Ограниченията да се приемат при преговорите за бюджета и пакта за възстановяване, предлагат от групата

"Хюман райтс уоч": ЕС да ограничи парите на страни, които не спазват върховенството на закона

1987 | 17 септ. 2020 | 14:35

Известната правозащитна група призова Европейския съюз да разработи инструменти, които да попречат на правителствата да нарушават правата на човека


Известна правозащитна група призова Евросъюза да разработи инструменти, които да попречат на държавите-членки на ЕС, които нарушават правата на човека и върховенството на закона, да се възползват от достъпа си до бюджета на блока, предаде БГНЕС.

"Европейският съюз трябва спешно да се снабди със силен инструмент, обвързващ достъпа на държавите-членки до фондовете на ЕС със спазване на основните задължения за членство … Германия, която е ротационен председател на ЕС до декември 2020 г., и други страни от ЕС трябва да гарантират, че е създадена работеща система за предотвратяване правителствата в ЕС, нарушаващи правата, да се възползват от достъпа си до бюджета на ЕС, като същевременно нарушават върховенството на закона", заяви "Хюман райтс уоч" (ХРУ) в съобщение за пресата.

По-специално, групата за права призовава ЕС да действа по предложение на Европейската комисия от 2018 г. относно начини за спиране, намаляване или ограничаване на достъпа до финансиране от ЕС, пропорционално на установените нарушения, което все още подлежи на одобрение от държавите от ЕС.

“На 21 юли 2020 г. лидерите на ЕС постигнаха споразумение относно седемгодишния бюджет на ЕС и плана за икономическо възстановяване след COVID-19. Те също така се договориха да установят процес за защита на бюджета от нарушения на основните принципи на ЕС. Но подробности за плана, базирани на предложението на Европейската комисия ОТ 2018 г., остават отворени за преговори между държавите-членки на ЕС“, се добавя в прессъобщението.

Предстоящите разговори ще се съсредоточат върху ключови въпроси, включително мнозинството, необходимо на държавите-членки да одобрят или отхвърлят предложените от комисията решения по системата и обхвата на нарушенията, които могат да предизвикат действия. Броят на гласовете, необходим за задействане на процеса на Европейския съвет, трябва да има за цел да попречи на малка група правителства, които нарушават правата, да се защитят взаимно или да отхвърлят решенията на комисията, че нарушенията на правителството на ценностите на ЕС са достатъчно сериозни, за да намалят или да спрат финансирането.

Според групата за права процесът ще гарантира, че бюджетът на ЕС не може да се използва за насърчаване на нетолерантност или дискриминационни политики.

 


От категорията

Последен дебат. Байдън:Тръмп е расист. Президентът: Байдън прави бизнес с Украйна и Китай

Последен дебат. Байдън: Тръмп е расист. Президентът: Байдън прави бизнес с Украйна и Китай-1603431050.jpg

От щаба на Тръмп се оплакаха, че този дебат е трябвало да бъде фокусиран върху ...

23 окт. 2020 | 08:30

Европа затяга осезаемо мерките срещу коронавируса

-1596972344.jpg

Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията над 5,3 ...

23 окт. 2020 | 07:59

СЗО: Намираме се на критичен кръстопът в пандемията, а все още сме октомври

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус-1596274573.jpg

„Следващите няколко месеца ще бъдат много трудни и някои страни са поели по ...

23 окт. 2020 | 22:15

Строги мерки в Европа срещу разпространението на COVID-19

-1603475216.png

Гърция, Италия и Франция станаха поредните държави, които наложиха вечерен час

23 окт. 2020 | 20:45