"Еврохолд" ще запази сегашния висш мениджмънт на ЧЕЗ и няма да вдига цената на тока

Еврохолд планира да подкрепи и развие съществуващата инвестиционна програма на ЧЕЗ в България.

"Еврохолд" ще запази сегашния висш мениджмънт на ЧЕЗ и няма да вдига цената на тока

3473 | 9 окт. 2019 | 11:35

Планираната инвестиционна програма от над 270 млн. лв. за настоящия регулаторен период до 2020 г., и над 260 млн. лв. за следващия регулаторен период и ще бъда съобразена с регулаторните изисквания и решения на КЕВР.

"Еврохолд" ще запази сегашния висш мениджмънт на ЧЕЗ и няма да вдига цената на тока-1570609849.png-1570609930.png-1570609914.png-1570609903.png-1570609890.png-1570609877.png"Еврохолд" ще запази сегашния висш мениджмънт на ЧЕЗ и няма да вдига цената на тока-1570601609.png

”Еврохолд" ще запази сегашния висш мениджмънт на ЧЕЗ и няма да вдига цената на тока, обявиха шефовете на холдинга на специално представяне на бъдещите си намерения по развитието на ЧЕЗ България след нейонОто придобиване.

 

Покупката на ЧЕЗ в България е първа стъпка за "Еврохолд" в енергийния сектор. Придобиването активите на ЧЕЗ, като водещата електропреносна компания в  България и една от най-големите в региона, е ясно послание за намеренията на Холдинга да гради интегриран бизнес в тази сфера.

Това стана ясно от представянето на Стратегията на компанията по придобиването на активите на ЧЕЗ БГ.

 

Пред медиите застаха българският член на борда Георги Миков, както и ръководителите на „Еврохолд“ Асен Христов, Кирил Бошов и Васил Стефанов, който отговаря за „Сливания и придобивания“.

 

Ръководството на „Еврохолд“ официално представи двамата международни мениджъри, които влязоха в енергийния борд за сделката за ЧЕЗ - англичанина Гари Левсли и румънеца Дан Каталин Станку. 

 

Над 120 специалисти работят по сделката, обяви Асен Христов и подчерта, че сделката е в КЗК и в следващите 25 дни се очаква решение на регулатора.

 

Кирил Бошов представи компанията и международните мениджъри, които са привлечени за сделката. Активите на Еврохолд възлизат на 1,4 млрд лева, приходите надвишават 1,3 милиард лева. Служителите на Холдинга са 2500, а клиентите й са над 3 милиона. Еврохолд има 30 придобивания в региона, а присъствието й е в над 10 европейски страни, посочи той. 

Решението да придобиване на ЧЕЗ беше добре обмислено от нашите акционери. След много анализи на дефиниране на силните страни на “Еврохолд“ и фактът,  че компанията придоби експертиза в регулираните бизнеси, получихме подкрепа от акционерите за тази сделка, каза още Кирил Бошов.

 

Две големи инвестиционни банки Deutsche Bank и Nomura гарантират финансирането на покупката на ЧЕЗ България, която ще струва на "Еврохолд" 335 милиона евро.

 

Компаниите на ЧЕЗ Груп България ще бъдат придобити чрез новосформираното и базирано в Холандия дружество Eastern European Electric Company B.V. – 100% собственост на Еврохолд България АД. 

Новото дружество е създадено специално за нуждите на сделката и всеки момент очаква получаване на нужните разрешителни от регулаторните органи. 


"Еврохолд" ще запази сегашния висш мениджмънт на ЧЕЗ с цел съхраняване на опита и екипа на компанията, подчертаха шефовете на компанията.

Това специално е записано в Стратегията на Еврохолд за развитие на ЧЕЗ БГ.


Еврохолд е създал специален Енергиен Борд от експерти, всеки от които притежава над 25 години опит в енергийния сектор и е заемал ръководни позиции в големи Източноевропейски енергийни предприятия.


Енергийният Борд ще подпомогне за гладката интеграция и управлението на компаниите на ЧЕЗ в България след придобиването и ще бъде основна движеща сила за инвестициите и иновациите в българската електропреносна инфраструктура.

В бъдеще се планира Енергийният Борд да прерасне в част от Надзорния Съвет на дружествата в групата на Ийстърн Юропиън Електрик Къпмпани Б.В.

 

Еврохолд има опита да създаде подобен проект, каза  още Кирил Бошов, подчертавайки подкрепата, която са получили от чуждите акционери на холдинга за таза сделка. 

 

Дан Станку посочи намеренията на Еврохолд за надграждане на ЧЕЗ БГ.


Еврохолд планира да подкрепи и развие съществуващата инвестиционна програма на ЧЕЗ в България.
Инвестиционната програма ще отговаря напълно на регулациите и
изискванията на КЕВР, както и на Европейската рамка в областта на климата и енергетиката до 2030 г.


При структуриране на цялостното финансиране на сделката за придобиване са предвидени и допълнителни средства, които да се използват целенасочено за изпълнение именно на основните елементи на инвестиционната програма.

Инвестиционната програма включва Развитието на платформи за изчисляване на потреблението, включващи и устройства
за следене на потреблението във всеки дом/офис/сгради в реално време.

Планираната инвестиционна програма от над 270  млн. лв. за настоящия регулаторен период до 2020  г., и над 260 млн. лв. за следващия регулаторен  период и ще бъда съобразена с регулаторните изисквания и решения на КЕВР.

 

Целта е намаляване на загубите на електрическа енергия, посочи Георги Миков. Това ще стане чрез модернизиране на разпределителната мрежа и въвеждане на модернизирани системи за управление.

След успешното интегриране  на активите на ЧЕЗ, Ийстърн Юропиън Електрик Къмпани ще търси възможности за развитие, включващи изграждането или придобиването на съществуващи генериращи мощности, капацитет за съхранение и други физически активи, които ще затвърдят водещата лидерска позиция на компанията в региона.

 

Идеите за обновяване и управление на мрежата включва: управление на активите, управление на персонала и управление на вземанията, посочи Гари Левсли. Той подчерта, че в последните 3 години ЧЕЗ не са развивали мрежата си в България.

Дългосрочните цели и визията на Еврохолд са да развие подхолдинга Ийстърн Юропиън Електрик Компани и да го превърне в най- голямата независима компания за комунални услуги в страните от ЦИЕ/ЮЕ.

 

Вижте подробно плановете на Еврохолд БГ в приложената

 

Презентация 

 

 

На представянето присъстваха и много експерти.

 


ОЗК

От категорията

КЕВР не видя нарушения във високите сметки на „Топлофикация София“

Снимка: БГНЕС-1610724269.jpg

Предоставените данни и документи показват, че дружеството е изпълнило ...

15 ян. 2021 | 17:23

НАП: Електронни касови бележки ще заместят хартиените

-1551104105.jpg

Промяната се подкрепя от Националната агенция за приходите, като в близките ...

14 ян. 2021 | 14:51

Инж.Желев: Наш основен приоритет е опазване на околната среда и екологичното производство на енергия

-1427713691.jpg

Паралелно през 2021 г. продължаваме по план работата по проекта ни за поетапно ...

14 ян. 2021 | 14:42

Специални предложения от магазини ЗОРА

Специални предложения от магазини ЗОРА-1610719011.jpg

15 ян. 2021 | 15:56