Магдалена Гигова храни слоница в Шри Ланка

В неделя от 18 до 19 часа по програма "Христо Ботев" на БНР

"Покана за пътуване" курсира между слонове и танцуващи дервиши

3396 | 11 ноем. 2017 | 10:22

Енчо Керязов разказва как е правил стойка на Ниагарския водопад, Магдалена Гигова - за Шри Ланка, а Стилиян Иванов започва разказ за град Коня

Магдалена Гигова храни слоница в Шри Ланка-1510346701.jpgСтилиян Иванов-1510346672.jpgТанцуващи дервиши в коня-1510346648.jpgЕнчо керязов поднася копие от маската на Терес на Шварценегер-1510346599.jpgРумяна Николова
СНимка Николай Генов-1510346558.jpgСело Свежен
Снимка Николай Генов-1510346531.jpgСело Свежен
Снимка Николай Генов-1510346493.jpg

В „Покана за пътуване” тази неделя - 12 ноември от 18 до 19 часа по програма "Христо Ботев" на БНР,  водещата Магдалена Гигова с помощта на своите гости повежда слушателите най-напред към село Свежен.

 

Сгушено в диплите на Сърнена Средна гора то е основано през 14-и век от боляри на цар Иван Шишман, избягали от Търново. Журналистката и пътешественичка Румяна Николова, чиито род произхожда от Свежен, разказва за архитектурно-етнографския резерват, съхранил близо 100 къщи в автентичния им вид, за църквата и типичните местни гозби.

 

Най-добрият български артист на манежа – Енчо Керязов споделя как бил заобиколен от полиция, щом направил стойка на една ръка на парапета над Ниагарския водопад.  Служителите на закона, обаче проявили разбиране, щом осъзнали, че е професионалист и няма опасност за живота му. Енчо неизменно получава покана от Шварценегер за участие в неговия Арнолд фестивал, но е успял да участва само веднъж, поради ангажиментите си по света.

„Терминаторът” му заявил, че за всичките години никога не е виждал цялата публика на крака в „Мемориал аудиториум“, освен при изпълнението на българина на 20 м от земята. Керязов пък му подарява  копие от златната маска на тракийския владетел Терес, придружено със сертификат от Националния исторически музей и с думите „На една легенда може да бъде поднесена само легенда“.

 

Акробатът е носител на Сребърен клоун от цирковия фестивал в Монте Карло – еквивалент на Оскар за манежа.

 

Светослав Марков и Теодор Борисов и тяхната рубрика „50 места от българската история отвъд България”  отвеждат слушателите в италианското градче Брунате, където е приключил жизнения си път Пенчо Славейков. Авторът на „Кървава песен” е единственият българин предложен за Нобелова награда за литература, но от… шведския си преводач Алфред Йенсен. За жалост, Славейков предава Богу дух, а тя не се присъжда на покойници.

 

Най-добрият начин да опознаеш Шри Ланка е от стъпалото на влака. Тази тайна доверява на Магдалена Гигова учител по география в бившия остров Цейлон. С чувство за хумор и с характерната за нея образност водещата на „Покана за пътуване” раздипля спомена от пътуването си до сиропиталище за слонове в Шри Ланка и приключението „да се чувстваш като веяна скумрия” на вратата на вагона. В Пиннавала тя научава, че президентът на азиатската страна показва уважението си към други държавни глави като им…подарява слонове. Маги е галила, яздила, угощавала с плодове и хранила с биберон симпатичните гиганти, но най-вълнуваща според нея е колективната слонска баня.

 

Участието на последния гост – режисьора Стилиян Иванов е само „разядка” за следващото издание на „Покана за пътуване”. Той започва разказа си за танцуващите дервиши в турския град Коня, за суфизма и чувствата между Джеляледин Руми и Шамс Тебризи, описани от Елиф Шафак с бестселъра й „Любов”.

 

За още приключение и пътеписи следете страницата на предаването във Фейсбук https://www.facebook.com/pokanazapatuvane/?ref=bookmarks

Както и едноименния канал в youtube Pokana za patuvane


От категорията

В четвъртък всичко ще става от втория път или чрез човек

Милена Иванова-Еа-1537738596.png

В събота помогнете на околните, неделя е ден за спаване на реда и правилата

24 септ. 2018 | 10:49

Защо суданците не напълняват, с какъв куфар да прецакаме нискобюджетните компании
(Видео)

Живата богиня Кумари е принудена с часове да седи неподвижно на трона си-1537622599.jpg

За да се превърне в живата богиня Кумари малко непалско момиченце трябва да ...

23 септ. 2018 | 10:17

Майкъл Корс купува Версаче за над 2 млрд. долара
(Видео)

-1500316454.jpg

"Това е много вълнуващ момент за Версаче. Минаха над 20 години, откакто ...

25 септ. 2018 | 17:44

Джизъса и Златка Райкова очакват бебе
(Видео)

-1537257369.jpg

"Един ден ще се появи някой, който ще ти покаже защо не се е получило с ...

25 септ. 2018 | 17:29

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.