"Независимая Газета": Борисов целенасочено уби всички българо-руски енергийни проекти

Дори и в културното сътрудничество Борисов ще остави след себе си изгоряло поле, пише авторът

"Независимая Газета": Борисов целенасочено уби всички българо-руски енергийни проекти

22542 | 15 май 2019 | 15:51

На 12 октомври 2015 г. Борисов направи изявление, в което призна, че трите най-големи инвестиционни проекта в историята на съвременната България бяха спрени от решението на българските власти в името на партньорството със САЩ.


Изключително остра и места дори враждебна към страната ни статия, критикуваща политиката на премиера Борисов спрямо българо-руските енергийни проекти, публикува в понеделник в. "Независимая Газета". В нея авторът Никита Бондарев директно посочва българския министър-председател като "убиец на българо-руските енергийни проекти".

"Борисов се показа не само като противник, но и целенасочен и последователен ликвидатор, убиец, ако искате, на всички съвместни българо-руски енергийни проекти. Тук не става дума за културно сътрудничество, но дори и там Борисов ще остави след себе си изгоряло поле. Така че всички изявления и инициативи на този човек трябва да се приемат с голяма загриженост", пише Бондарев.

За прекъсването на строителството на Южен поток има много специфичен виновник и не трябва да го търсим в Сърбия, пише Никита Бондарев в "Независимая Газета", цитирана от "Факти".

 

Никой не допринесе повече за разпадането на Южен поток, отколкото българският премиер Бойко Борисов. С усилията му в България не бяха изпълнени още два съвместни проекта с Русия в областта на енергетиката - АЕЦ Белене и петролопровода Бургас-Александруполис. Три от тези проекти като цяло в експертната общност бяха известни като „големият енергиен шлем“. Всъщност, първото нещо, което направи Борисов, когато встъпи в длъжност на 10 юли 2009 г., бе да поиска от министъра на енергетиката в напускащото социалистическо правителство да прекрати всички преговори и всички съвместни проекти с Русия.

 

Те разговаряха за доставките на природен газ, петролопровода Бургас-Александруполис, изграждането на българския участък от главния тръбопровод "Южен поток" и АЕЦ "Белене", както и за подготовката на Български енергиен холдинг (БЕХ) за участие в строителния проект на топло-електроцентрала в столицата на Македония Скопие. Така Борисов изрази намерението си да отмени всички споразумения на предишния кабинет с Русия в областта на енергетиката.

Трябва да се отбележи, че в десетте години от юли 2009 г. настъпиха много промени в българския политически живот, но не и съдбата на „големия енергиен шлем” - всички съвместни енергийни проекти с Русия са зачеркнати или остават замразени, бъдещето на нови проекти е мъгливо.

 

Разговорите на Бойко Борисов и Владимир Путин в Гданск на 1 септември 2009 г. са много характерни в този смисъл.

Преди десет години Путин обясни на българския си колега значението на руската енергийна политика на Балканите и след това по много емоционален начин формулира своето кредо относно енергийното сътрудничество с българското правителство.

„Всички проекти, които сме разработили досега, са насочени, наред с други неща, към повишаване на статута на България като основен енергиен център в Европа, като основна транзитна страна. По същество, за да се промени геополитическия статус на страната и да се даде възможност да се печелят допълнителни пари от транзит” каза Путин. „Ако по някаква причина българското правителство смята, че даден проект не отговаря на интересите на България, тогава Русия ще реши тези проблеми, но по други начини. И ние ще намерим други възможности за сътрудничество и ще търсим и правим това без никакви проблеми и негодувание, изхождайки от интересите един на друг ”, заяви руският премиер.

Путин каза следното за проекта "Бургас-Александруполис": „Говорим за петролопровода от много години. И там са 280 километра. Вече сме изградили петролна система от Източен Сибир до китайската граница, която е 1 500 километра и скоро ще бъде завършена до брега на Тихия океан. И те започнаха само преди две години. А Бургас-Александруполис се обсъжда вече седем години! Просто кажи не, и това е - и затвори темата. Същото се отнася и за други проект” каза Путин.

