Страната спешно се нуждае от рестартиране - и най-вече на нивото на общественото съзнание

"Московский комсомолец": Фалшиво ли е величието на Русия?

8151 | 13 юни 2018 | 14:02

"Какво ще се случи, ако нищо не се промени? За нас все повече ще бъде трудно да настигнем света, който препуска. Ще бъдем една изостанала периферия, като Русия от времето преди Петър Велики", пише политологът Николай Миронов


Николай Миронов, политолог,
"Московский комсомолец"
Източник: Агенция "Фокус

Струва ни се, че Русия се движи напред, настигайки други страни, но всъщност няма никакво движение от 30 години насам. Първоначално страната беше обхваната от хаос, а след това от стагнация, чиято причина в идеологически план е, че не можем да се адаптираме към променения свят по никакъв начин.
Русия, въпреки пристигането на iPhone и други модерни технологии така си и остана в ХХ век - век на войни, железни завеси и огради от бодлива тел.

 

Михаил Горбачов каза добри думи при напускането си: Студената война "обезобразява нашата икономика, обществено съзнание и морал". Въпреки че се отнасят за времето на Горбачов, тези думи са абсолютно верни. Последният генерален секретар говори за войната в минало време, но тя, уви, се завърна, макар и под формата на един фантом, създаден от съвременните руски власти за засилване на позицията им. Общественото съзнание е толкова деформирано от годините на съветската пропаганда на черно–белия свят и вечната "заплаха за война" и отново вярваме във въображаеми врагове и въображаема победа.

Да, пропагандистите не успяха да направят това, но проблемът е в нас, в главите ни. За всички ни наследството на съветската митология, с които ние живеем в продължение на 30 години: разпадането на страната, загубата на идеали, спряното развитие - Русия се е изгубила, тя иска да стане, да се върне към златната ера на славата, където бяхме на първо място в Космоса, хора-победители. Ето защо ние вярваме на "лечителите", които ни казват да се изправяме на краката си.

Но за момента имаме работа с въображаеми лечители, които не предлагат на страната реално лечение, или по-скоро просто не я водят на никъде. Те само пълнят умовете ни с все повече и повече лъжи - вместо да ни помагат да се движим в променения свят и наистина да се преродим.

Мит номер едно – враговете развалиха страната

Отправната точка е ерата на Студената война. В онези дни СССР беше една от двете суперсили в света - велика империя. Но тази империя, поради редица обективни и субективни причини, от 70-те години на миналия век тръгна към упадък. Да, страната очевидно спря в началото на 80-те години на миналия век. Това се дължи на: бавна икономика, основана на тежката индустрия и несвързана със световната научно-технологична революция; изключително скъп военно-промишлен комплекс; зависимостта от петродолари и падащите цени на петрола; застаряването на лидерите и неспособността им да осъществят реформи.

Най-важното е, че съветският партиен елит не успя да разбере навреме основната тенденция на новия свят: икономическата и научно-техническата конкуренция стана по-важна от военно-политическата борба. Това в крайна сметка доведе до смъртта на "втория свят", воден от Съветския съюз: той просто изостана.

Мнозина все още погрешно мислят, че Съветският съюз е бил силна страна - и изведнъж някой го съсипва. Разбира се, субективни причини има - това е слабостта и лутането на Горбачов и амбициите на Елцин. Трябва обаче да разберем, че носещите структури на страната са изгнили дълго преди действителното ѝ разпадане. Проблемът на ръководството на СССР е, че не може да разбере как да възстанови сградата, без да я унищожи. Фактът, че Западът е допринесъл по всякакъв начин за това унищожение, ние не отричаме - но не мислете, че влиянието му е станало решаващо. В крайна сметка, Китай не се разпада?...

Тогава, след разпадането на Съюза, бяха ли намерени нови идеи? Не, имаше вакуум, изпълнен с фалшивия популистки трепет на Елцин и цинизма на новия "елит". Абстрактната идея за "изграждане на капитализма" доведе до присвояване на националното богатство от малка група индивиди. Съветската система беше разрушена, но от развалините ѝ не беше построен идеалът, за който говореха „демократите“.

