Авиабазата Хмеймим

За 4 г. руските военни помогнаха на сирийската армия да си върне 90% от територията на страната

"Известия": Русия затвърди присъствието си в Близкия Изток

2314 | 22 септ. 2019 | 22:39

Авиобазата Хмеймим и военноморската база Тартус осигуриха директен достъп на руската авиация и флота до други региони


През есента на 2019 г. изминаха четири години от началото на операцията на руските военновъздушни сили в Сирия. През това време руските военни помогнаха на правителствените сили да си върнат контрола над 90% от територията на страната и изградиха две военни бази с изключително стратегическо значение, пише руският вестник “Известия“, цитиран от Агенция "Фокус".

Авиобазата Хмеймим и военноморската база Тартус окончателно затвърдиха присъствието на Руската федерация в Близкия Изток и Средиземноморието. И най-важното е, че те осигуриха директен достъп на руската авиация и флота до други региони. Например военно транспортните самолети Ил-76 и Ан-124, излетяли от Хмеймим, лесно ще стигнат до Северна или Централна Африка и Латинска Америка. Журналисти от вестник "Известия" посетиха руските бази в Сирия и наблюдава службата и живота на руските войници.

"Преди това, в голямата жега, двигателите не винаги стартираха“, казва за „Известия“ заместник-командирът на смесения авиационен полк за военно-политическа работа. "Самолетите стояха на открито, понякога толкова нагрети, че автоматиката им не позволяваше излитането."

Но сега руските пилоти вече нямат такъв проблем. Има изградени укрития в базата за авиационна техника. Това са малки сводести конструкции. Те надеждно защитават самолетите както от слънце, така и от импровизирани бомби, пуснати от дронове.

В укритията са инсталирани системи за подаване на гориво, електричество и дори имат климатизация.

"Руските самолети изпълняват задачи за осигуряване на противовъздушната отбрана на руските военни съоръжения”, обяснява командирът на изтребителния полк Су-35 пред „Известия“. "Ние също летим като ескорт на чуждестранни разузнавателни самолети, които са близо до базите Хмеймим и Тартус."

В допълнение към многофункционалните Су-35 руските военни инсталации са защитени с противовъздушните системи С-400, ракетните системи Тoр и системите „Панцир“.

За четири години инфраструктурата на Хмеймим драматично се промени. За персонала са изградени няколко удобни трапезарии, има пекарна, комплекси за баня и перални. Специалната гордост на руското командване е системата за пречистване на водата. За ден тя произвежда няколко хиляди литра от най-чистата питейна течност, която след това се бутилира в пластмасови бутилки.

За същия период Центърът за поддръжка на логистиката Тартус се превърна в пълноценна военноморска база. Сега тя осигурява целогодишно присъствие в Средиземно море на военноморската група на руския флот. В Тартус на корабите и подводниците могат да се извършват ремонти, попълване на запасите им, а също се осигурява и почивка на екипажа.

Сега в Тартус приключва строителството на ремонтния цех. Според представители на ВМС, той осигурява пълноценна поддръжка на различни части и възли, както и въоръжението на руските военни кораби и подводници.

В същото време военните моряци подчертават: "Новото съоръжение ни позволява да ремонтираме всеки кораб или подводница, които са на служба в руския флот".

 


От категорията

Франция спира Северна Македония и Албания за ЕС?

Франция спира Северна Македония и Албания за ЕС?-1571044978.jpg

Посланиците на страните от Общността в понеделник ще се опитат да постигнат ...

14 окт. 2019 | 12:11

Американските войници в Северна Сирия са получили заповед да напуснат страната

-1564748630.jpg

Вчера министърът на отбраната на САЩ Марк Еспър каза, че до 1000 американслтки ...

14 окт. 2019 | 20:06

Ердоган в гневна реч: Вие нас за какви ни мислите, откога НАТО защитава терористите?

Ердоган в гневна реч: Вие нас за какви ни мислите, откога НАТО защитава терористите? -1571085390.jpg

Анкара стана свидетел на преднамереност и пристрастия от страна на държавите, ...

14 окт. 2019 | 23:35

Орбан призна тежко поражение - загуби Будапеща и още 10 големи града на кметските избори

-1564431434.jpg

Премиерът и председател на Фидес Виктор Орбан нарече изборите трудни, но ...

14 окт. 2019 | 08:12

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.