Талибаните бяха създадени от пакистанското разузнаване с пари от Саудитска Арабия и съдействието на ЦРУ

"Независимая газета": Пакистан прехвърля афганистански терористи в индийски Кашмир

4099 | 13 септ. 2021 | 18:16

Според информация от Индия, пакистанските военни са пряко ангажирани с превземането на Панджшир, обитаван предимно от таджики. Операцията се ръководи от шефа на пакистанското военно разузнаване Фаиз Хамид, който беше в Кабул


Талибаните поеха контрола над по-голямата част от долината Панджшир. Те постигна този успех благодарение на помощта на пакистанското военно разузнаване и авиацията. И в замяна на подкрепата на Исламабад, талибаните обещаха да изпратят своите бойци и терористи от други групировки в Индия. Това е "терористичен бартер", според индийския портал WION.

Панджшир се смяташе за непревземаема крепост, падането му разтревожи Индия, която се чувства заобиколена от враждебни сили след смяната на властта в Кабул. Според експерти Китай бърза да преговаря с талибаните и само Индия и Русия са готови да се борят с разпространението на екстремизма от Афганистан извън неговите граници, пише руският вестник “Независимая газета“, цитиран от Агенция "Фокус".

Според информация от Индия, пакистанските военни са пряко ангажирани с превземането на Панджшир, обитаван предимно от таджики. Операцията се ръководи от ръководителя на пакистанското военно разузнаване Фаиз Хамид, който беше в Кабул. Исламабад винаги е искал това да се случи. А при новото правителство в Кабул, което включва членове на мрежата „Хакани“, войнствена групировка, свързана с талибаните, дългогодишните планове на пакистанските стратези за съвместна кампания срещу индийския контрол над Кашмир се сбъдват.

Това се е случвало и преди. През 1996 г., когато талибаните завладяха Кабул за първи път, насилието в индийската част на Кашмир нарасна драстично. Тогава имаше 4496 терористични атаки. Около 1400 цивилни бяха убити. Кашмир и Афганистан бяха като скачени съдове. Авторът на тези редове е посещавал Кашмир през 90-те години. Няколко местни жители тогава са му се похвалили в разговор, че муджахидините са успели да изгонят съветските войски от Афганистан и сега те ще тръгнат към Индия.

Както напомня NPR, Националното обществено радио на САЩ, Индия е инвестирала три милиарда долара в строителството на училища, пътища, болници в Афганистан. Сградата на парламента в Кабул, увенчана с огромен бронзов купол, също е подарък от Делхи. И сега Индия се опасява, че сигурността ѝ ще пострада, тъй като Пакистан разширява учебните бази за своите бойци в Афганистан.

Washington Post публикува статия на Хамид Мира, журналист, който се срещна три пъти с Осама бин Ладен. Срещите са се състояли преди 20 години, когато САЩ бомбардираха Афганистан и планинския район, където се криеше лидерът на терористите. Той каза на интервюиращия, че е подготвил капан за американците, те ще претърпят унизително поражение в Афганистан и ситуацията ще се промени драстично. САЩ и Индия ще се изправят срещу Афганистан и срещу тях ще бъде изградена коалиция от Китай, Иран и Пакистан.

Сбъдва ли се тази прогноза? В интервю за НГ професорът от МГИМО Сергей Лунев отбеляза: „Няма съмнение, че талибаните са се съюзили с пакистанското разузнаване. Талибаните са създадени от тази разузнавателна служба с пари от Саудитска Арабия със съдействието на ЦРУ. Пакистанското разузнаване предостави оръжие, предостави на талибаните проходи през афгано-пакистанската граница. Създадоха им бази за обучение. Каква е сделката между талибаните и Пакистан? Не е известно дали бойците от Афганистан ще отидат да извършват терористични актове в Индия."

Позовавайки се на позицията на други държави, експертът каза, че може би само Индия и Русия са готови действително да противодействат на негативното развитие на събитията в Афганистан. Всички останали са си измили ръцете.

„Американците избягаха. Китай има същия подход към Афганистан като Русия и Индия. И сега той не проявява никакво желание да съгласува политиката си с тях,“ заключи Лунев.

 


От категорията

Скандал! Кирил Петков искал да „купи” „Екогласност”: Зад проекта ни стоят хора от президентството

Тримата служебни министри в офиса на Емил Георгиев пазаруват депутатски места-1631727630.jpg

Г-н Копринков, един от секретарите на президента, ме попита дали продължаваме ...

15 септ. 2021 | 20:49

До изборите и след тях

Владимир Костов: Стръмният път на българската надежда

-1618210330.jpg

Сегашната криза живяна от българското общество е в основата си следствие на ...

15 септ. 2021 | 19:37

Пак ли някой с млади ескадрони ще срива старий гнилий строй?

-1505743367.jpg

Никой не знае какво ще представлява „проектът на харвардите“, но всички говорят ...

16 септ. 2021 | 14:38

Проф. Маринов: Има нужда от нов начин на правене на политика. Радев може да бъде избран и без ДПС!

-1596780893.png

„Трудно можем да бъдем големи оптимисти за това какво ще се случи след 3 ...

16 септ. 2021 | 13:43