Мит номер две – Русия ще се изправи на крака, отново ще ни уважават

Да, хората в края на 90-те години на миналия век поискаха ред и той се появи - дивият капитализъм стана по-малко див, изгради приемлива фасада. Високите цени на петрола помагаха известно време за облекчаване на социалните противоречия. Но всички елементи на социалната система от 90-те години на миналия век бяха запазени, включително корупцията и социалното разделение, привилегиите на олигархията, наемния характер на икономиката и високото офшоризиране. Приватизацията не се ревизира. Държавата не се завърна, за да стане държава за всички и да придвижи страната напред, но за да се гарантира просперитетът на друга група хора, обединени сега около властта.

Вместо съзиданието, основната идея беше консумацията, особено абсурдна в бедна страна. Но тъй като повечето хора наистина не могат да консумират - поради ниски доходи, - тя беше чисто по руски изкривена: по същество, на това се радва "елитът", а хората затъват в кредити, както и други дългове. С iPhone и скъпи дрехи.

Но основният проблем е, че този рай за елита е платен с ресурсите на страната - те се консумират необуздано и често напразно - и Русия, междувременно, все повече изостава от другите страни.

Независимо колко телевизията лъже за нашия необуздан растеж, цифрите казват обратното. Делът на руската икономика в световния БВП не надвишава 2-3%, докато делът на, например, Съединените щати и Китай е в размер на почти една трета. И нашият дял е предимно от суровини. Нашият износ е повече от 60% енергия, а половината от вноса - машини и оборудване: типичен търговски баланс на третия свят. Дори и в Космоса, Русия все повече губи позиции за сметка на Илон Мъск и европейците: например, на пазара на търговски полети в края на 2017 г. делът на SpaceX е 45%, на ЕС е 40%, а на Русия - 15%. Като цяло, влиянието на Русия в космическия сектор се е свило - ние задминават САЩ, Китай, Европа. Делът на Русия в световния пазар на ИТ технологии не надхвърля 1%.

В тази изкривена логика всичко, което е лошо за Съединените щати, е добро за Русия. САЩ се страхуват от нас и затова искат Русия да бъде смазана. Светът, за който се твърди, че е недоволен от "хегемонията на Съединените щати", ни гледа като спасител. Ние носим на света някои ценности, необходими за него. Структурата на страната ни е прогресивна и поради това може да служи като пример за други страни. Веднага след като "отворим очите на света" за недостатъците на Запада, други страни веднага ще ни станат съюзници.

Всичко това не е нищо повече от мит. Старият мит на миналия век, с който почти свикнахме и който замени историята и реалността. Но ако искаме да продължим напред, ще трябва да се разделим с него. Защото за 30 години светът е станал фундаментално различен.

Първо, отдавна вече светът не е биполярен, въпреки присъствието в него на такъв гигант като Съединените щати. Светът вече е глобален и многополюсен и е свързан с развитието на множество хоризонтални връзки и интернет. САЩ след провала в Близкия изток действат предимно с "мека сила" и икономически средства, а не с военни инструменти (въпреки че, разбира се, има и милитаристични ексцесии). В света няма общо противопоставяне на Запада и Америка, те не се възприемат като "хегемони" и "жандарми".

Стойностите и качеството на живот, които са се развили на Запад, са по-привлекателни за други народи, отколкото това, което ние предлагаме. Опитите ни да разрушим световния ред предизвикват по-скоро недоумение, отколкото съчувствие. Ние сме симпатични само на много изостанали народи или маргинални политически групи в развитите страни - и дори тогава, защото искат пари от нас. Ние сме интересни от гледна точка на доставките на енергийни ресурси, оръжия, някои други стоки, но на пазарите на нетърговски стоки и още повече на пазарите на идеи и технологии, ние сме играчи последна класа.

