"Новите лица" на предизборните плакати са нещо хубаво. Кадровият дефицит в парламента - не

Дисциплината заменя опита и предпазва новобранците в законодателния храм от грешки и гафове

"Новите лица" на предизборните плакати са нещо хубаво, но кадровият дефицит в парламента - не

13021 | 20 апр. 2017 | 16:35

Законодателните идеи се отстояват на трибуната. Но къде са ораторите в днешния парламент? Къде са хората, които могат да издържат осемчасов диспут по вот на недоверие, например? Народното не е гумен печат

"Новите лица" на предизборните плакати са нещо хубаво. Кадровият дефицит в парламента - не-1492690091.jpg-1492608884.jpg

Едно и също „камъче в обувката“ мъчи лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Корнелия Нинова. То се казва „нови лица“.

 

"Новите" си свършиха работата да привлекат обществено внимание, сега това внимание трябва да се задържи и отстои в парламентарния делник. А това са изказвания от пленарната трибуна, тежка работа в комисиите, скучно, но времеемко законотворчество. Медиите обикновено забелязват само образните изказвания, пиперливите реплики и зрелищните противопобрства, които забавляват публиката. Проблемите във всекидневието на депутатите обикновено идват от скучни, но вредни текстове, които никой не е забелязал, от тежки процедури, които някой не е спазил, от изпуснати думи или вмъкнати изречения в документи, които касаят съдбините на държавата. Както се казва "дяволът е в дребния щрифт", но може да го разчете само опитно око.

 

Абсолютно начинаещи в парламента са повече от половината депутати, приблизително по една втора от всички народни избраници от ГЕРБ и от БСП, изцяло нова е групата на „Воля“. Това се случва за първи в такива мащаби. Обикновено обновлението е 15-20-30", но над 50% никога не е било. При това след новите депутати почти няма юристи, липсват лекари, за сметка на икономисти, журналисти, артисти, спортисти, и други "исти", които тепърва ще пишат своите биографии... А в парламента трябва да се пишат закони.

 

На управляващите им е по-лесно – те излъчват Министерския съвет, неговите експерти ще пише законопроектите, а в парламента ще ги доработват.

 

По друг начин стои въпросът за опозицията. Тя трябва да показва характер, „зъби“, но и компетентност, за да бъде възприемана като сериозна алтернатива. А това минава през тежка работата в комисиите.

И тук идва проблемът. По законопроектите се работи основно в парламентарните комисии. Те са истинските ковачници на закони. Но след като в парламента новите са 50%, следователно така ще бъде и в комисиите.

 

Обикновено председатели и зам.-председатели на парламентарни комисии са бивши министри в съответната сфера. Или пък депутати, които дълго време са работили в съответната комисия, в един момент стават министри. В предишните парламенти има много такива примери.

Соломон Паси, например, след като бе министър на външните работи в кабинета на Симеон Сакскобургготски, в следващия парламент оглави външната комисия. Ангел Найденов бе начело на комисията по отбрана в 40-я парламент и след години стана министър на отбраната в кабинета на Пламен Орешарски. И винаги е работил в комисиите по отбрана.

И двамата обаче вече не са депутати.

 

В 44-я парламент бившите министри са 22-ма. Основно са от ГЕРБ и повечето от тях вероятно отново ще се върнат на старите си постове, каквато е практиката на Борисов. Тогава в парламента лъсва ужасен кадрови дефицит.

 

Бившите министри от БСП и ДПС, като Анелия Клисарова, Весела Лечева, Джевдет Чакъров, Драгомир Стойнев, Кристиан Вигенин, Румен Гечев, Стефан Данаилов и Хасан Адемов със сигурност ще работят активно в комисиите по своите ресори – образование, икономика, социална политика, здравеопазване, култура, спорт. Но те са крайно недостатъчни и не могат да се разкъсат.

 

В предишните парламенти често се случваше в една комисия да заседават като депутати бивши министри от поне три управления. И експертизата на всеки един от тях си казваше думата. Опитните им очи улавяха грешките, допуснати от експертите, изготвили проекта. Но освен това политическият опит им подсказваше какви поразии може да сътвори един уж перфектен на вид текст, в който са скрити подводни камъни.

 

Според конституцията България е парламентарна република, следователно Народното събрание е постояннодействащ орган, работодател на правителството, а не гумен печат, парафиращ творенията на незнайни чиновници. Затова в парламента трябва да има хора с експертиза и богат опит, а не просто представители на едно или друго съсловие или група в обществото. Така беше по времето на социализма. Народното събрание в онези години беше пълно със знатни тъкачки, металурзи и други герои на социалистическия труд. Тяхната работа бе това - да "представляват" народа. И няколко пъти в годината тържествено да гласуват законите, написани от чиновниците в министерствата. Разказват за един овчар, народен представител, който не се явил на една от сесиите в парламента, защото овцете му започнали да се ягнят. И го наказали по всички линии - и на депутат, и като партиен член.

