Магдалена Гигова храни слоница в Шри Ланка

В неделя от 18 до 19 часа по програма "Христо Ботев" на БНР

"Покана за пътуване" курсира между слонове и танцуващи дервиши

3518 | 11 ноем. 2017 | 10:22

Енчо Керязов разказва как е правил стойка на Ниагарския водопад, Магдалена Гигова - за Шри Ланка, а Стилиян Иванов започва разказ за град Коня

Магдалена Гигова храни слоница в Шри Ланка-1510346701.jpgСтилиян Иванов-1510346672.jpgТанцуващи дервиши в коня-1510346648.jpgЕнчо керязов поднася копие от маската на Терес на Шварценегер-1510346599.jpgРумяна Николова
СНимка Николай Генов-1510346558.jpgСело Свежен
Снимка Николай Генов-1510346531.jpgСело Свежен
Снимка Николай Генов-1510346493.jpg

В „Покана за пътуване” тази неделя - 12 ноември от 18 до 19 часа по програма "Христо Ботев" на БНР,  водещата Магдалена Гигова с помощта на своите гости повежда слушателите най-напред към село Свежен.

 

Сгушено в диплите на Сърнена Средна гора то е основано през 14-и век от боляри на цар Иван Шишман, избягали от Търново. Журналистката и пътешественичка Румяна Николова, чиито род произхожда от Свежен, разказва за архитектурно-етнографския резерват, съхранил близо 100 къщи в автентичния им вид, за църквата и типичните местни гозби.

 

Най-добрият български артист на манежа – Енчо Керязов споделя как бил заобиколен от полиция, щом направил стойка на една ръка на парапета над Ниагарския водопад.  Служителите на закона, обаче проявили разбиране, щом осъзнали, че е професионалист и няма опасност за живота му. Енчо неизменно получава покана от Шварценегер за участие в неговия Арнолд фестивал, но е успял да участва само веднъж, поради ангажиментите си по света.

„Терминаторът” му заявил, че за всичките години никога не е виждал цялата публика на крака в „Мемориал аудиториум“, освен при изпълнението на българина на 20 м от земята. Керязов пък му подарява  копие от златната маска на тракийския владетел Терес, придружено със сертификат от Националния исторически музей и с думите „На една легенда може да бъде поднесена само легенда“.

 

Акробатът е носител на Сребърен клоун от цирковия фестивал в Монте Карло – еквивалент на Оскар за манежа.

 

Светослав Марков и Теодор Борисов и тяхната рубрика „50 места от българската история отвъд България”  отвеждат слушателите в италианското градче Брунате, където е приключил жизнения си път Пенчо Славейков. Авторът на „Кървава песен” е единственият българин предложен за Нобелова награда за литература, но от… шведския си преводач Алфред Йенсен. За жалост, Славейков предава Богу дух, а тя не се присъжда на покойници.

 

Най-добрият начин да опознаеш Шри Ланка е от стъпалото на влака. Тази тайна доверява на Магдалена Гигова учител по география в бившия остров Цейлон. С чувство за хумор и с характерната за нея образност водещата на „Покана за пътуване” раздипля спомена от пътуването си до сиропиталище за слонове в Шри Ланка и приключението „да се чувстваш като веяна скумрия” на вратата на вагона. В Пиннавала тя научава, че президентът на азиатската страна показва уважението си към други държавни глави като им…подарява слонове. Маги е галила, яздила, угощавала с плодове и хранила с биберон симпатичните гиганти, но най-вълнуваща според нея е колективната слонска баня.

 

Участието на последния гост – режисьора Стилиян Иванов е само „разядка” за следващото издание на „Покана за пътуване”. Той започва разказа си за танцуващите дервиши в турския град Коня, за суфизма и чувствата между Джеляледин Руми и Шамс Тебризи, описани от Елиф Шафак с бестселъра й „Любов”.

 

За още приключение и пътеписи следете страницата на предаването във Фейсбук https://www.facebook.com/pokanazapatuvane/?ref=bookmarks

Както и едноименния канал в youtube Pokana za patuvane


От категорията

Истанбулската конвенция и Световното по футбол са най-търсени в българския Google през 2018-та

-1513267396.jpg

Сватбата в британското кралско семейство е предизвикала голям интерес и сред ...

13 дек. 2018 | 10:49

Петъчната нощ ще ни зарадва със „звезден дъжд“

-1426498572.jpg

Условията тази година са много добри и ще са видими през нощта от петък до ...

13 дек. 2018 | 10:15

Чарли Шийн не е близвал алкохол от една година

-1435334143.jpg

Звездата увери, че се е фокусирал върху стоенето далеч от предизвикващи ...

13 дек. 2018 | 17:00

Принц Чарлз награди Кийра Найтли с Ордена на Британската империя

Сн. Instagram-1544712133.png

Наскоро и други известни актьори бяха наградени с престижното отличие, сред ...

13 дек. 2018 | 16:40

За да коментирате, трябва да влезете в системата. Моля, въведете потребителско име и парола, а ако все още нямате регистрация, си направете. Процедурата няма да отнеме повече от няколко минути, а за Ваше удобство може още по-бързо да влезете с профила си във Фейсбук.