Не отмина без внимание от българските медии и анти-българската оргия, която организираха в Първи канал на руската телевизия

"Новая газета": Пастирското възмездие. Визитата на патриарх Кирил в България изостри отношенията

10460 | 11 март 2018 | 02:49

Апологетите на теорията за "обсадената крепост" и тезата "навсякъде около нас има само врагове" дори и не забелязват как в пропагандната си ярост отблъскват цели народи от себе си


Александър Чурсин, "Новая газета"

 

На 140-годишнината от освобождението на България от османското иго, местните русофили мечтаеха да поканят президента Путин. Сънят не се сбъдна. Пристигна патриарх Кирил. По време на посещението и участието в празничните събития на най-високопоставения руски духовник избухна скандал, който и досега не е утихнал, пише "Новая газета".

Поводът беше репликата на патриарха на среща с българския президент. В отговор на думите на благодарност на Румен Радев, адресирани не само към руски, но и румънски, финландски, литовски, полски, украински и други воини, също участвали в Освободителната война, главата на Руската православна църква изрази "разочарование, че е чул погрешна историческа интерпретация на събитията".

Според Кирил не може да има "политически и прагматични причини", които да тълкуват мълчаливо или фалшиво ролята на Русия. Той добави: "Ние сме за историческа истина, господин президент. Ние спечелихме тази историческа истина със собствената си кръв".

На свой ред, президентът Радев, отбелязвайки, че уважава "всяка капка кръв, пролята на българската земя" и подчерта:

"Ние ни най-малко не подценяваме приноса на руската армия в освобождението на България, но руската армия е мултинационална, а ние початаме паметта на всеки народ."

Изглеждаше, че двете страни се изказаха, взеха предвид противоположните гледни точки и темата е затворена. Въпреки това, назидателният тон на патриарх Кирил в духа на "големия брат", причини разгорещен дебат в българското общество как следва да се оцени отношението на Русия към България.

Трябва да се отбележи, че почвата за такива дебати беше добре подготвена от редица двусмислени изявления на руски официални лица. Когато президентът Путин се срещна с колегата си от Македония, той каза, че писмеността в Древна Рус е дошла от македнската земя, като напълно изтри историята на българската държава, в която по време на създаването на славянската азбука са живяли братята Кирил и Методий. 


Новоизлюпеният вице-спикер на Държавната Дума Пьотр Толстой обиди българите, като каза, че Русия отдавна е купила България, защото руснаци са собственици на голяма част от българските недвижими имоти.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова пък заяви, че през 1943 г. българските евреи са спасени от Холокоста не с най-героичните усилия на местната интелигенция и духовенство, а от Съветската армия, която по това време все още беше на хиляди километри от България.

Реакцията на българското общество към подобни изказвания винаги е била болезнена и недвусмислена: Кремъл, постоянно напомняйки ролята си на "великия освободител", се намесва във вътрешните работи на страната, без да зачита националната идентичност на българския народ. И този път, както отчитат българските наблюдатели, високият гост от Москва "в юбилейната за националния празник година, хвърли сянка върху паметта на войниците (също християни), геройски загинали за свободата на България, и откри нова рана в руско-българските отношения."

Последва специално изявление на бившия президент на България Росен Плевнелиев, в което, между другото, се казва: "Аз не съм съгласен с патриарх Кирил, който се прояви като наставник на официална вечеря в Светия синод и налагаше "правилното тълкуване на историята", което не е нищо повече от една манипулация на историята от страна на Русия. В няколко от моите изказвания предупредих за налагането на идеологията на президента Путин за агресивния панаславянски ортодоксален национализъм. Руската православна църква днес е изцяло подчинена на държавата и е неразделна част от амбициите на президента Путин за разпределяне сферите на влияние."

Не мина и без лични атаки срещу руския патриарх. Заместник министър-председателят Валери Симеонов, съпредседател на коалицията "Обединени патриоти" (ОП), в интервю за българска телевизия, нарече Кирил "цигарен контрабандист", "второкласен агент на съветското КГБ", който има "личен джет и носи часовник за 30 хиляди евро.

Съратникът на Симеонов в ОП и лидер на известната със своята проруска ориентация националистическа партия "Атака" Волен Сидеров защити руския патриарх и настоя вицепремиерът публично да се извини на Кирил и да подаде оставка. Симеонов категорично отказа да се извини. Коалицията беше на прага на разделение, което може да се превърне в правителствена криза.

Не отмина без внимание от българските медии и анти-българската оргия, която организираха в Първи канал на руската телевизия в предаването на Владимир Соловьов на 6 март така наречените анализатори и експерти в областта на международната политика. Те обвиниха целия "неграмотен" български народ и обявиха, че властите в страната "са предатели и разбойници".

Те обвиниха лично президента Радев, че се е продал на Запада. И посъветваха българския народ да се отърве от своите владетели.

Апологетите на "обсадената крепост" и тезата "навсякъде около нас има само врагове" дори и не забелязват как в пропагандната си ярост отблъскват цели народи от себе си.

Но българите, въпреки факта, че не искат да поемат ролята на "малкия брат" завинаги, все още изпитват много топли чувства към руснаците, те обичат нашата култура, литература и музика. Те внимателно пазят паметниците и гробниците на руските войници и офицери, загинали в Руско-турската война.

На практика във всеки български град има улици, назовани от руски генерали и дипломати, и никой няма намерение да ги преименува.

 

Засега.

 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 


От категорията

Валерия Велева: А Цветанов кога? Задава ли се война в държавата?

-1448546816.jpg

Може да си направил много за една партия, може да си крепил лидера й в тежки ...

24 март 2019 | 13:27

Валерия Велева: Как минава световната слава...

Валерия Велева: Как минава световната слава-1553353911.jpg

Да ти се размине за Истанбулската конвенция, втори път да ти се размине за ...

23 март 2019 | 17:04

Кеворкян: Оглозгване 2: ГЕРБ

-1520884212.jpg

Неприличието на Цветанов извира още от езика, който използва. Управлява ...

25 март 2019 | 15:05

Как Цветанов направи невъзможното – „обедини“ леви и десни

-1542800136.png

Зам.-шефът на управляващата партия постепенно усъвършенства умението да гради ...

25 март 2019 | 14:45

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.