Шегата настрана, но в пленарната зала днес има управляващи и опозиция, не е като едно време. Законодателните идеи се отстояват на трибуната. Но къде са ораторите в днешния парламент? Къде са хората, които могат да издържат осемчасов диспут по вот на недоверие, например?

 

За съжаление, липсата на такава експертиза винаги си проличава. В повечето случаи дефицитът на професионализъм се запълва с натиск. Най-фрапантният случай, когато се действа на инат от позиция на силата, е от миналия парламент. Мнозинството от ГЕРБ и лично шефът на правната комисия Данаил Кирилов не се вслуша в предупрежденията от страна на опитните юристи от опозицията (най-конкретен във възраженията си беше червеният Янаки Стоилов) при изготвянето на поправките в Изборния кодекс. Става дума за прословутото "квадратче" в бюлетината, заради което се стигна до безпрецедентно изменение на Изборния кодекс, буквално в навечерието на кампанията. Но както се казва, минало - заминало. Важното е да се вземе поуката и грешките да не се повтарят.

 

В днешния парламент дефицитът на юристи обаче е толкова остър, че е трудно да се излъчи дори шеф на правната комисия. Данаил Кирилов е компрометиран със случая с квадратчето, но по всяка вероятност той отново ще оглави тази комисия. Просто, защото няма друг. Дори шефът на парламента - Димитър Главчев не е от юридическото съсловие, защото ГЕРБ нямаше кой друг да излъчи.

 

В 44-ото Народно събрание почти няма лекари и учители. А предстоят тежки законодателни промени в здравеопазването, в образованието. Кой ще ги прави? И как ще изглежда дебатът в пленарната зала, когато и от страна на управляващите, и от страна на опозицията няма говорители по съответната тема? Или всичко ще приключва раз -  два за десет минути и - дайте да гласуваме, пък после ще видим.

 

Казват, че "изкривяването" в архитектурата на парламентарните групи дошло от преференциите, заради които дори бившата шефка на парламента Цецка Цачева се оказа извън законодателния храм. Преференциите извадиха напред хора от дъното на листите, които партийните шефове не са включвали в първаначалните си сметки, когато са обмисляйки кой в коя комисия ще работи.

 

Засега острият кадрови проблем, породен от нарушаването на баланса между приемственост и обновление в парламента, се решава с материали, подготвени по-рано. Ето, левицата веднага „цака“ с предложението за индексиране на пенсиите и за замразяване на депутатските заплати. Пред медиите застанаха повече от десет депутати. Говориха обаче „старите лица“ Драгомир Стойнев и Жельо Бойчев. Стойнев е бивш икономически министър и бивш шеф на социалната комисия в парламента. Знае какво говори и как да го каже. А и веднага може да отговори на всеки въпрос, свързан с пенсиите. Бойчев - също. Медиите не успяха да го хванат натясно, защото той веднага „изстреля“ сметките – „ако се замразят депутатските заплати, както ние предлагаме, народен представител ще взима 2976 лв. за целия престой в 44-ия парламент, ако не – 3210 лв.“

 

Тази лекота в общуването с „нахалните журналисти“ рядко е дар от Бога. Учи се. Засега пиарите на парламентарните групи „пускат новите“ по график. В първия ден на парламента те бяха готови да отговорят на медийното любопитство. Направи впечатление, че едни и същи хора се изявиха във всички медии.

БСП представи най-младата депутатка в 44-ото Народно събрание, Теодора Халачева и параолимпиецът Михаил Христов. И двамата не за пръв път се сблъскват с камерите. Знаят какво да кажат и как да го направят. Медиите хванаха Халачева обаче, че повторя една и съща "опорна точка" - да бъде представител на младите в парламента.

 

И от ГЕРБ си бяха "написали домашното". Пред камерите на всички национални телевизии застана футболният съдия Стефан Апостолов, 29-годишен, усмихнат, със самочувствие. Апостолов е син на кмета на Симитли Апостол Апостолов. Младежът каза, че ще работи в комисията по спорта. Няма лошо. Да видим как.

 

Но откриването мина, започнаха делниците на парламента. Медиите пак търсят нови лица, вчерашните вече са остарели. Но пиарите не са фокусници, за да вадят подготвени зайчета от ръкавите си всеки ден. И сигурно затова „новобранците“ учтиво отклоняват предложенията за изява.

