Авиабазата Хмеймим

За 4 г. руските военни помогнаха на сирийската армия да си върне 90% от територията на страната

"Известия": Русия затвърди присъствието си в Близкия Изток

2561 | 22 септ. 2019 | 22:39

Авиобазата Хмеймим и военноморската база Тартус осигуриха директен достъп на руската авиация и флота до други региони


През есента на 2019 г. изминаха четири години от началото на операцията на руските военновъздушни сили в Сирия. През това време руските военни помогнаха на правителствените сили да си върнат контрола над 90% от територията на страната и изградиха две военни бази с изключително стратегическо значение, пише руският вестник “Известия“, цитиран от Агенция "Фокус".

Авиобазата Хмеймим и военноморската база Тартус окончателно затвърдиха присъствието на Руската федерация в Близкия Изток и Средиземноморието. И най-важното е, че те осигуриха директен достъп на руската авиация и флота до други региони. Например военно транспортните самолети Ил-76 и Ан-124, излетяли от Хмеймим, лесно ще стигнат до Северна или Централна Африка и Латинска Америка. Журналисти от вестник "Известия" посетиха руските бази в Сирия и наблюдава службата и живота на руските войници.

"Преди това, в голямата жега, двигателите не винаги стартираха“, казва за „Известия“ заместник-командирът на смесения авиационен полк за военно-политическа работа. "Самолетите стояха на открито, понякога толкова нагрети, че автоматиката им не позволяваше излитането."

Но сега руските пилоти вече нямат такъв проблем. Има изградени укрития в базата за авиационна техника. Това са малки сводести конструкции. Те надеждно защитават самолетите както от слънце, така и от импровизирани бомби, пуснати от дронове.

В укритията са инсталирани системи за подаване на гориво, електричество и дори имат климатизация.

"Руските самолети изпълняват задачи за осигуряване на противовъздушната отбрана на руските военни съоръжения”, обяснява командирът на изтребителния полк Су-35 пред „Известия“. "Ние също летим като ескорт на чуждестранни разузнавателни самолети, които са близо до базите Хмеймим и Тартус."

В допълнение към многофункционалните Су-35 руските военни инсталации са защитени с противовъздушните системи С-400, ракетните системи Тoр и системите „Панцир“.

За четири години инфраструктурата на Хмеймим драматично се промени. За персонала са изградени няколко удобни трапезарии, има пекарна, комплекси за баня и перални. Специалната гордост на руското командване е системата за пречистване на водата. За ден тя произвежда няколко хиляди литра от най-чистата питейна течност, която след това се бутилира в пластмасови бутилки.

За същия период Центърът за поддръжка на логистиката Тартус се превърна в пълноценна военноморска база. Сега тя осигурява целогодишно присъствие в Средиземно море на военноморската група на руския флот. В Тартус на корабите и подводниците могат да се извършват ремонти, попълване на запасите им, а също се осигурява и почивка на екипажа.

Сега в Тартус приключва строителството на ремонтния цех. Според представители на ВМС, той осигурява пълноценна поддръжка на различни части и възли, както и въоръжението на руските военни кораби и подводници.

В същото време военните моряци подчертават: "Новото съоръжение ни позволява да ремонтираме всеки кораб или подводница, които са на служба в руския флот".

 


От категорията

Путин: Трябваше да удрям по масата, за да се задействат някои министри

Кадър: ТАСС-1582630942.jpg

Бившите министри на на финансите Алексей Кудрин и на икономиката Герман Греф ...

25 февр. 2020 | 13:38

Италианският премиер обвини ръководството на болница за разпространението на коронавируса в страната

-1530191821.jpg

Към този момент знаем, че начинът, по който се управлява едно болнично ...

25 февр. 2020 | 11:29

Иранският зам.-министър на здравеопазването е заразен с коронавирус

Сн. Туйтър-1582636806.png

Много от заразените са свързани с шиитския религиозен център Комо

25 февр. 2020 | 15:05

Първи случаи на коронавирус в Хърватия и Австрия

-1581941696.jpg

В Австрия става въпрос за двама италианци, които живеят в провинция Тирол и ...

25 февр. 2020 | 14:52

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.