 

Записът на срещата на двамата премиери, излъчвани по централните телевизионни канали, дава възможност да се проследи реакцията на Борисов на изявленията на руския му колега - от протокол, дипломатично правилна усмивка до изненада, объркване и дори, може би, страх.

 

В последвалите години Бойко Борисов продължил да блокира руските проекти и след двугодишна пауза на правителството на Пламен Орешарски се е върнал на власт през ноември 2014 г.

 

В самото начало на декември същата година Путин изненадващо обяви от Анкара, че ликвидира "Южен поток" и започва да строи "Турски поток". "Изключително важно е, че това стана в момент, когато току що бе извършена смяната на правителствата и новият кабинет в София още не беше заработил. Иначе казано, самият факт на завръщането на Борисов на власт бе достатъчен за руската страна, за да сложи кръст на "Южен поток", пише авторът.Въпреки това, българското ръководство продължи да държи Бургас-Александруполис в неопределеност (нито да, нито не) в продължение на почти една година, до 11 юни 2010 г., когато по време на среща с посланици на Европейския съюз, Б. Борисов заяви абсолютно неочаквано за закриването на тръбопровода Бургас - Александруполис и АЕЦ Белене.

 

По-късно обаче Борисов опроверга думите си, като заяви, че съдбата на тръбопровода зависи от доклада на еколозите, чиито резултати са очаквано отрицателни.

 

Едва на 7 декември 2011 г. последва изявление за окончателното и неотменимо затваряне на петролопровода Бургас-Александруполис. Като причина за изоставянето на строителството се посочва икономическият недостатък на проекта за България и опасността, която се създава за екологията на страната и съответно за туристическата индустрия в България.

На 28 март 2012 г. на заседанието на Народното събрание бе прочетен докладът на вицепремиера и министър на финансите, според който България напуска проекта за изграждане на АЕЦ Белене. Реакторът, вече сглобен от специалисти на "Росатом", беше предложен да бъде поставен като 7-ми енергоблок на АЕЦ "Козлодуй".

 

На площадката, подготвена за АЕЦ "Белене", беше предложено да се инсталира топлоелектрическа централа. Премиерът Борисов направи коментар по този доклад. Основните причини за закриването на проекта, той нарече огромните разходи, страната не била в състояние да го финансира сама. В допълнение към трудностите, свързани с плащанията по дълга, той спомена хипотетичната възможност за увреждане на атомната електроцентрала по време на земетресение, което ще нанесе големи щети на страната. Предложението на руската страна да поеме финансирането на проекта изцяло върху себе си Бойко Борисов категорично отхвърли.

На 12 октомври 2015 г. българският премиер Бойко Борисов направи изявление, в което призна, че трите най-големи инвестиционни проекта в историята на съвременната България - АЕЦ Белене, петролопровода Бургас-Александруполис, газопровода Южен поток - бяха спрени от решението на българските власти в името на партньорството със САЩ. „Спряхме три големи руски проекта. Спряхме руските самолети, които летяха до Сирия над морето. И ако това не е партньорство, тогава какво?” Борисов попита това членовете на Американската търговска камара. Думите му очевидно бяха вдъхновени от напредъка на проекта „Турски поток“ и стагнацията на „Южен поток“.

Това твърдение съвсем предсказуемо предизвика известен отзвук в руските медии и правителствените среди, по-специално руският външен министър Сергей Лавров отговори на твърденията на Борисов. На фона на това сензационно изявление, България навлезе в период на предстояща неизбежна енергийна криза, свързана с постепенното спиране на реакторите на АЕЦ Козлодуй, които са приключили живота си и липсата на адекватна замяна на капацитета на централата.

Сега Борисов просто няма никакъв изход - без руския газ Балканите ще бъдат покрити с екипетски мрак, единственият способ да го получи е да се включи в "Турски поток".