В парламентарните кулоари се шушука, че пресцентровете на всички партии са централизирали медийния поток, а самосиндикалните изяви се забраняват от партийните ръководства. С други думи – кой в коя телевизия ще отиде, пред коя медия ще говори, как и за какво, се решава „отгоре“. Обяснимо, само така може да се гради медийна политика и отстрани партията да изглежда като единен организъм, а не като десетки много активни зъбни колелца, които се въртят всяко само за себе си.

 

Засега всички са дисциплинирани. На „училището“ преди първия звънец в пленарната зала са научили как се борави с пултовете за гласуване и затова никой не се обърка нито вчера, нито днес. Усвоили са дрес кода, което най-добре личи на „семейната снимка“ пред парламента вчера – много костюми в асвалтово тъмносиньо и бели ризи.

 

Дисциплината обаче трудно може да замени истинската политическа работа. "Новите лица" на предизборните плакати са нещо хубаво. Но кадровият дефицит в парламента - не. Наличието му вади на показ формализма в партийната работа. Защото израстването на кадрите, трупането на опит трябва да става постепенно вътре в партийните организации още от младежките структури. Това е демокрацията. Или поне на теория е това. Практиката я гледаме.


От категорията

Макаров: Активират се усилията за подкопаване на многовековните връзки на Русия с балканските страни

Макаров-1526586297.jpg

Очакваме ЕК да приеме окончателно решение за хъба „Балкан“ и за потенциалното ...

18 май 2018 | 09:44

Кеворк Кеврокян: Ентусиазъм - за сметка на прозорците

-1460718675.jpg

Личната биографка на Бойко направи равносметка на първата година на третия му ...

19 май 2018 | 11:34

Държавата харчи 22 млн. лв. годишно за телефони на чиновниците

Снимката е илюстративна.-1465243340.jpg

Населението на България намалява, но служителите в държавната администрация се ...

20 май 2018 | 15:26

"Дойче веле": Започна ли сближаване между Европа и Русия?

-1526648140.png

Руският президент е склонен да не спира транзита на руски природен газ през ...

20 май 2018 | 15:18

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Вова Стойчев


20 апр. 2017 | 19:51Кадрови дефицит има във всички области! България е без кадри на всички равнища.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Васил Здравков


20 апр. 2017 | 17:24Всичко, което прочетох тук категорично потвърждава принципа, изведен от класика Дъглас Адамс : Хората, които най много напират да ви управляват са най малко пригодни за това. Естествено на челно място в списъка на тези хора в България е едно лице от Банкя, при което на първо място е отрицателният подбор на кадри.


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


20 апр. 2017 | 17:09В областта на полицейските дела служебният министър на МВР стои много по високо от Румяна, но Б.Б. нея си хареса и тя разсипа министерството. Преди кабинета ББ 2 начело на МВР бяха професионалисти Вучков и К,Георгиев, но Б.Б. ги изгони. Не съм сигурен, че г н Крачунов е специалист по строителството , нито в полицейските дела, но щом така е решил, негова си работа.Както и формирането на МС е работа на г н премиера


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


20 апр. 2017 | 17:07Министърът " с изцъклените очи" (както го нарича г н Крачунов от Блиц) е завършил в УАСГ (бившото ИСИ) една от двете най трудни специалности Пътно строителство , която наред със Сградостроенето много трудно се завършва. Мисля, че 90% от завършилите Журналистика ще окапят още във 2 и курс на изпита по Съпромат. Очевидно написалият статията хабер си няма за това, че начело на това министерство трябва да бъде строителен инженер, завършил една от посочените специалности, а не икономист, журналист, философ (като Т.Дончев) или социолог политолог като Бъчварова (оглавявала МВР) или Митов (бивш министър на МВнР).


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


Гошко


20 апр. 2017 | 17:07Не е проблемът с кадровия потенциал само в НС. Много по неприятен и опасен е този в МС ББ 2 и очаквания в ББ 3. Г н премиерът не е завършил цивилна специалност , поради което той не се съобразява с елементарни изисквания , едно от които гласи, че начело на министерствата трябва да се поставят професионалисти, а не лаици и некадърници. Очеваден пример: той постави икономисти начело на министерствата : МЕ (Министерство на енергетиката), МРРБ, Министерство на транспорта, на Околната среда и водите МОСВ, на земеделието. Да допълним: Свищовски възпитаник на МФ, философ вицепремиер и завеждащ връзките с ЕС, социолог на МВР, политолог на МВнР ....


За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.


2018