Вярваме, че с колегите от Скопие ще намерим изход от тази ситуация, отбеляза външният министър

Захариева: Северна Македония не оценява приятелските ни действия

2820 | 12 дек. 2020 | 16:50

България винаги е била един от най-силните поддръжници на европейската перспектива на страните от Западните Балкани, посочи тя


 

България винаги е била един от най-силните поддръжници на европейската перспектива на страните от Западните Балкани, каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева във видеообръщение на конференцията "Западни Балкани", съобщи Новини.бг.

Форумът, който протича онлайн, е организиран от евродепутата Ангел Джамбазки от партията на европейските консерватори и реформисти, заместник председател на ВМРО, със съдействието на фондацията "Нова посока" /New Direction/. За втори път съорганизатор на събитието е Международният републикански институт /IRI/.

В изказването си външният министър Екатерина Захариева припомни последователната подкрепа на България за страните от Западните Балкани, като подчерта, че присъединяването е двустранен процес и страните от региона трябва да полагат всички усилия да се приближат към ценностите на ЕС, които да станат основна част от тяхната политика и основополагащ принцип в реформите им.


Захариева припомни също помощта на България и в кризата, породена от пандемията.

Тя увери, че подкрепата към страните от Западните Балкани ще продължава, но същевременно напомни, че тя никога не е била безусловна. Много държим на това да развиваме добросъседски отношения - както помежду си в ЕС, така и със страните от Западните Балкани. "За съжаление ще отбележа, че Република Северна Македония не оцени нашите приятелски добронамерени действия и неглижира предупрежденията ни относно неспазване на договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество от тяхна страна", посочи Екатерина Захариева.

Поради този факт бяхме заставени да не одобрим текста на проекта на преговорна рамка с Република Северна Македония, но въпреки всичко оставаме с надежда, оставаме конструктивни и отворени за диалог, и вярваме, че заедно с колегите от Скопие ще намерим изход от тази ситуация, отбеляза българският външен министър. Тя изрази надежда това да стане по-лесно след успокояване на емоциите и намаляване на езика на омразата към България, който през последните месеци, по думите ѝ, е на безпрецедентно високи нива.

"2020 е една от най-тежките години, с които се е сблъсквало човечеството, и се надявам да ни е дала един важен урок - че доверието, солидарността и приятелството са основата, върху която трябва да градим своите отношения, а сме толкова взаимносвързани, че няма как да преодоляваме тежките предизвикателства без да имаме това тясно сътрудничество", заяви още Захариева, която се спря и върху процесите и напредъка и в останалите страни от Западните Балкани.

"Властите в Скопие отказват да прилагат договора за добросъседство", коментира организаторът на форума Ангел Джамбазки. Според него три и половина години са били загубени преднамерено, организирано, от кръгове в Скопие, които не желаят сближаването между България и Република Северна Македония, както и не желаят страната да бъде пълноправна част от ЕС.

"Много се говори днес за това, че България е наложила вето - не, България не е наложила вето, а не е дала съгласие за насрочване на първата конференция на външните министри, на която трябва да се даде формално начало на преговорите. И България има своите изконни и законни основания за това, основани на международното право", заяви Джамбазки.

 

По думите му, договорите се подписват, за да се спазват, а договорът трябва да се изпълнява коректно и честно от двете страни. Когато имаме неизпълнение, саботаж, недобронамереност от едната страна, няма как тези отношения да се развиват и България да ги подмине с лека ръка, затваряйки си очите, каза Джамбазки. Той заяви, че никой в България не оспорва правото на самоопределение на когото и да било, а просто настояваме на историческата и политическата коректност.

"Присъединяването на всички държави от Западните Балкани към Северноатлантическия договор няма алтернатива, разбира се няма алтернатива в дългосрочен план и присъединяването им към ЕС, но това трябва да стане само след изчистване на всички двустранни отношения", коментира още Ангел Джамбазки на форума, в който участват и редица международни експерти.


От категорията

Правителството реши: Бойко Рашков отново ще отговаря за провеждането на изборите

-1624003235.jpg

„Има редица мероприятия, които изискват координация между ЦИК и изпълнителната ...

23 септ. 2021 | 12:23

Пеканов с нулев интерес към проекта Петков/Василев, притеснен за европарите: Брюксел не отстъпва

-1627195554.png

„Мерките срещу корупциите са важни, трябва да правим много повече и в сферата ...

23 септ. 2021 | 08:36

Илияна Йотова: Не се притесняваме от конкурентите

-1626437593.jpg

По думите на Йотова, те имат подкрепа и от безпартийни граждани от големи и ...

23 септ. 2021 | 20:58

Камен Костадинов: ДПС ще има собствена кандидатура за президент

Камен Костадинов: ДПС ще има собствена кандидатура за президент -1632420037.jpg

На втория тур през 2016 г. подкрепихме Румен Радев, след което съжалихме. Това, ...

23 септ. 2021 | 20:26