Днес Бойко Борисов обещава, че трансевропейският клон на "Турски поток" през територията на България ще бъде изграден, независимо от това дали САЩ или Европейската комисия ще се намесят. От една страна, на фона на закриването на старата атомна електроцентрала, проекта за газопровод „Набуко“, на който България се надяваше, както и кризата в отношенията между Русия и Украйна, Борисов просто няма друг изход.

От друга страна, Борисов се показа не само като противник, но и целенасочен и последователен ликвидатор, убиец, ако искате, на всички съвместни българо-руски енергийни проекти. Тук не става дума за културно сътрудничество, но дори и там Борисов ще остави след себе си изгоряло поле. Така че всички изявления и инициативи на този човек трябва да се приемат с голяма загриженост.

 

Някои автори смятат, че продължението на "Турски поток" ще е през Гърция, а не през България, но факторът в новата мрежа, която е планирано да мине през Иракски Кюрдистан към преносната инфраструктура на Турция, вече няма да е "Газпром", а "Роснефт".

От "Независимая газета" не са съвсем съгласни: "Този газопровод ще може да задоволи около 6% от годишните нужди на Европа, а това прави българското направление решаващо при избора накъде да продължи "Турски поток".


От категорията

Експерти: Милиони деца са застрашени при втора вълна на коронавируса

-1587723800.jpg

Световната здравна организация предупреди за "незабавен втори пик", ...

26 май 2020 | 11:56

Светът си отдъхва от пандемията

-1585134813.jpg

Италия отново отвори басейни и фитнес зали, Гърция направи същото с ресторанти ...

26 май 2020 | 08:31

Заразените с коронавирус по света нахдвърлиха 5,5 милиона, жертвите са близо 350 хиляди

-1585203307.jpg

Броят на обявените случаи по света се е удвоил за месец и повече от един милион ...

26 май 2020 | 12:20

Съветник на Джонсън не се извини за неспазване на карантината

Доминик Къмингс-1590470870.png

Премиерът защити съветника си. Редовите британци, които стриктно следваха ...

26 май 2020 | 08:27

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


geri


15 май 2019 | 23:55Трябват ти пари ? Опитай късмета си тук !Нон стоп печалби ! нови игри и забележителни джакпоти .Нужен е минимален депозит от 10 евро!Забавление за пичове ! https: bit.ly 2vGdh7g


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Незабравка


15 май 2019 | 22:11Обръщам се към автора Бондарев! Тези действия на бокомутрата са Ви причинили и икономически и морални вреди! Но бокомутрата е временно явление! Народа Българският е вечен! Обичаме Матушка Русия! Обичаме голямата душа на руснака!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Visitor


15 май 2019 | 18:49Аз също не виждам нищо "... остра и места дори враждебна..." в статията! Дори напротив! Просто са изброили заслугите Му. А те не са малко!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


сара


15 май 2019 | 18:17Това го знаем. Не е новина.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Kai


15 май 2019 | 17:44Глупости! Бай Х никога не имал своя воля в международните отношения. Колкото нещо зависи от кухата лейка външния ни министър, толкова и от него!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Сурвакар Балкански


15 май 2019 | 17:13Критиката на в."Независимая газета"към Б.Борисов е основателна и доказана с примери и факти!В статията си Н.Бондарев припомня грешките на българския премиер по отношение на ппровала на руско българските енергиини проекти ,чието построяване можеше значително да подобри живота на българите !


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


15 май 2019 | 17:06Декември 2014г: ''...България получи подкрепа от Брюксел след спирането на "Южен поток"Европейската комисия размразява и парите по "Регионално развитие", стана ясно след срещата между Борисов и Юнкер....България не е сама "в тези трудни времена", а Европейската комисия няма да допусне изнудване по отношение на "Южен поток", заяви Жан Клод Юнкер на съвместна среща с Бойко Борисов и еврокомисаря по бюджета Кристалина Георгиева. Българският премиер получи очакваната подкрепа от ЕК, след обявеното от Путин решение за спирането на "Южен поток". "Европейското семейство подкрепя България за намирането на решения на сегашните геополитически предизвикателства. В знак на солидарност ще се погрижим плащанията по фондовете на Европейския съюз да бъдат възобновени", допълни Юнкер...''


