като старши съветник при трима американски президенти (Никсън, Форд и Рейгън) и участник в редица външнополитически успехи на САЩ, разбира пагубността на безкрайните войни и вашингтонгските хуманитарни интервенции?

Въпреки постоянните военни действия, способността на САЩ да управлява другите явно е отслабнала. Достатъчно е просто да погледнем Източна Азия и Близкия Изток – Америка вече не може, както по-рано, да налага своята воля на другите страни, въпреки че тя, както и преди, е невероятно силна и в икономически, и във военен план. Крайно показателен е примерът с Турция, една от най-важните страни в НАТО, която просто пренебрегва всички заплахи на Вашингтон за покупката на руските системи С-400.

Америка винаги е била считана за крайно богобоязлива страна, превръщайки се в убежище за много преследвани в Европа християнски секти. Но днес ситуацията се променя: за последните 20 години американските църкви от всички направления са загубили 20% от енориашите си, а според оценката на The New York Times, броят на даренията за религиозни дейности също са намалели с 50%. Намаляването на броя на енориашите показва отслабване на социалната сплотеност в американското общество. В Съединените щати отдавна са загрижени за този проблем и пишат цели книги, понякога подхождат към въпроса от неочакван ъгъл.

Например, известният политолог Робърт Патнъм в работата си „Боулинг: крахът и възраждането на американската общност“ използва статистиката за намаляване на любителските лиги за боулинг, за да покаже спада на интереса сред обикновените американци към обществения живот. В самия боулинг, пише Патнъм, няма нищо вълшебно, но огромнят брой лиги и отбори в любителския боулинг преди няколко десетилетия беше симптом за едно живо и здраво общество: хората предпочитаха да общуват извън дома и работата. Едва ли днес американците играят боулинг по-малко, отколкото преди, но все по-често те предпочитат да го правят сами, констатира авторът.

Пада числеността и на много други граждански организации: „Рицарите на Колумб“, Червеният Кръст, профсъюзите, „Лигата на жените-избиратели“ и т.н. Това означава, че днес сред американците има значително по-малко връзки и граждански дискусии, отколкото по-рано, те избират не общуването, а работата и потреблението.

Един от основните стълбове на гражданското общество е семейството. Всяко обсъждане на упадъка на гражданското общество в САЩ би било непълно, без да се засегне проблемът със семейния живот. Няма никакви основания да се подозира, че от момента на последното общнонационално преброяване през 2010 година семейният институт е преживял някакво възраждане. Във всеки случай, най-вероятно, се е случило обратното.

Броят на американците, които никога не са били женени, достигна рекордно високо ниво през 2012 година – 25% от всички възрастни, при което делът на чернокожите над 25 години, които никога не са създали семейство, се равнява на 36%. Днес броят на американските деца, живеещи в стандартно семейство с двама родители, е 46%, докато през 1980 година те са били 61%, 1960 – 73%. През 1965 година 25% от всички чернокожи деца са се родили извън брак. През 2016 година този показател се е увеличил до 70% и дори преминава 80% в някои градски райони. През 1940 година те са били 5%, което е съпоставимо с показателите на белите деца. Средният коефициент на американската раждаемост извън брак през 2016 година съставя 52%, а за белите – 30%.

Влиянието на домакинствата с един родител върху бъдещето на детето е много по-сериозно, отколкото обикновено се смята: Американски изследователи откриха, че децата в домакинствата с един родител са два пъти по-склонни да страдат от психични разстройства и зависимости. 63% от самоубийствата сред младежта се наблюдават в домове без бащи, 90% от всички бездомни младежи и бегълци идват от домове без бащи, което е 32 пъти повече от средното за страната. 85% от всички деца с поведенчески проблеми идват от домове без бащи, което е 20 пъти повече от средното за страната. 71% от всички отпаднали от училище идват от домове без бащи, което е девет пъти повече от средното. 85% от всички непълнолетни лица в затворите идват от семейства с един родител, което е 20 пъти повече от средното и т.н.

Съветският съюз, една от най-мощните империи в историята на човечеството, се разпадна не само заради падащите цени на петрола, сближаването на САЩ и Китай, афганистанската война и нарастващия национализъм в съветските републики - но преди всичко заради дискредитирането на онези идеи, които проповядваше съветският строй.

Скучаещите на досадните идеологически събрания комсомолци, цеховици и водещи, по същество водещите вече западния начин на живот сътрудници на Министерството за външна търговия – съветската система вече не беше нужна за всички тях и милиони други съветски граждани: огромната империя спря да съществува в течение на няколко години. Точно по същия начин американската цивилизация, постепенно отказваща се от своите ценности, е заплашена, макар и не от бърз, но упадък на нейното влияние.

Разбира се, „меката сила“ на Америка все още е очевидна, САЩ се намират в пика на своето цивилизационно могъщество, но усещането, че това е началото на залеза е упорито. В навечерието на един от главните национални американски празници (4 юли) – Институтът „Галъп“ установи, че за втори път през последните 19 години по-малко от половината възрастни в САЩ „се гордеят много“ с това, че са американци.

Foreign Policy са прави, когато пишат за упадъка на американското влияние: през 2018 година само 30% от респондентите по света са заявили, че имат позитивно отношения към САЩ под ръководството на Тръмп. Преди няколко години те бяха 50%. Самите американци се отказват от своите ценности, които им донесоха успех и едва ли с идването на власт на политик-демократ стабилният спад на американското влияние по света ще бъде обърнат.

 


От категорията

Валерия Велева: А кой ще разследва "независимия разследващ" главния прокурор?

-1495463781.jpg

Не е ясно и кой и какво гарантира независимостта на Независимия, с какво тя се ...

7 дек. 2019 | 13:18

Светлана Шаренкова: София трябва да знае, че Путин не говори пет за четири!

-1532442676.jpg

Ако и сега, както с „Южен поток” пропуснем възможността да бъдем част от ...

5 дек. 2019 | 16:00

American Thinker: Демократите водят САЩ по пътя на „банановите републики“

-1572428109.jpg

Авторът заключава, че традиционните демократи сега може да бъдат приравнени с ...

7 дек. 2019 | 13:31

Бюджетът издава кого обича властта: чиновниците – да, майките и пенсионерите - не!

Бюджетът издава кого обича властта: чиновниците – да, майките и пенсионерите - не!-1575555265.jpg

Къде е дигитализацията, къде е прословутата административна реформа и „едното ...

5 дек. 2019 | 16:12

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.