"Еврохолд" представя международни топмениджъри и стратегията си за развитие на ЧЕЗ

Англичанинът Гари Левсли и румънецът Дан Каталин Станку. влязоха в енергийния борд за сделката за ЧЕЗ

"Еврохолд" представя международни топмениджъри и стратегията си за развитие на ЧЕЗ

4522 | 8 окт. 2019 | 16:12

Две големи инвестиционни банки Deutsche Bank и Nomura гарантират финансирането на покупката на ЧЕЗ България, която ще струва на "Еврохолд" 335 милиона евро.

"Еврохолд" представя международни топмениджъри и стратегията си за развитие на ЧЕЗ -1570540544.jpgДан Каталин Станку-1570540444.jpgГари Левсли-1570540402.jpg

"Еврохолд България" представя в сряда Стратегията си за развитие на ЧЕЗ БГ, чиято сделка по придобиването върви към своя финал.

Две големи инвестиционни банки Deutsche Bank и Nomura гарантират финансирането на покупката на ЧЕЗ България, която ще струва на "Еврохолд" 335 милиона евро.


За сделката за ЧЕЗ „Еврохолд“ привлякоха в екипа си световноизвестни имена в енергетиката, което по всяка вероятност е било едно от изискванията на Deutsche Bank и Nomura.


Ръководството на „Еврохолд“ официално представя и двамата международни мениджъри , които влязоха в енергийния борд за сделката за ЧЕЗ - англичанина Гари Левсли и румънеца Дан Каталин Станку.

Пред медиите застават още българският член на борда Георги Миков, както и ръководителите на „Еврохолд“ Асен Христов, Кирил Бошов и Васил Стефанов, който отговаря за „Сливания и придобивания“.

Компаниите на ЧЕЗ Груп България ще бъдат придобити чрез новосформираното и базирано в Холандия дружество Eastern European Electric Company B.V. – 100% собственост на Еврохолд България АД.

Новото дружество е създадено специално за нуждите на сделката и всеки момент очаква получаване на нужните разрешителни от регулаторните органи.

В официално съобщение до медиите преди седмица от „Еврохолд“ поясниха, че Eastern European Electric Company B.V. е регистрирана в Амстердам заради изрично изискване на двете глобални инвестиционни банки Deutsche Bank и Nomura, които ще финансират придобиването.

Като сериозен успех на "Еврохолд" се отчита привличането на големи инвестиционни банки, които искат ясно да виждат рентабилността и възвръщаемостта на средствата, които инвестират. То е следствие на стабилността и прогнозируемостта на бизнес средата и политиката в България.


"Еврохолд" става двигател на тази нова тенденция и това е показател за наличието на качествен контрол от страна на световни имена в експертизата в различните сектори.

Кой е Гари Левсли?

Левсли е морски инженер. Той е бакалавър от Open University във Великобритания и е специализирал в Darden Business School към университета във Вирджиния. Кариерата му започва като инженер на танкери за петрол и втечнен природен газ и за следващите 40 години придобива впечатляващ опит, натрупан в десетки страни и на 4 континента.

Вече със солиден близо 20-годишен стаж зад гърба си, през 90-те става вицепрезидент на AES Corporation и отговаря за управлението на няколко централи в пет страни.
Става оперативен директор на Medway Power Station в Кент, Великобритания.

Следват назначения като изпълнителен директор на основни обекти на AES в Унгария и Казахстан, където се занимава с модернизация и оптимизация на съоръженията и работния процес.
През 1999 е избран за председател на групата на AES Silk Road със седалище в Москва.

В Обединеното кралство Левсли се завръща през 2002 година като управляващ директор на AES Drax Power Ltd. – най-голямата топлоцентрала в Западна Европа, произвеждаща цели 4 хил. мегавата ел. енергия.
През 2004 е назначен в Kiev & Rivne Electricity Distribution Co’s в Украйна, където съумява да реализира успешно инвестиционна програма за $50 млн. за подобряване на енергийната ефективност и намаляване на загубите, финансирана със средства от IFC.

Преди да се присъедини към ContourGlobal той е главен оперативен директор на ситуираната в Украйна Donbass Fuel & Energy Co. (DTEK). Междувременно ръководи и изграждането на нови централи за възобновяема и топлинна енергия на територията на Нигерия, Того, Украйна, Полша, Румъния, Италия и Северна Ирландия.

През 2011 г. като изпълнителен вицепрезидент на ContourGlobal Гари Левсли ръководи придобиването на българския „ТЕЦ Марица Изток 3“ от Enel. Цената на сделката е 230 млн. евро. Той развива и прилага 3-годишен бизнес план, който значително подобрява ефективността, безопасността и приходите на централата.

Кой е Дан Каталин Станку?

Румънецът Дан Каталин Станку има 30-годишен опит като ръководител на няколко ЕРП-та в северната ни съседка.

Има впечатляваща биография в енергийния сектор, на който е посветил целия си живот.
Говорещият няколко чужди езика румънец завършва висшето си образование във Факултета по енергетика в Политехническия институт в Букурещ. Впоследствие специализира „Мениджмънт и бизнес“ в CODECS, Open University и придобива магистърска диплома в бизнес администрацията и управлението към Университета в Шефилд.

Професионалната му кариера започва през 1990 г. в електроразпределителната компания Електрика Мунтения Суд като областен началник.

За 19 години в компанията се издига първо до Изпълнителен технически директор, а след това и Директор на проекта – внедряване на SAP/Началник отдел „Планиране на експлоатация и поддръжка“. През 2005 година влиза в борда на Електрика Букурещ, E.ON Moldova и CEZ Oltenia S.A., като е и Директор по корпоративните въпроси и приватизацията.

Между 2009 и 2016 година е на ръководна длъжност в E.ON, където в качеството си на Ръководител стратегия и корпоративно развитие отговаря за различни проекти по преструктуриране, оптимизация и развитие на нови проекти.

Допреди няколко месеца Каталин Станку беше Председател на Управителния съвет на трите дъщерни дружества на Electrica: Трансилвания Норд, Трансилвания Суд, Мунтения Норд.

Станку ще съветва българската „Еврохолд“ по сделка по придобиване на активи на стойност 335 млн. евро.

Вероятно включването на Гари Левсли и Каталин Станку е по изискване на осигуряващите финансирането банки – Deutsche Bank и Nomura.

 


ОЗК

От категорията

КЕВР не видя нарушения във високите сметки на „Топлофикация София“

Снимка: БГНЕС-1610724269.jpg

Предоставените данни и документи показват, че дружеството е изпълнило ...

15 ян. 2021 | 17:23

НАП: Електронни касови бележки ще заместят хартиените

-1551104105.jpg

Промяната се подкрепя от Националната агенция за приходите, като в близките ...

14 ян. 2021 | 14:51

Инж.Желев: Наш основен приоритет е опазване на околната среда и екологичното производство на енергия

-1427713691.jpg

Паралелно през 2021 г. продължаваме по план работата по проекта ни за поетапно ...

14 ян. 2021 | 14:42

Специални предложения от магазини ЗОРА

Специални предложения от магазини ЗОРА-1610719011.jpg

15 ян. 2021 | 15:56