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Watchdog


15 май 2019 | 17:09Новината за пускането на спрените плащания по програма "Регионално развитие" вероятно е част от отговора на Брюксел на подигравателната забележка на Владимир Путин, че България трябва да иска да компенсации от ЕС след прекратяването на проекта за "Южен поток". Юнкер подчерта, че решението за регионалния фонд всъщност е само политическо и тепърва трябва да се вземе от комисията по регионално развитие, т.е. ЕК бърза да изпревари събитията и даде положителен сигнал към България. Еврокомисарят по бюджета Кристалина Георгиева уточни, че ще бъде създаден общ екип между ЕК и българското правителство, който ще се грижи за доброто усвояване на парите. Според нея, до края на годината ще бъдат платени 240 млн. евро по "Околна среда" и ще тръгнат и първите пари от новия период 20 млн. евро по социална програма за крайно нуждаещи се.


Watchdog


15 май 2019 | 17:08..''По късно след журналистически въпрос Юнкер уточни, че България не е коригиращ фактор в отношенията между Русия и ЕС. "Ние сме предприели всички стъпки, за да гарантираме, че отношенията ни с Русия ще бъдат подобрени, но това не зависи само от желанието ни. За танго са необходими двама", добави още той. По рано през деня Бойко Борисов заяви, че ще очаква конкретен отговор от ЕК "да" или "не" за "Южен поток", но след срещата си с Юнкер подчерта, че ако Русия беше приела правилата на Третия енергиен пакет на ЕС, "Южен поток" можеше да бъде факт и за спирането му вината не е на България.''


PrastoveteMU


15 май 2019 | 16:44"Изключително остра и места дори враждебна към страната ни статия, критикуваща политиката на премиера Борисов спрямо българо руските енергийни проекти, публикува в понеделник в. "Независимая Газета"." Епицентър статията отразява действителността, не е "враждебна към страната ни." Ето и думите н а самата мутра ренегат: Мутрьо на 12.10.2015 в София: " Правим всичко за САЩ. Не може да сме заедно само когато обядваме. Трябва да сме заедно и в проблемите. Ние сме едно, ние сме приятели, аз иначе нямаше така да ви говоря. Признали сме Хизбула за терористична организация. СПРЕЛИ СМЕ ТРИ ГОЛЕМИ РУСКИ ПРОЕКТА. Спрели сме руски самолети над морето. Това, ако не е партньорство, какво е? "


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Мамелюк


15 май 2019 | 16:30Прегледах и оригинала, за да бъда сигурен, но и там и тук не намирам къде е остротата и на кои места е дори враждебна към страната ни статията. Напротив, тя конкретно и вярно посочва бб като причина за прекратяване на общи проекти. Но бб НЕ Е България. Или Епицентър смята иначе?


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


PrastoveteMU


15 май 2019 | 16:49http: www.ng.ru ng_energiya 2019 05 13 15_7571_en9.html


Mari Paunova


15 май 2019 | 16:23За огромно съжаление това е истина и на борисов трябва да бъде потърсена отговорност за това ,което причини на страната ни!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


endeavor


15 май 2019 | 16:17герб е ПРОКАЗА !!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


наблюдател


15 май 2019 | 16:14Русия е голяма страна. Да не се лъжем, че тази статия е дребнаво заяждане с мутрата ренегат. Руската позиция е кост, която без съмнение ще заседне в гърлото и ще задави мутрата.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Стоян Христов


15 май 2019 | 16:11Който нож вади, от нож умира...!!! Сбогом БОКо...!!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


endeavor


15 май 2019 | 16:10ТИКВАТА Е УБИЕЦ !!! ЗАТВОР И КОНФИСКАЦИЯ ЗА борисов, цвъко, дончев, павлова, порожанов, и всички останали прокажени гербери !!!


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.