Нашата социална структура е непривлекателна: кой иска да има в страната си огромна корупция и разпусната олигархия? Официалните ни ценности са архаични, не нови, светът отдавна ги е отминал и е напреднал. И ние самите ние не живеем според тези ценности. Може ли някой да ми каже ясно какво е посланието ни за света? В "Православието, автокрацията и национализма"? Като цяло, на автора му е болно да види как от страна с велика култура, се достигна до примитивно мислене от типа - „толерасти“, „Гейропа“ и интернет шегаджии.

На второ място, но не по-малко важно: съвременният свят е свят, в който не се конкурират бойни глави, а икономиката и знанието, това е същността на XXI век. Признак на величие сега е не големината на страната и наличието на оръжие, а търсенето на световния пазар на идеи, технологии и продукти, нивото и качеството на човешкия живот.

Русия спешно се нуждае от рестартиране - и най-вече на нивото на общественото съзнание. Нашите приоритети трябва да бъдат да се развиваме в синхрон с времето и ценностите, които ще бъдат търсени от света.

САЩ, Западът, други страни не са приятели или врагове, а конкуренти или партньори. Арбитърът в този конкурс е мирът и човечеството; критериите за оценка - световното признание, нарастването на броя на партньорите.

Необходимо е вратата към миналото да бъде затворена. Да се взимат под внимание само реални и бъдещи победи. Фактът, че преди 70 години ние победихме фашизма, и преди 60 години, първият човек полетя в Космоса – това са славни страници, но това беше много отдавна. Фактът, че от 1961 г. ние нямаме постижения на световно значение е много тревожен сигнал говори за криза на цивилизацията. Ние спешно се нуждаем от истински победи, не военни, а мирни - интелектуални, икономически, културни.

Това е истински патриотизъм и истински суверенитет. Патриот сега е този, който подкрепя развитието на страната и нейната победа в световната конкуренция. И никой, който вярва, че величието на Русия е в грубостта на своите представители в международни срещи на високо равнище и карикатури в социалните мрежи. Или в растежа на цените на петрола.

Какво ще се случи, ако нищо не се промени? За нас все повече ще бъде трудно да настигнем света, който препуска. Не мисля, че някой ще ни превземе, но ние ще бъдем една изостанала периферия, като Русия от времето преди Петър Велики.

Искаме ли такава съдба?

 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Най-напред пчелите...

-1462343945.jpg

Всъщност, никой не си направи труда да уведоми Народа, че една част от него ...

21 май 2019 | 10:28

Владимир Шейтанов: Очаквания за нередности и машинации на кампанията и в деня на вота

-1552918447.jpg

Голяма част от фирмите са с изчерпани кредитни ресурси и са в подчинено ...

21 май 2019 | 10:58

Георги Лозанов: Предизборната ни кампания - пълна скука!

Георги Лозанов: Предизборната ни кампания - пълна скука! -1558538378.jpg

И про-ГЕРБ говоренето не е по-успешно. В тази предизборна кампания то се ...

22 май 2019 | 18:18

Светлана Шаренкова: По плодовете ще ги познаем!?

-1532442676.jpg

В България неолибералният преход, освен тази ценностна подмяна, донесе и тежка ...

22 май 2019 | 17:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


13 юни 2018 | 21:45Типичен либераст! Русия ще възвърне своето величие, тогава когато се отърве от глашатаите на Вашингтонския консенсус! Тогава, когато стъпи образно казано, на вратовете на олигархията; когато спре изтичането на капитали от Русия, спре бюрократите си да изнасят пари под формата на купуването на имоти зад граница!!! Наскоро в едно ТВ предаване, един от присъстващите си пожела да си приберат олигарсите обратно в Русия и както са с багажа си, да ги отпратят за Сибир, ама пешком!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


скучаещ


13 юни 2018 | 16:53Парадоксът е, че Русия е велика, въпреки изостаналостта си. И винаги ще бъде велика. Както и Китай, например. Добре е да се съсредоточим върху малкия свят, който ни заобикаля и с който живеем.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


ДАНЪКОПЛАТЕЦ


13 юни 2018 | 16:38Поредния, добре опакован ПАСКВИЛ !_____ГАДНО.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.