"Нафтогаз": Новите санкции на САЩ ще станат последният пирон в ковчега на "Северен поток-2"

В момента са изградени повече от 90 % от газопровода

"Нафтогаз": Новите санкции на САЩ ще станат последният пирон в ковчега на "Северен поток-2"

1955 | 30 ноем. 2020 | 12:39

Според информацията на WSJ, новите санкции ще бъдат насочени към компаниите, които ще се занимават именно с преоборудването, както и срещу фирмите, които трябва да застраховат, инспектират и сертифицират „Северен поток 2”.


Членовете на Конгреса на САЩ постигнала съгласие за налагане на нови санкции срещу газопровода „Северен поток 2”, пише вестник „The Wall Street Journal”. Според изданието, поредните мерки могат да се превърнат в „победа” за двама украински лобисти.

Вадим Гламаздин от украинската компания „Нафгогаз” и Александър Харченко от Съвета за национална сигурност на Украйна се опитват в продължение на 4 години да убедят администрацията на Доналд Тръмп да въведе санкции.

Лобирането на украинците и подкрепата на сенатора Тед Круз доведоха миналата година до спиране на строителството на „Северен поток 2” заради въведените ограничителни мерки.

За да бъде завършен газопроводът, е необходимо преоборудване на полагащият тръбите кораб „Академик Черский” за работа с тръби с по-голям диаметър. Според информацията на WSJ, новите санкции ще бъдат насочени към компаниите, които ще се занимават именно с преоборудването, както и срещу фирмите, които трябва да застраховат, инспектират и сертифицират „Северен поток 2”. „Сега украинците имат усещането, че са на крачка от успеха”, пише изданието.

Новите санкции ще станат „последният пирон в ковчега на този проект”, заяви Вадим Гламаздин. Според него, след влизането в сила на ограничителните мерки няма да има „практическа възможност” за довършването на газопровода.

Преди дни представител на компанията Nord Stream 2 AG обяви, че изграждането на „Северен поток-2“ ще продължи в началото на декември след пауза от около година.

Управлението на водните пътища и корабоплаването на Щралзунд е призовало капитаните на корабите да бъдат особено внимателни, когато плават на юг от района на Адлергрунд в Балтийско море заради началото на строителните работи там на 5 декември.

В момента са изградени повече от 90 % от газопровода. Последните 16 км от участъка включва полагането на тръби в пределите на изключителната икономическа зона на Германия, а останалата част – в територията на Дания.

Първоначално се предвиждаше „Северен поток 2” да бъде въведен в експлоатация в края на 2019 г., но още през лятото стана ясно, че „Газпром” изостава от графика и няма да изпълни плановете за газопровода. През декември 2019 г. проектът спря окончателно, след като швейцарската компания „Allseas” отказа да положи тръбите заради страха от санкции от страна на САЩ и изведе корабите си от Балтийско море.

Източник: БГНЕС


ОЗК

От категорията

КЕВР не видя нарушения във високите сметки на „Топлофикация София“

Снимка: БГНЕС-1610724269.jpg

Предоставените данни и документи показват, че дружеството е изпълнило ...

15 ян. 2021 | 17:23

НАП: Електронни касови бележки ще заместят хартиените

-1551104105.jpg

Промяната се подкрепя от Националната агенция за приходите, като в близките ...

14 ян. 2021 | 14:51

Теменужка Петкова: България да има диверсификация на своя газ е мечта от години

Снимка БНТ-1610785627.png

"Булгаргаз" има договор за 25 години с азербайджанската газова ...

16 ян. 2021 | 10:24

Инж.Желев: Наш основен приоритет е опазване на околната среда и екологичното производство на енергия

-1427713691.jpg

Паралелно през 2021 г. продължаваме по план работата по проекта ни за поетапно ...

14 ян. 2021 | 14:42